15
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Uzan'dan geri adım

GP Lideri Cem Uzan, ÇEAŞ ve Kepez'de 2 milyar dolarlık nakit talebinden vazgeçti.

Uzan'ın, uzlaşma çabası sürüyor. ÇEAŞ ve Kepez'in iadesini isteyen Cem Uzan, elde edilen gelirin ödenmesi talebinden geri adım attı

GENÇ Parti'nin barajın altında kalması ile birlikte uzlaşma arayışına giren GP Lideri Cem Uzan, ÇEAŞ ve Kepez'de 2 milyar dolarlık nakit talebinden vazgeçti. Enerji Bakanlığı'na, uzlaşmaya yönelik yazılı talepte bulunan Cem Uzan, seçimlerden önce Enerji Bakanlığı ile yaptığı görüşmelerde, ÇEAŞ ve Kepez'in iadesinin yanı sıra şirketlere el konulmasının ardından elde edilen gelirlerin de kendisine verilmesini istiyordu. Enerji Bakanlığı, şirketlere 2003 yılının Haziran ayında el koydu. Yaklaşık dört yıllık süre içinde, şirketlerin kasasında yaklaşık 2 milyar dolarlık kaynak elde edildi.

22 Temmuz seçimlerinin ardından uzlaşma çabalarını hız veren Cem Uzan, uzlaşmalarda sıkıntı yaratan 2 milyar dolarlık ödeme talebinden vazgeçti. Söz konusu 2 milyar dolarlık kaynağı nakit olarak istemediğini, uzlaşmanın ardından, ileride bunun yeniden masaya yatırılarak, 2 milyar dolarlık nakitin iletim hatlarının kullanılması veya yeni barajların yapılması imkanı verilmesi gibi haklarla ödenebileceğini bildirdi.

Baba baskısı etkili oldu

Uzan'In, uzlaşma için önceden şart koştuğu 2 milyar dolarlık nakitin de ödenmesi şartından vazgeçmesinde halen yurtdışında bulunan baba Kemal Uzan'ın, 'Bir an önce uzlaş' baskısının etkili olduğu öğrenildi. Baba Uzan'ın, Cem Uzan'a sağlık durumunun kötüleştiğini ileri sürerek, bir an önce yurda dönmek istediğini ve bu nedenle uzlaşmanın en kısa sürede sonuçlandırılmasını istediği belirtildi.

Hüseyin Özay/Star
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2007 Salı 10:42:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?