30
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

'Vatandaşlar stok yapmasın!'

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, gıda fiyatlarındaki artışın üreticiden ve perakendeciden kaynaklanmadığını belirterek, "Üretici zorluğu çekiyor, sefasını aracılar sürüyor. Halkımızın fazla stok yapmasına gerek yoktur. Çünkü yeni mahsul piyasaya çıkıncaya kadar stoklarda yeteri kadar mahsul bulunmaktadır" dedi.

Son bir ay içerisinde un, pirinç, makarna, mercimek, kuru fasulye, nohut ve bitkisel yağ fiyatlarındaki aşırı derecede artışın üretici ve perakende satış yapan esnaflardan değil, spekülatörlerden kaynaklandığını kaydeden TESK Genel Başkanı Palandöken, ''Zorlukları üreticinin çekmesine rağmen sefasını spekülatörler sürüyor. Dünya piyasalarında tarımsal ürünlerin fiyatı küresel ısınmanın neden olduğu üretim azalışlarının da etkisiyle son 1 yıl içinde kısmi bir artış gösterirken, Türkiye'de dünya
fiyatlarındaki bu artış spekülatörler tarafından istismar edilerek son 1 ay içerisinde kimi tarım ürünleri fiyatlarında iki kata varan artışlar gerçekleştirilmiştir. Bundan, spekülatörler büyük gelirler elde etmektedir. Üreticinin elinden çıkan ürünlerin fiyatları bir anda kat kat artıyor. Mağdur olan ise yine emeğini, zahmetini ve sermayesini koruyamayan çiftçimiz ile esnafımızdır'' dedi.

"AÇIKLAMALAR SPEKÜLATÖRLERİN EKMEĞİNE YAĞ SÜRÜYOR"
Ürün çiftçinin elinden çıktıktan sonra bir anda fiyatının inanılmaz derecede arttığını belirten Palandöken, "Dolayısıyla piyasalarda üreticinin sattığı fiyatların çok üzerinde fiyatlarla karşılaşıyoruz. Tabii ki, bu durumdan tüketici de rahatsız. Ama ortaya çıkan bu durum üretici ve perakende satış yapan esnaftan değil, paketlemede ve satışlarda yaşanıyor. Oysa mevsimsel olarak bu ürünlerin kullanım ve tüketimi en az düzeyde bulunuyor. Böyle durumlarda her önüne gelenin açıklama yapması spekülatörlerin ekmeğine yağ sürüyor. Piyasada bir darlık havası oluşturuluyor. Onun için yetkili bakanlık ve kuruluşların dışında açıklamalar ülkeye ve ekonomiye zarar veriyor. Böyle olunca da fiyatlar biranda yükseliyor" diye konuştu.

Temel gıda maddeleriyle ilgili açıklamalar yapılırken dikkatli olunması gerektiğini hatırlatan Palandöken, "Çünkü ülkemizde yeni mahsul çıkıncaya kadar halkımıza yetecek miktarda ürün bulunmaktadır. Yeni ürün çıkınca da bu fiyatlar kendiliğinden aşağı düşecektir. Onun için halkımızın telaşlanmasına, stok yapmasına hiç gerek yok" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2008 Salı 11:48:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?