27
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

‘Vergi cennetleri' Avrupa'yı karıştırdı

‘Vergi cennetleri' Avrupa'yı karıştırdı
Lüksemburg, Avusturya, Belçika, İsviçre ve Liechtenstein'ın, OECD'nin açıkladığı ‘vergi cennetleri listesi'ne alınması ortalığı karıştırdı

Lüksemburg, Avusturya, Belçika, İsviçre ve Liechtenstein’ın, G20’nin zoruyla OECD tarafından açıklanan ‘vergi cennetleri listesi’ne alınması Avrupa’da ortalığı karıştırdı. OECD’nin vergi konusunda uluslararası standartları kabul etmekle birlikte henüz uygulamaya başlamamış ülkelerin dahil edildiği ‘gri liste’ye alınan bu üç ülkenin yetkilileri kararı tepkiyle karşıladı. Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, bu konuda bazı ülkelere yönelik tavrın anlaşılamaz olduğunu belirtti.
İsviçre Maliye Bakanlığı’ndan listeyle ilgili yapılan resmi açıklamada da, ‘Cumhurbaşkanı Hans-Rudolf Merz prosedürden ünden üzüntü duymaktadır’ denildi. Açıklamada, “Listenin hangi kriterlere göre düzenlendiğine bir bilgi yok. İsviçre iddia edildiği gibi bir vergi cenneti değil. Liste düzenlenirken bizim görüşümüzün alınmaması da çok garip denildi. Geçtiğimiz yıl vergi cenneti suçlamalarıyla adı gündemin ön sıralarına çıkan Liechtenstein da listeden en kısa zamanda çıkarılacağını ümit ettiğini açıkladı.

Lüksemburg, Avusturya ve Belçika G20 toplantısı öncesi yoğunlaşan uluslararası baskılar nedeniyle ‘bankacılık sırrı’nı gevşeten AB üyesi ülkelerdi. Listelerin oluşturulmasında hangi kriterlerin kullanıldığına ilişkin bilgi sahibi olmadıklarını belirten Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Junckers vergi konusunda ülkesiyle benzer yasal düzenlemelerin yapıldığı Amerikan eyaletlerinin niçin aynı muameleyle karşılaşmadıklarının da sorgulanması gerektiğini ifade etti. Junkers, Lüksemburg’un ‘gri liste’ye konulması durumunda ABD eyaletlerinden Delaware, Nevada and Wyoming’in de aynı listede yer alması gerektiğini söylemişti. Avusturya Maliye Bakanı Josef Proell de ülkesinin ‘gri liste’ye alınmasını önemsemediğini ve bunun ülkesinin bankacılık sırrıyla ilgili yasalarını etkilemeyeceğini söyledi.

 

 

 

Radikal
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2009 Pazar 02:26:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?