16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Vatandaş,vergi iadesi derdine düştü

Fişini toplayan iadesini isteyecek


Hukukçular "yeni yasa yürürlüğe girene kadar toplanan fişe iade vatandaşın hakkı" derken, Maliye 'kazanılmış hak' iddiasını kabul etmiyor. Hukukçulara göre, veto edilen yasa nisanda Resmi Gazete'de yayımlanırsa, ücretlilerin ilk üç aya ait vergi iadesi hakları var.

Üç aylık vergi iadesi almak vatandaşın hakkı

Vergi iadesini 1 Ocak itibariyle kaldıran yasa yürürlüğe girmeyince "Yılbaşından bu yana geçen dönem için iade alınır mı" tartışması başladı. Hukukçular "İade verilmeli" diyor.

Vatandaş, 3 aylık vergi iadesi alacağının derdine düştü. Çünkü Gelir Vergisi Kanunu'nda değişiklik yapan ve vergi iadesinin yerine 'asgari geçim'i getiren düzenleme, yeni bir tartışma başlattı. 1 Ocak 2008'den itibaren asgari geçim indirimine geçilmesini öngören tasarı mart ayının sonuna gelinmesine rağmen hâlâ yürürlüğe girmedi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, farklı kanunlarda da değişiklik yapan tasarıyı, vergi dışındaki bir madde nedeni ile veto etti. Vetolu madde tasarıdan çıkarılıp yeniden Köşk'e gönderilecek. Ancak, yasanın yürürlüğe girmesi, martın sonunu bulacak.

HUKUKÇULAR: ÖDENMELİ
Vergi hukukçularına göre, yeni yasa uygulamaya girmediği için halen vergi iadesi sistemi yürürlükte. Bu durumda, "Fiş alın ama biriktirmeyin" çağrısı yapılan vatandaş, harcamalarının belgesini saklarsa ileride avantajlı duruma geçebilir. Çünkü, Cumhurbaşkanı Sezer'in veto ettiği yasa uygulamaya girdiğinde, en az 3 aylık vergi iadesi hakkı doğabilir. Yasada, vergi iadesinin 1 Ocak 2007'den itibaren kaldırılmış olması ise geriye yönelik bir hükümle kazanılmış hakların alınması sonucunu verir. İhtilaf yaratır.

MALİYE: İDDİA YERSİZ
Maliye yetkilileri ise 'vergi iadesinde kazanılmış hak iddiasını' yersiz buluyor. Yasada, vergi iadesine ilişkin hükümlerin 1 Ocak 2007'den geçerli olacak şekilde yürürlükten kaldırıldığını, bu hususta Cumhurbaşkanı Sezer'in Anayasa'ya aykırılık bulmadığını kaydeden Maliye yetkilileri, "1 Ocak 2008'den itibaren yepyeni bir sisteme geçiyoruz. Vergi iadesi için bir yıl beklemek gerekiyordu. Oysa en az geçim indirimi ile yıl içinde vergi yükü azaltılacak. Bu sistemle neredeyse asgari ücret vergi dışı bırakılıyor. Bu, yıllardır özlemi çekilen bir uygulama olacak. Kimse vatandaşta kuşku yaratmasın" diye konuştu. 

Anayasa'ya aykırı iade hakkı var

Ücretlilere vergi iadesi ile ilgili yasa hukuken yürürlükte. Veto edilen yasanın nisanda Resmi Gazete'de yayınlanacağını kabul edersek ücretlilerin ocak, şubat ve marta ait vergi iadesi hakları var. Çıkacak yasa ile, ücretlilere vergi iadesinin 1 Ocak 2007 itibariyle kaldırılması söz konusu. Bu uygulama kanunların geriye yürümezliği ilkesi ile çelişiyor. 10 milyon civarında ücretli aleyhine, geriye dönük olarak, kazanılmış hakların ortadan kaldırılması, Anayasa'ya aykırı. Yasa, 1 Ocak 2007 itibariyle yürürlüğe girecek şekilde çıkarsa, Anayasa Mahkemesi bu düzenlemeyi iptal edebilir. Bu arada, şubat ayı KDV gelirlerindeki inanılmaz gerileme, vergi iadesinin kaldırılmasındaki hatayı net olarak ortaya koyuyor. Ücretlilere vergi iadesinin kaldırılacağının açıklanması bile, belge alışverişini büyük çapta ortadan kaldırdı. 


"Anayasa Mahkemesi'ne gidiyoruz"

Maliye ve Hükümet diyor ki; 1 Ocak 2007'den itibaren bu kanun yürürlükte. 2007'de hem vergi iadesi ödemeyecekler hem de asgari geçim indirimi uygulamayacaklar. Vatandaşın hakkını ortadan kaldırdılar. Bugün (dün) Meclis'te Plan Bütçe Komisyonu'nda Maliye Bakanı Unakıtan'ı meclis iradesinin üzerine çıkarak daha yasa geçmeden insanlara fiş fatura biriktirmemesine ilişkin telkinleri nedeniyle eleştirdim. 1 Ocak 2007 olan yürürlük maddesini Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz. Konuyu şu anda incelettiriyoruz. Eğer mahkeme bu hükmü iptal ederse insanlar 2007 yılında fiş toplayıp vergi iadesi alabilir. Bir çok insan fiş toplamadı bunların hakkını kim ödeyecek.
sabah
Yayın Tarihi : 23 Mart 2007 Cuma 07:02:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?