18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Volvo Çinli oluyor

Amerikan Ford bünyesindeki Volvo Çinli oluyor. Volvo'yu 1999'da 6.4 milyar dolara alan Ford şimdi markayı 2 milyar dolara Geely'e satıyor.

Otomobilde güvenlik deyince akla ilk gelen marka olan Volvo, kriz nedeniyle Çinli Geely'e satılıyor. ABD'nin ikinci büyük otomotiv şirketi Ford, uzun süredir alıcı aradığı İsveç'teki şirketi Volvo'yu 2 milyar dolara Çin'in en büyük özel sektör otomotiv şirketi Geely'e satacağını açıkladı.

Satış işleminin gerekli izinlerin alınmasının ardından 2010'un ikinci çeyreğinde tamamlanacağı belirtildi. Ford Motor Company satıştan sonra Volvo'nun faaliyetlerine devam etme olanağı elde edeceğini açıkladı. Geely'den yapılan açıklamada da, Volvo'nun güvenlik ve teknoloji alanındaki liderliğini sürdüreceği belirtildi.

Ford, Volvo'yu 1999'da 6.4 milyar dolara almış ve zaman içinde önemli yatırımlar yapmıştı.

İsveç de memnun

Volvo'nun satışı şirketin 1927 yılında kurulduğu İsveç'te de memnuniyetle karşılandı. İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt gelişmeler karşısında duyduğu memnuniyeti “Ümidimiz Volvo'nun, Geely ile İsveç'te istihdam yaratmaya devam etmesidir” sözleriyle dile getirdi.

Volvo, İsveç'te 16 bin kişiyi istihdam ediyor. Analistler Volvo'nun satış anlaşmasıyla bol parası olan ancak ürün geliştirme, satış ve dağıtım konularındaki direksiyonu tümüyle kendisine bırakacak bir patrona kavuştuğunu ifade etti.

Çin'in en büyük 'özel'i

Geely Holding Group, Çin'in devlet kaynaklı olmayan en büyük otomobil üreticisi konumunda bulunuyor. 1986 yılında kurulan Geely Holding Group, 20 yıldan fazla süredir, otomobil, motosiklet, otomobil motoru, şanzıman, otomobil elektronik ve elektrik aksamı, otomobil parçaları ve eğitim konularında çalışıyor.
1997 yılında tam anlamıyla otomobil sektörüne adım atan Geely Holding Group, hızlı bir gelişim sürecine girip Ar-Ge çalışmalarına kendi öz varlıklarından 1.3 milyar dolar ayırdı. Geely, Çin'deki otomobil endüstrisinde en hızlı gelişim ve büyüme gösteren marka unvanına sahip.

300 bin araç üretiyor

Hangzhou'da bulunan merkezi ile birlikte Linhai, Ningbo, Xiangtan, Cixi, Jinan, Lanzhou, Taizhou, Shangai ve yurtdışında Rusya, Ukrayna, Venezuela, Malezya ve Güney Afrika'da fabrikası bulunuyor. Bu fabrikalar, yıllık 300 bin otomobil, 400 bin motor ve 400 bin şanzıman üretim kapasitesine sahip. Geely'nin, kurulduğu günden bugüne 23 farklı ülkeden 100'ün üzerinde distribütörü de var.

Geely Holding Group, otomobil sektörünün devleri arasına girmeyi hedef olarak belirlemiş.

2015 yılında 2 milyon adet otomobil üretimi ve satışını hedefleyen grup, bu adetlerin üçte ikisini Çin pazarının dışına ihraç etmeyi öngörüyor. Geely daha önce de Avustralyalı otomatik şanzıman firması DSI'yi satın almıştı.

Uzakdoğulular yutuyor

ABD'li ve Avrupalı otomotiv üreticilerinin zor durumda olması, otomotivde söz sahibi olmak isteyen Doğu ülkelerini sevindiriyor. Son olarak İngilizlerin prestij simgesi Jaguar, Hintli Tata'ya satılmıştı.
Çinli Geely marka otomobiller, Türkiye'de Anadolu Grubu tarafından temsil ediliyor.
 

.
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2009 Perşembe 15:04:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?