17
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Vergide indirim IMF’ye takıldı

Vergide indirim çalışmaları sürerken, IMF’nin görüşleri doğrultusunda KDV’deki indirim şimdilik gündemden düştü.

Gelir Vergisi’nde ilk aşamada 1-2 puan, Kurumlar Vergisi’nde ise 2005’te 3 puan düşürülecek. Maliye Bakanlığı’nın bir süredir üzerinde çalıştığı büyük çaplı vergi indirimi paketi IMF’ye takıldı.

Daha önceki görüşmelerde IMF heyeti, söz konusu çalışmanın uygulanması için ekonominin hazır olmadığını ancak kademeli olarak ve sadece bazı vergilerde indirimin mümkün olabileceğini belirtmişti.

Bu çerçevede çalışmalarına yön veren Maliye Bakanlığı da KDV indirimini şimdilik gündeminden düşürdü. Dünya ortalamasının oldukça üzerinde olan Kurumlar ve Gelir Vergisi’nde küçük oranlarda düşüşler aşamalı olarak planlanıyor.
Buna göre, Gelir Vergisi’nde ilk aşamada 1-2 puan, Kurumlar Vergisi’nde de 2005’te 3 puan düşürülecek.

EMLAK VE ÇÖP VERGİSİ’NDE ARTIŞ

Maliye Bakanlığı, bir taraftan da bazı vergi oranlarında artışlar öngörüyor. bunun gerekçesi ise Gelir ve Kurumlar Vergisi’nde yapılacak indirimden doğan gelir kaybının karşılanması olarak belirtiliyor. Böylelikle 2005 yılında yeniden değerleme oranı yüzde 11.2 artırılarak, vergilerde bu oranda zam yapılması planlanıyor.

Gelir ihtiyacına yönelik yapılan bu uygulamada, her yıl olduğu gibi Çöp ve Emlak Vergisi’nde yeniden değerleme oranının yarısı ölçüsünde yani yüzde 5.6 oranında artış öngörülüyor. Çevre Temizlik Vergisi’nde en düşük tutar 10 milyon liradan 10 milyon 560 bin liraya, en yüksek tutar da 1 milyar 250 milyon liradan 1 milyar 320 milyon liraya yükselecek.

Emlak Vergisi’ndeki artışla, örneğin İstanbul’da İstiklal Caddesi’ndeki gayrimenkullerin Emlak Vergisi’ne tabi metrekare değeri 4 milyar 926 milyon liradan 5 milyar 202 milyon liraya, Ankara Atatürk Bulvarı’ndaki gayrimenkulun metrekaresi değeri de 2 milyar 349 milyon liradan 2 milyar 481 milyon liraya çıkacak

VERGİ KONSEYİ ‘BASİT VERGİ’ ÖNERDİ

Öte yandan, Vergi Konseyi, sermaye piyasalarının vergilendirilmesiyle ilgili yeni bir öneriler paketi açıkladı. Pakette daha basit bir vergi sistemi geliştirilmesi için en az beş yıl süreyle kaynakta kesinti sisteminin uygulanması gerektiği vurgulandı.

Öneriler paketinde, stopaj uygulamasıyla yetinilmesi ve beyanname zorunluluğunun kaldırılmasının, bireysel yatırımcılar açısından büyük avantaj sağlayacağına da yer verildi.
Vergi Konseyi, mevduat faizlerinde stopajın yüzde 10’a çekilmesi, vadeye göre stopaj uygulamasının kaldırılması ve TL-döviz tevdiat hesabı ayrımının kaldırılmasını da önerdi.
Raporda, bununla birlikte, repo, hazine bonosu ve devlet tahvilinde de stopajın yüzde 10’a çekilmesi gerektiği ifade edildi.

ekonomik bülten
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2004 Pazartesi 16:22:11
Güncelleme :30 Kasım 2004 Salı 12:47:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?