29
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Uydu ihalesinde mesaj yarışı

Başbakan Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün katılımı ile 9 Nisan’da Ankara’da gerçekleşecek Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında, terör örgütü PKK’yla mücadele için ihtiyaç duyulan ’Göktürk’ gözlem uydusunun geleceği karara bağlanacak.

İhaleye katılan İngiliz, İtalyan ve Alman firmaları, tekliflerini detaylandırırken, siyasi içerik katmaktan da geri kalmadılar. İşte İngiliz EADS Astrium, İtalyan Telespazio ve Alman HBO firmalarının verdikleri mesajlar:

İNGİLİZ ŞİRKETİ: AB’DE DESTEĞİZ

"Göktürk Sistemi en gelişmiş teknolojilerden faydalanacaktır. Başbakan Gordon Brown, EADS Astrium’u desteklediğini belirttiği bir yazı da göndermiştir. Türk Milli Savunma Bakanlığı, ’Göktürk Sistemi’nin ortak başarıyla geliştirilmesi amacıyla, Astrium’un benzeri olmayan engin deneyimlerinden faydalanacak, Türkiye ile İngiltere arasında giderek artan siyasi ortaklık kesin biçimde sergilenmiş olacaktır. İngiliz Hükümeti, AB üyeliği açısından Türkiye’nin hedeflerini kesinlikle desteklemektedir."

İTALYAN ŞİRKETİ: BİZ DAHA DESTEĞİZ

"İtalya, Türkiye’nin AB üyeliğini en çok destekleyen ülkedir. Ürünlerimiz İtalyan Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılır. Daha fazlasını söylemek mümkün değil ama 0.70 metre çözünürlükte gözlem yapan bir uyduyu daha önce uzaya yolladık. Kapasitemiz daha fazla. Türkiye’ye yatırım yapacağız. Türkiye isterse, uydunun fotoğraflarını başka ülkelere satabilecek; hiçbir kısıtlama yok. Uydu devreye girinceye kadar var olan uydulardan eğitim amaçlı bedava yararlanabileceksiniz. İtalya ile Türkiye arasında bilgi aktarımı ve görüntü işleme yeteneği aktarılacak."

ALMAN ŞİRKETİ: ÜRÜNLER ALMAN

"Orta büyüklükte bir firmayız. Bugüne kadar 4’ü askeri, 11 uydu yaptık. Yakında fırlatılacaklar dahil 5 uydunun sorumluluğu bizde. Mümkün olan her parça için üretimi Türkiye’de ortak girişimle gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Uyduların kapasitesi askeri sır, ama SAR-Lupe tipi uydularda en gelişmiş radar sistemi bizde. Optik konusunda Alman Carl-Zeiss gibi pek çok önemli firmadan yardım alıyoruz. Fransız ürünlerini kullanmıyoruz."

Hürriyet
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2008 Pazartesi 06:15:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?