18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Vergide sınıra geldik!

Devlet Bakanı Ali Babacan, kayıt dışılığın yüksek vergi oranlarına bağlanmasına karşı çıkarken, “Oranların düşürülmesinde bir sınıra geldik” dedi. Babacan mükellefe de “Zannetmeyin ki beyannamemizi ne kadar verirsek, devlet o kadarını biliyor. Daha fazlasını biliyoruz” diye seslendi.

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan, ‘vergi oranlarını düşürün, bakın kayıt dışı önlenecek’ söylemlerine karşı çıktı. Vergi oranlarındaki düşüşlerin kayıt dışılığı azaltmadığını belirten Babacan, oranları düşürmede bir sınıra geldiklerine dikkat çekti. Devletin ‘verilen beyannamelerden daha fazlasını bildiğini’ söyleyen Babacan, “Kayıt dışılığın Türkiye’de çözülmesi gereken sorun olduğunun farkındayız. Bu konuda da artık daha ciddi, tavizsiz bir tutum göreceksiniz” dedi.

Özel sektör eliyle

Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nun Denizli’de yapılan 39’uncu toplantısında, Türkiye’nin kriz döneminde yaptıklarına ve bunun sonucunda artan notuna dikkat çekti. Türkiye’de büyümenin özel sektör eliyle olduğunu, kamunun kendisine çeki düzen vererek özel sektörün önünü açtığını belirten Babacan, “Diyor ki bazıları, ‘Açık verelim, para basarak büyüyelim.’ Böyle bir politika ancak Türkiye’yi bulunduğu zeminden bambaşka bir zemine kaydırır” dedi. Bu ortamda öngörüyle herkesten önce adım atmanın önemli olduğunu dile getiren Babacan, rakamlardaki iyileşmelere de vurgu yaptı. Verdiği rakamların ardından, “Türkiye ekonomisiyle ilgili bazen istatistikler her şeyi söylemiyor” diyen Babacan, sözlerine şöyle devam etti: “Kayıtdışılığın çok olduğunun farkındayız. Zannetmeyin ki beyannamemizi ne kadar verirsek, devlet o kadarını biliyor. Daha fazlasını biliyoruz. Kayıt dışılığın Türkiye’de çözülmesi gereken sorun olduğunun farkındayız. Bu konuda da artık daha ciddi, tavizsiz bir tutum göreceksiniz.”

Bugün pekçok ülkenin vergi oranlarını artırmak zorunda olduğuna dikkat çeken Babacan, “Yüzde 20 kurumsal vergisi yok artık. Bu kadar düşük oranlar dünyada yok” dedi.

İndirdik, bitti mi

Oranlardaki düşüşün kayıtdışını azaltmadığını anlatan Babacan, bunu şöyle dile getirdi: “Burada (Denizli) tekstil imalatı çok olduğu için söylüyorum. Belediye başkanımızın da mesleği olduğu için söylüyorum. Peki biz tekstilde yüzde 8’den yüzde 4’e indirdik, kayıt dışı bitti mi? Hiç, aynen devam ediyor. Aynı oranda devam ediyor, azalma bile yok. Resmen görüyoruz, izliyoruz. Şu söylem artık geçerli değil, ‘Siz vergi oranlarını bir düşürün, bakın kayıt dışı önlenecek’. Olmuyor. Demek ki vergi oranlarını düşürmede artık sınıra geldik, bundan sonra artık bu oranların ciddi vurgulanmasına başlayacağız. Şu anda onun hazırlığı içindeyiz.”

Bankacılıkta Nasreddin Hoca’nın tavsiyesine uyacaksın

BANKACILIK sisteminde yaptıkları reformların istisnai şekilde Türk finans sistemini krizden korunaklı hale getirdiğini vurgulayan Ali Babacan, bunun nedeninin işi sıkı tutmak olduğunu, sağdan soldan esen rüzgarlardan karar almadan işi sıkı tuttuklarını dile getirdi. Özellikle bankacılık sektöründe, Nasreddin Hoca’nın tavsiyesi ‘Ne yapacaksan testi kırılmadan yapacaksın’ olduğuna dikkati çeken Babacan, testi kırıldıktan sonra bir fayda olmadığını, kendilerinin de testi kırılmadan her şeyi yaptıklarını kaydetti. Babacan, bankacılıkta bugün yeni bir şeyler söylüyorlarsa, ‘testiyi kırmadan adım atmak istedikleri için’ söylediklerini de vurguladı.
 

O. Nuri Boyacı - Hürriyet
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2010 Pazar 14:50:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet IP: 88.236.155.xxx Tarih : 16.02.2010 01:41:25

sayın babacan bir arakadşım  1.5 yıl önce bir iş yeri açtı bağkur vergi derken piyasanında kötü olması sebebi ile kapattı sadece vergi 6 bin lira vergi hiç kar edemedi ama devlet ondan 6 binlirayı çatır çatır aldı aynı dönemlerde doktor yazıhanelerine giriyorum adamlar 100 lira muayene ücreti alıyor vergi levhalarına şöyle bir bakıyorum komik rakamlar hatta zarar yazanları bile gördüm büyük şirketler işlin kolayını bulmuş mesela her sene bir bayi  ilde ve ilçede büyük market yada bayi açıyor sonra onun büyük bir kısmını vergiden düşüyor yani kısacası devlete ödemesi gereken vergi ile her sene büyüyor ama gariban esnaf küçülüp duruyor bence böyle bir sisteme vergi vermek ahmaklık hele zarar ediyorsan aptallık