22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Vatan, Media Markt'a duacı

Media Markt'ın tartışmalı reklam kampanyası Vatan'ın satışlarını artırmış.

Teknoloji perakendeciliği sektöründe faaliyet gösteren Vatan Bilgisayar'ın Türkiye pazarının ardından Almanya ve ABD pazarlarına da açılmayı hedeflediği belirtildi.

Vatan Bilgisayar Genel Müdürü Hasan Vatan, Türkiye'de teknoloji perakendeciliği konusunda öncülük ettiklerini belirterek, büyük potansiyele sahip pazar için iddialı hedeflerini bulunduğu belirtti.

Vatan, 2008 yılında ABD'li bir grubun Türkiye'de mağaza açacağını ancak mağazası olan başka bir yabancı grubun ise pazardan çekileceğini ileri sürdü. "Sektördeki yabancı oyuncu sayısı değişmeyecek" diye konuşan Vatan, indirim promosyonlarıyla tartışma yaratan Metia Mark'ın çok iyi bir pazarlama taktiğiyle pazara girdiğini ileri sürdü.

ÇOĞU ALAMADI

Tartışmalara neden olan promosyonun kendi satışlarını da artırdığını aktaran Vatan, "Tüketici, bu mağazanın açılması öncesi plazma TV'yi 4-5 bin YTL'lik bir ürün zannediyordu. Mağaza açıldığında bir çoğu stokta kalmadığı için bu ürünü alamadı, ancak ürünün o kadar pahalı olmadığı anladı ve bizim mağazalarımızdan 2 bin YTL'ye aldı. Bu mağazanın çok yakınındaki Bostancı mağazamız son 1 ayda satışı en fazla yapan mağaza oldu" dedi

Halen İstanbul'da Topkapı ve Bostancı, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Konya'da bulunan "hiperstore"larda geniş yelpazede teknoloji ürünleri satışını yaptıklarını kaydeden Vatan, 2007 yılına kadar olan 5 yıllık süreçte yüzde 13 bin büyüme yakaladıklarını ifade etti.

500 MİLYON DOLAR CİRO

Bu yıl sonunda 500 milyon dolarlık ciro beklentilerinin bulunduğunu ifade eden Vatan, şöyle konuştu: "2010 yılında 3 milyar dolarlık ciro rakamına ulaşarak Türkiye ekonomisindeki ilk 10 özel sektör kuruluşu arasına girmek istiyoruz. Son 5 yılda yakaladığımız büyüme oranı göz önünde tutulduğunda bu hedef çok gerçekçi. Türkiye teknoloji konusunda bakir bir pazar. Şu anda konutlarda 30-31 milyon adet televizyon var. Bunlar LCD ve plazmaya dönüşecek. Notebook ve diğer teknoloji ürünlerinde de dünya tüketiminin çok gerisindeyiz. Bu nedenle kendimize dışarıdan bir rakip görmüyoruz. Biz işimizi doğru yaptığımız sürece bu potansiyelden yararlanabileceğimizi düşünüyoruz. Türkiye pazarının doygunluğa erişmesinin ardından 2010 yılında Almanya ve ABD'ye açılma hedefimiz var. Doğu ülkelerinde kayıt dışı ekonomi nedeniyle başarılı olma şansımız yok. Ancak sistemimizi batı ülkelerine taşımayı planlıyoruz."

EĞİTİM PROJESİ

Vatan, sosyal sorumluluk olarak Ankara'da verdikleri ücretsiz bilgisayar eğitimini İzmir'de de yapacaklarını belirtti. Bu amaçla Bornova'daki mağazalarında oluşturdukları sınıfta üç ayrı grupta 30 kişiyle eğitime başlayacaklarını dile getiren Vatan, eğitimlerin 1 Aralık'ta başlayacağını söyledi. 127 kişinin çalıştığı İzmir hiperstore'unda yüzde 15'lik istihdam artışına hazırlandıklarını da kaydeden Vatan, satış artış hızı en yüksek mağazalar arasında yer alan İzmir'de 2008 yılı için 120 milyon dolar ciro hedeflediklerini dile getirdi.

Risk sermayesi şirketi kuruyoruz

HASAN Vatan, gelecek dönemde teknoloji sektörünün dışına çıkmayı planlamadıklarını, özellikle yazılım ve internet konusunda faaliyet gösteren küçük firmaları desteklemek amacıyla bir risk sermayesi şirketi oluşturabileceklerini dile getirdi.

Satış sistemlerinin ABD veya Avrupa ülkelerinden alınarak değil, tamamen özgün biçimde tasarlandığını ifade eden Vatan, satış personelinin müşteriye adıyla hitap ederek satış sonrasında da hizmet vermeye devam ettiğini, bu uygulamanın yabancı mağazalarda bulunmamasının büyük avantaj yarattığını kaydetti. Türk halkının teknolojiyle yeni yeni tanıştığını, bu konuda bilgi alabilecek bir dost aradığını kaydeden Vatan, "Bakkal sıcaklığını teknoloji marketlere yansıtmaya çalışıyoruz" dedi.

ajanslar
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2007 Pazartesi 12:22:32
Güncelleme :29 Ekim 2007 Pazartesi 12:25:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?