19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Vergi tahsilatını artık bankalar yapacak

Gelir idaresi, vergilerin toplanması işini tümüyle bankalara bırakıyor. Mükellefler isterlerse otomatik ödeme talimatı vererek vergisini kolayca ödeyebilecek.

Vergi Daireleri Otomasyon Projesi’nin (VEDOP) ikinci ayağı ile birlikte tahakkuk kayıtları bankalara açılıyor. 1 Ekim’den itibaren vergi beyannamelerinin isteğe bağlı olarak internet ortamında verilmesine imkan sağlayan Gelirler Genel Müdürlüğü, yeni yılda elektronik beyanı gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine de yaygınlaştıracak.

Vergi dairelerinin tek tek otomasyon ağına alındığı VEDOP-2 ile tahsilat da elektronik ortama kaydırılacak mevcut sistemde, vergi beyannameleri internet ortamında da verilse, vergi borcu için vergi dairesine gidilmesi gerekiyor. Yeni dönemde ise beyannamesini elektronik ortamda veren vatandaş, hiç vergi dairesine gitmeden, bankasından vergi borcunu öğrenebilecek. Ardından da isterse şubeye giderek, isterse elektronik ortamda, isterse otomatik ödeme talimatı vererek vergi borcunu ödeyebilecek.

Vergi İdaresi artık tümüyle borçluların takibine yönelecek, VEDOP, Motorlu Taşıtlar Otomasyon Projesi, Vergi İstihbarat Merkezî, bankalar ve mükellef beyanları çapraz kontrole tabi tutulacak. Gelirler Genel Müdürlüğü, Ankara, istanbul ve İzmir’in de bulunduğu 6 ildeki 53 belediyeden 2003 öncesi alınan binalar ile sahiplerine ait bilgileri topladı, bankalardan gayrimenkul ve faiz gelirlerine ilişkin bilgiler isteyerek bu kontrolü başlattı.

Vatan
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2004 Pazartesi 14:53:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?