22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Üzüm üreticileri yenilik arayışında

Manisa'nın dünyaca ünlü Sultaniye üzümleriyle tanınan Sarıgöl ilçesinde üzüm üreticileri, çekirdeksiz sofralık üzüm bağlarının çoğalması nedeniyle çareyi değişik üzüm çeşitlerinde arıyor. 

İlçede 73 bin dekarlık alan üzerinde yıllardır Sultaniye üzümü yetiştiren Sarıgöllü üzüm üreticileri yeni üzüm türlerini yurt dışından ya da sertifikalı fidan yetiştiren firmalardan temin etmeye başladı. Son 3 yıl içerisinde Sarıgöl ve çevresinde ortalama bin dekarlık alan üzerine çekirdekli sofralık ve şaraplık üzüm dikimi yapıldı. 2005 yılında Sarıgöl Ziraat Odası'nın öncülüğünde Fransa'dan ithal edilen 11 tür, 2 bin 250 köklü sofralık ve şaraplık üzüm çubuğunun, 23 dekarlık alan üzerinde dikimi yapılarak başarılı bir üzüm yetiştirildiğini belirten Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali Kaya konu ile ilgili şunları söyledi:

"Sarıgöl ve Alaşehir ovalarının yanı sıra Sultaniye üzüm bağları Ege bölgesinin bir çok kesiminde artık bol miktarda yetiştiriliyor. Son yıllarda ise yaş ve kuru üzümlerin fiyatlarında hiç değişme olmadı. Biz Sarıgöl Ziraat Odası olarak 2005 yılında 23 dekarlık kendi uygulama alanımızda Fransa'dan getirttiğimiz 11 tür çekirdekli sofralık ve şaraplık üzüm türlerini dikimini yaptık. Gerçekten başarılı sonuçlar alınmaya başlandı. Bu uygulama alanımızdaki üzümlerimizi üreticilerimizin görmelerini sağladık. Üzüm üreticileri de burada gördükleri türlerden istediklerini dikmeye başladı. Bu sevindirici bir olaydır. Son üç yıl içersinde yeni üzüm türlerinin dikiminde önemli bir artış varr. Sarıgöl ve çevresinde Alfanso, Red Globe, Kardinal, Karecik Karası, Yalova incisi, Süperior Seedles türlerinin dikimi yapılmıştır. Bu üzüm türleri gerçekten dayanıklıdır. İç ve dış piyasalarda her zaman pazar bulmaktadır." dedi. 

Öte yandan Red Globe üzüm çeşidini İtalya'dan 4 bin köklü çubuk olarak getiren üretici İsmet Ertürk ise, "Çanakçı Köyü'ndeki 18 dekarlık tarlamın içersine İtalya'dan sertifikalı olarak getirdiğim 4 bin adet çekirdekli Red Globe türü köklü çubuğu diktirdim. Sadece Red Globe'nin köklü çubukları için 10.600 YTL harcama yaptım. Bunun sebebi ise yenilik arayışı. Bu üzüm türü ve diğerlerine içte ve dışta talep çokluğu bizi bu yöne itmektedir."dedi.
iha
Yayın Tarihi : 31 Mart 2007 Cumartesi 09:43:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?