29
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Uzel Holding’e tedbir


Savcı, annesi ve kardeşleri tarafından yurtdışına mal kaçırmakla suçlanan Önder Uzel’in yargılanmasını istedi. Mahkeme, holdingin mallarına da tedbir konulmasına karar verdi


Eyüp 1. Asliye Ceza Mahkemesi, Uzel Holding’in tüm malları için tedbir kararı aldı. Massey Ferguson lisansıyla traktör üreten ve bu alanda dünyanın en büyük 10 firmasından biri olan Uzel Holding’deki miras kavgası, mahkemenin aldığı kararla yeni bir boyut kazandı. 

Uzel Holding’in kurucusu Ahmet Uzel’in ölümü sonrasında çıkan aile içi kavga, büyük kardeş Önder Uzel’in Uzel Holding’e ait Uzel Makine, Uzel Sınayi Yatırım, Uzel Traktör adlı şirketlerin hisselerini merkezi Lüksemburg’da bulunan Uzel Agri ve Capital Jersey adlı firmalara devretmesiyle alevlendi.
Anne Türkan Uzel, kardeşler Serdar Uzel ve Şafak Kibar, İbrahim Önder Uzel’in, şirketteki tüm hisseleri hile ve düzmece yönetim kurulu kararlarıyla şirket yönetiminden uzaklaştırdığını öne sürerek Eyüp Cumhuriyet Başsavcılığı’na soruşturma açılması için başvurdu. 

Eyüp Cumhuriyet Savcısı Gökalp Kökçü, 17 Haziran 2008’de hazırladığı fezlekede İbrahim Önder Uzel, yönetim kurulu üyesi Mehmet İzzet Kalaycı ve murahhas üye Bedirhan Çelik’in “zincirleme suç şeklinde nitelikli dolandırıcılık ve güveni kötüye kullanma” suçunu işlediğini iddia etti.

Yurtdışı yasağı
Eyüp Cumhuriyet Savcısı Gökalp Kökçü, Uzel Holding yöneticilerinin nitelikli dolandırıcılık yaparak yurtdışına milyonlarca YTL’yi tranfer ettiklerini tespit edince bu kişilerin tüm mallarına tedbir kararı alınması için mahkemeye başvurdu.
Eyüp 1. Asliye Ceza Mahkemesi verdiği tedbir kararında Önder Uzel, Mehmet İzzet Kalaycı ve Bedirhan Çelik hakkında yurtdışına çıkış yasağı getirirken, Uzel Holding hisselerinin satış ve hisse devrini de durdurdu.
Cumhuriyet Savcısı Gökalp Kökçü soruşturma dosyasında adı geçenlerin ağır ceza mahkemelerinde yargılanmaları için dosyayı Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.



Aile içindeki kavga ne zaman başladı?
Uzel grubunun kurucusu Ahmet Uzel, Ekim 1998’deki ölümünden önce iş dünyasının Mercedes Benz Türk’teki direktörler kurulu üyeliğinden tanıdığı Bedirhan Çelik’i “holdingde çocuklarına ağabeylik yapması ve işe alıştırması” için transfer etti. Baba Ahmet Uzel’in vefatı öncesinde Uzel Holding’in yüzde 1 hissesi eşi Türkan Uzel’e aitti. 

Ahmet Uzel’in 1998’deki vefatından sonra holdingin yüzde 99’unun yasalar gereği eşi Türkan Uzel ile çocukları Önder Uzel, Serdar Uzel ve Şafak Kibar’a eşit şekilde paylaştırılması söz konusu oldu. Uzel Holding’in anonim şirket statüsünün sürdürülebilmesi için Uzel Sınai Yatırım kuruldu. 

Yüzde 90’ı Uzel Holding’e ait olan bu şirketin kalan yüzde 10’luk hissesi de Türkan Uzel, Önder Uzel, Serdar Uzel ve Şafak Kibar arasında eşit dağıtıldı. İlerleyen süreçte Önder Uzel, holdingdeki yetkiyi eline aldı, Serdar Uzel, Türkan Uzel ve Şafak Kibar’ın hisselerdeki hakim durumlarını safdışı bıraktı. Annesi ve kardeşlerini holding yönetiminde devre dışı bırakarak holdinge ait bütün grubu tek başına yönetir hale gelmesi Önder Uzel’i aile fertleriyle mahkemelerde karşı karşıya getirdi.
Önder Uzel’in Jersey Adası ve Lüksemburg’da kurduğu şirketler aracılığıyla Uzel Grubu’nu tek başına yönetir hale gelmesi üzerine anne Türkan Uzel ile kız kardeş Şafak Kibar, Yargıtay’a kadar taşınan mahkeme sürecinde “dur” kararı çıkarıp, holdinge kayyum atanmasını sağladı. Ancak kavga bitmedi.

Yurtdışındaki şirket sayısı daha fazla
Uzel Holding’deki yönetim kavgası mahkemeye yansırken, diğer taraftan da Önder Uzel Jersey Adası’nda ve Lüksemburg’da off-shore şirketi kurdu. Önder Uzel’in para trafiğini dışarıya taşımak, Uzel Holding’i tek başına yönetmek amacıyla yurtdışında kurduğu şirketlerin sayısı ve Uzel grubuna bağlı şirketlerin hisselerinin dışarıdaki şirketlere dönük trafiği hızla arttı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2008 Cumartesi 17:13:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
şaban timurkazzık IP: 81.215.109.xxx Tarih : 8.08.2008 20:27:16

yazık yazık cok yazık.yazıklar olsun...