22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Yabancı yine sattı, dolar 1.1680'e indi

Fed toplantısından çıkacak olan faiz kararına kilitlenen Avrupa borsaları dün temkinli hareket ederek günü yüzde 0.5'in altında yükselişlerle tamamladı.

Dolar ay sonu satışlarının etkisiyle 2001'den buyana en düşük değer olan 1.1680 YTL'ye indi. Borsa ise fed'in faiz indirimini temkinli bekleyen dünyanın aksine coşarak 841 puan yükseldi


RADİKAL - İSTANBUL - ABD Merkez Bankası fed'den 0.25 civarında faiz indirimi yapacağına ilişkin beklentiyi satın alan Türk mali piyasaları dün hareketli bir gün geçirdi. Avrupa borsalarındaki çok temkinli yükselişe karşın İMKB dün özellikle bankacılık sektörü hisselerindeki hareketin etkisiyle günü 841 puanlık çıkışla 57.615 puan seviyesinden tamamladı. Hisse senetlerinin yüzde 1.48 oranında değer kazandığı dünkü seansta işlem hacmi ise 2.24 milyar YTL düzeyinde gerçekleşti.
Doların uluslararası piyasalarda rekorseviyelerde değer kaybı, Türkiye'de reel kesimin aysonu artan satışları ve Londra kaynaklı yabancı satışlarının etkisiyle bugün valörlü gerçekleştirilen işlemlerde dolar kuru bir ara 1.1680 YTL'nin altına geriledi. Serbest piyasada ise dolar günü 0.9 YKr değer kaybıyla 1.1800 YTL'den, avro ise 0.6 YKr kayıpla 1.7040 YTL'den kapattı.
5 Ağustos 2009 vadeli gösterge tahvilin faizi ise bir önceki gün seviyesi olan yüzde 15,95'den işlem gördü.


Ay sonu satış arttı dolar dip yaptı
Para yöneticileri, ay sonu olması yüzünden döviz piyasasında satış baskısı gözlendiğini söyledi. Reel kesimin başta maaş olmak üzere artan ödemelerini karşılamak için döviz satışına yöneldiğini, bu arada Londra kaynaklı satışlarla da bunun desteklendiğini söyleyen bir bankacı şu değerlendirmede bulundu: "Dünyada da genelde gelişmekte olan ülke piyasaları Güney Afrika, Brezilya gibi ülkelerde de benzer bir seyir izlendi. Tıpkı YTL gibi bu ülke paraları da dolar karşısında değer kazandı. Para daha yüksek getirili ülkelere yönelimini sürdürüyor. Dün BOJ'un faiz oranını değiştirmemesi de cesaret vermiş olabilir."
Dün İMKB'nin bankacılık sektörü hisseleriyle yükseldiğini söyleyen borsa çevreleri, Fed toplantısı öncesi dünkü hareketin abartılı olduğu konusunda birleşti.
Fed'in faiz indiriminin ardından Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın daha rahat faiz indireceği hesabı yapan piyasa oyuncularının şimdi bunu fiyatlandırdığını söyleyen para yöneticileri, faiz indiriminin banka kârlarını yükselteceği beklentisiyle son dönemde bu sektör hisselerine yönelimin arttığına dikkat çekiyor.


Para girişi sürecek
ABD Merkez Bankası Fed ise dün gece beklenen 0.25'lik faiz indirimini gerçekleştirdi. Fed'in faiz indirimi sonrası görüştüğümüz bankacılık çevreleri bunun bir sürpriz olmadığını belirtirken, indirim kararından sonra Türkiye dahil gelişmekte olan ülke piyasalarına para girişinin devam edeceğini söyledi. Bir bankacı, "Beklenen indirim yapıldığı için kısa vadede bir miktar kâr satışı gelebilir. Ama önümüzdeki günlerde de Türkiye'ye yüksek faiz nedeniyle para girişi devam edecektir" açıklamasında bulundu.

Radikal
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2007 Perşembe 14:13:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?