19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Uyanık vatandaş iş başında!

Hükümet her suni dölleme yapılan hayvan başına teşvik verince, bu işi yapan bazı şirketler ve üreticiler "öküz altında buzağı arama" sözünü gerçeğe dönüştürdü. Yapılan denetimlerde, erkek sığırlara bile ’suni dölleme yapıldı’ belgesi düzenlendiği ortaya çıktı. İncelemelerde, zaten hamile olan düvelerin teşvik alabilmek için yeniden döllendiği saptandı.

HÜKÜMET, hayvancılığın ıslahı için her suni dölleme yapılan hayvan için teşvik uygulaması başlatınca, yeni bir yolsuzluk daha literatüre girdi. Suni tohumlama şirketleri ve bazı üreticilerin, bu teşvikten yararlanmak için erkek sığırlara "Suni dölleme yapıldı" belgesi düzenledikleri ortaya çıktı. Bakanlık elemanlarının yaptığı denetimler, erkek sığırlara bile suni dölleme yapıldığını, zaten hamile olan düvelerin teşvik alabilmek için yeniden döllendiğini ortaya çıkardı.

36 YTL ÖDENİYOR:

Bakanlar Kurulu, 2005/8503 sayılı Hayvancılığı Destekleme Kararnamesi kapsamında 35 YTL suni tohumlama teşvik primi vereceğini açıkladı. Bu prim 2006 yılı için 36 YTL olarak saptandı. Daha önce Tarım Bakanlığı veterinerleri tarafından yapılan bu işlem, özel sektöre devredildi. Teşvik primi ödenen üretici ve şirket sayısındaki artış ve ortaya atılan iddialar araştırma konusu oldu. Tarım Bakanlığı İl Müdürlükleri tarafından "Hayvan Islahı Programını" izleme kontrollerinde ortaya ilginç olaylar çıktı. Kırşehir ili Kaman, Mucur ve Boztepe ilçelerinde, özel firmaların veterinerleri tarafından suni döllendiği iddia edilen ve teşvik belgesi düzenlenen hayvanlar incelendi.

31’İ ÖKÜZ ÇIKTI:

İncelemelerde, suni döllenme yapıldığı iddia edilen 31 sığırın erkek olduğu saptandı. Sığırların erkek olduğu iddiaları üzerine inceleme yapılmak istendiğinde, üretici hayvanları sattığını ve satış yaptığı kişiyi tanımadığını iddia etti. Satışa ilişkin belge düzenlenmediği de ortaya çıktı. Raporda, "Döllenme yapıldığı iddia edilen hayvanların adreste bulunmadığı, 31 havyanın hiçbir resmi belge olmadan kısa sürede nasıl el değiştirdiği anlaşılamamıştır. İfadelerdeki çelişkiler ciddi tereddütlere sebebiyet verildiği için, yapılan işlem hayvan ıslah programı verilerine işlenmemiştir" denildi. Düzenlenen raporda, başka bir olayda suni döllenme tarihi itibariyle 50 günlük gebe olması gereken hayvanın, 5 aylık gebe olduğu saptandı. Bu işleme de ödeme yapılmadı. Başka bir olay da ise 10 hayvana dölleme yapıldığı, ancak tek bir hayvana işlem yapıldığı ortaya çıktı.

ATASÖZÜ GERÇEK OLDU:

Damızlık hayvan dölleme işlemlerindeki sahtekarlıklar, CHP Muğla Milletvekili Fahrettin Üstün tarafından TBMM gündemine getirildi. Üstün, Türkiye’nin bir çok yerinden suni dölleme sahtekarlıkları nedeniyle kendisine bilgi geldiğini belirterek, raporları Hürriyet’e anlattı. Bazı şirketlerin, teşvik almak için hayali tohumlama yapıp, evrak düzenlediklerini belirten Üstün, "Her türlü sahtekarlığı duydukta, döllenme sahtekarlığını ilk kez duyuyoruz. Öküzün altında buzağı arama lafı gerçek oluyor" dedi.

Buzağı sayısından ortaya çıkacak

KONUYU soru önergesi ile TBMM gündemine getireceğini açıklayan CHP Muğla Milletvekili Fahrettin Üstün, şunları söyledi: "2005 ve 2006 yıllarında kaç suni dölleme yapıldığı, bunun için ne kadar teşvik ödendiğini soracağım. Suni dölleme sonunda kaç buzağı doğmuştur asıl önemli olan budur. Buzağı sayısındaki düşüklük bize yapılan döllemelerden ne kadarının sahtekarlık olduğunu da ortaya koyacak. Bakanlığın, sıkı denetim yapması gerekmektedir. Aksi, halde hayvanlarımızı ıslah edelim derken, damızlık hayvan ithal etmek zorunda kalacağız."
Hürriyet
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2006 Pazar 03:17:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?