28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Vergide hesap niye sorulamıyor

 Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, demokrasilerde yönetimleri en iyi sorgulayanların vergi mükellefleri olduğunu hatırlatarak, Türkiye'de sorgulamanın olmadığını belirtti. Bunun nedeninin vergi ödeyenlerin mükellefiyetlerini tam yerine getirmemeleri olduğunu kaydeden Unakıtan, "Kimse kafayı dikip de 'ey devlet benim vergimi nasıl, nereye harcadın' diye soramıyor. 'Sen vergini ödedin mi bakayım' desem. Orada bir yamukluk olacak. Onun için söyleyemiyor kimse" dedi. 

Unakıtan, "2005 Vergi Şampiyonları" ödül töreninde konuştu. Türkiye'nin imajının kuvvetlendirilmesi gerektiğine işaret eden Unakıtan, imajın kuvvetlenmesinin devletin gelirlerinin tam olarak ödenmesiyle mümkün olduğunu ifade etti. 

Türk milletinin potansiyel vergi ödeme gücüyle kayıt dışı olmaması durumunda "Türkiye'nin kimseye, hiçbir uluslararası kuruluşa muhtaç olmayacağını" belirten Unakıtan, eski yönetimlerin "Vergi toplama, borç yap" politikası uyguladığını anlattı. 

"DALGALANMA OLMASAYDI BÜTÇE FAZLA VERİRDİ" 

Unakıtan, AKP hükümeti göreve geldiğinde devlet gelirlerinin 75 milyar YTL olduğunu, şimdi ise bu rakamın 168 milyar YTL'ye ulaştığını ifade etti. 2002 yılında bütçe açığının GSMH'nın yüzde 14.5'i olduğunu hatırlatan Unakıtan, şimdi ise bu rakamın yüzde 1'in altında olduğunu ifade etti. Unakıtan, mayıs ve haziran aylarında dalgalanma yaşanmasaydı bütçenin fazla vereceğini de savundu.
Demokrasilerde yönetimleri en iyi sorgulayanların vergi mükellefleri olduğunu hatırlatan Unakıtan, Türkiye'de bu sorgulamanın olmadığını belirtti. Unakıtan, "Bizde devamlı vergi ödeyenler sorgulanıyor. Vergi ödeyenler sorgulamıyor. Neden vergi ödeyenler tam ödeyememişler vergilerini, mükellefiyetlerini tam yerine getiremedikleri için kimseyi kafayı dikip de ey devlet benim vergimi nasıl, nereye harcadın diye soramıyor. Sen vergini ödedin mi bakayım desem. Orada bir yamukluk olacak. Onun için söyleyemiyor kimse" dedi. 

"YOLA GELMEYENİN CANI ACIYACAK" 

Şirketlerin kurumsallaşarak daha iyi büyüdüğüne işaret eden Unakıtan, "Zannediyor ki bazıları vergi kaçırınca kar edecek. Hayır kar etmiyor. Vergi kaçıran adamın kendi malı çalınıyor, haberi yok. Bunun idrakine varabilsek, çok şeyi halledeceğiz" dedi. 

Kayıtdışıyla ilgili 10 yıllık bir strateji planı hazırlandığını belirten Unakıtan, bu süre içinde Türkiye'nin kendini bu konuda düzeltmek zorunda olduğunu söyledi. Unakıtan, "Herkes normal yolda yürümeye başlayacak. Yürümeyenleri de çekeceğiz. Gel bakalım şu yola. Çekerken de tabi biraz canları acıyacak" diye konuştu. 

"TÜRKİYE KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE DURMALI" 

Türkiye'nin kendi ayakları üzerinde durması gerektiğini vurgulayan Unakıtan, "Kimse al sana paralar vereyim demez. Türk milletinin en iyi dostu kendisi" dedi. Unakıtan, Türkiye'nin kendi dinamiğini, zenginliklerini ortaya koyarak herkese "biz bu milletler camiasındaki en onurlu yerimizi alacağız. Kimsenin lütfu da değil o" dedi. 

"MÜTEAHHİTLERE ÖZEL CEZA" 

Londra'da işadamlarıyla yaptığı toplantıda Türkiye'den ev alan İngilizlerin şikayetiyle karşılaştığını belirten Unakıtan, şikayetlerin (Türkiye'den ev alınırken, faturanın eve verilen para kadar gösterilmediği) yönünde olduğunu ifade etti. Unakıtan, bu durumu kabul etmeyen İngiliz'e karşılık olarak müteahhittin (evi satmayacağını) söylediğini anlattı. Bu şikayetleri edenlere "form" hazırlattığını belirten Unakıtan, "O müteahhitleri de özel cezalandıracağım" diye konuştu. 

Unakıtan, "Herkesin başına polis dikecek halimiz yok. Ama gelirsek bundan sonra biraz daha acı geleceğiz...Valla artık otomatik çıkartıyoruz. Öyle teknolojik gelişmeler yaptık ki buna da devam ediyoruz. Benzin istasyonlarına yazar kasa koyuyoruz. Ötekine koyuyoruz, sigaraya alkole şimdi yeni hologram getiriyoruz. Artık bilgisayar ortamında takibe alıyoruz. Zaten bundan sonra da düğmelere basınca herkes ortaya çıkıyor" dedi.

anka
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2006 Cuma 18:10:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?