19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Vallahi billahi incelemeyeceğiz!

Varlık barışına başvuruların 2 Mart’ta biteceğini hatırlatan Gelir İdaresi Başkanı Ulusoy, “Hâlâ inceleme yapılacak korkusu var. Vallahi billahi incelemeyeceğiz. Bankalardan isim bile istemiyoruz” dedi

Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, mükellefleri vergi borçluları için getirilen tecil-taksit uygulamasında ödeme yapmaya, varlık barışında ise başvuruda bulunmaya çağırdı. Ulusoy, kamuoyunda “varlık barışı” olarak nitelenen, Bazı Varlıkların Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanuna ilişkin başvuruların 2 Mart Pazartesi günü sona ereceğine işaret ederek, mükelleflerin bu fırsatı kaçırmamasını istedi.

Varlık barışının çok büyük bir imkan olduğunu dile getiren Ulusoy, böyle bir düzenlemenin bir daha çıkmayacağını belirterek şunları söyledi:
“Uygulama kapsamına giren herkesin bunun için başvurmasını arzu ediyoruz. ‘Bu fırsat bir daha ele geçmez’ diyoruz. Piyasada veya kamuoyunda bazı tereddütler var. ‘Başvurular için inceleme yapılacak’ gibisinden. Amiyane bir tabir ama vallahi billahi incelemeyeceğiz. İncelemek gibi bir amacımız kesinlikle yok. Zaten kanunda son derece açık ve net şekilde yazıyor. ‘Vergi incelemesi yapılamaz, vergi tarhiyatı yapılamaz’ deniliyor. Kanun bir senet.”

‘İsim bile almıyoruz’
İnceleme yapılacağı yönündeki tereddütleri anlamadığını dile getiren Ulusoy şöyle devam etti:
“Bizim öyle bir derdimiz yok. Hatta bankalardan isim bile almıyoruz. Bankalar bize toplu olarak bildiriyorlar. Dolayısıyla kimin ne beyanname verdiğini bilmiyoruz. Bankalara verilenleri bilmeyeceğiz bile. Bilmediğimiz bir şeyi nasıl inceleriz? Hakikaten öyle bir inceleme niyetimiz yok. Vatandaşlarımız bu tür söylentilere kapılıp da başvurmamazlık etmesinler. Bu gerçekten çok büyük bir imkan. Bunu sigorta poliçesi gibi düşünmek lazım. Bu sigorta poliçesini mutlaka satın alsınlar.”

‘Rakam istemeyin’
Varlık barışı uygulamasında sürenin uzatılmayacağını vurgulayan Ulusoy, buradan ne kadar gelir elde edileceği konusunda ise rakam vermek istemediğini belirtti. Ulusoy, kendisine atfen ifade edilen 5 milyar dolarlık gelir hedefi için de, “Ben 5 milyar dolar demedim. Sürekli rakam istiyorsunuz. Ben de ‘5 olur, 10 olur, 15 olur, 25 olur’ gibisinden birbiri ardına rakamlar söyledim. Ama bunlar alakasız rakamlardı. Benden rakam istemeyin” diye konuştu.

 

Vergi borçlusu için son gün
Vergi borçlularına getirilen ödeme kolaylığından yararlanmak için bugün son gün olduğunu hatırlatan Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, başvuruda bulunduğu halde ilk iki taksiti ödemeyenlerin, aralık, ocak ve şubat taksitlerini bu akşama kadar yatırmamaları halinde, kapsam dışı kalacaklarını kaydetti.
Tecil taksitlendirme başvuru döneminde 11.3 milyar liralık vergi borcu için başvuruda bulunulduğuna ve taksit ödemelerinin aralıkta başladığına dikkat çeken Ulusoy şunları söyledi:

“İlk iki taksiti yatırmayanlar, bu ay bu taksitleri ödedikleri takdirde, ‘tecil şartlarını ihlal etmemiş’ şeklinde değerlendirilecekler. Ödemede aksaklık olursa, tecil şartları tamamen ortadan kalkıyor. Biz de bu durumda normal cebri tahsilat yapmak zorunda kalacağız.”
 

Milliyet
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2009 Cuma 18:32:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?