31
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Yabancılar Erzurum'da

Batıda işi biten yabancı Erzurum'dan yer bakıyor...

Yabancı yatırımların Türkiye'nin doğu illerine doğru kaymaya başladığına dikkat çeken Ak Yatırım Genel Müdürü Ziya Akkurt, bu durumun gelir dengesini de beraberinde getireceğini söyledi.

Son yıllarda Türkiye'nin büyük şehirlerine alış veriş merkezi, otel ve zincir mağaza olarak gelen yabancı sermaye hedef değiştirdi. Bazı yabancı yatırımların artık doğuya doğru kaymaya başladığına dikkat çeken Ak Yatırım Genel Müdürü Ziya Akkurt, "Yabancılar artık Erzurum'da, Trabzon'da yer bakıyorlar. Batıda bazı şeyler tamamlandı ve artık içeriye kayış başladı. Bu da bir süre sonra gelir dengesini getirecek" diye konuştu. Türkiye'nin birçok ülkeye göre çok daha iyi durumda olduğunu fakat bugüne kadar bölgeler arası dengesizliğin giderilip, gelir dağılımının sağlanamadığını belirten Akkurt, artık bunun adımlarının da atıldığını söyledi. Her şeyi yabancılardan beklememek gerektiğini ifade eden Akkurt, "Önemli olan yerli sermaye. Yerli sermaye de yabancı kadar teşvik edilmeli. Bölgesel teşvik olmalı ki önce yerliler gitsin ve orada canlılık yaratsın. Yabancı sermaye şu anda alışveriş merkezlerine bakıyor. Demek ki beklentileri var. Yerli sermaye de buna aksiyon vermeli" diye konuştu.


20 milyarlık kaynak var
Küresel dalgalanmada Türkiye'nin birçok ülkeye göre daha iyi durumda olduğunu fakat dikkatli davranmamız gerektiğini belirten Akkurt, şirketini yabancılara satmış ya da ortak almış yerli sermayenin elini taşın altına koyup, öncülük etmesi gerektiğini söyledi. Varlık satışı ya da ortaklıklar nedeniyle yerli sermayenin elinde 20 milyar dolarlık bir kaynağın olduğunu ifade eden Akkurt, "Türkiye'de dışarıdan yatırım yapmak isteyenlerin dışında yerli yatırımcı da sermaye birikimi var. Bunların da artık katma değer yaratacak sektörlere kanalize edilmesi gerekiyor" dedi. 


Enerji gözde sektör
Bir ülkenin uluslararası siyasi gücünün, sağlam bir ekonomi ve şirketlere bağlı olduğunu belirten Akkurt, bu dönemin, mevcut durumun ince ayarının yeniden yapılıp 2009'a daha iyi şekilde girmeyi sağlacak toparlama dönemi olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Akkurt, "Şu anda durum iç açıcı değil ama böyle dönemler alıcılar ve sıfırdan yatırım yapmak isteyenler için için de fırsattır aslında. Sıfırdan yeni yatırım ve satın almalar olacaktır" dedi. Türkiye'de dışarıdan yatırım yapmak isteyenlerin dışında yerli sermaye birikiminun olduğunu ve bunların da artık katma değer yaratacak yatırımlara kanalize edilmesi gerektiğini ifade eden Akkurt, yerli sermayenin ilgilendiği alanların başında enerjinin geldiğini bildirdi. Akkurt, "Enerji ile ilgili ekipmanların imalatı da ilgi alanlarında. Çünkü bu alanda talep çok olduğu için sıkıntı var. Lojistik çok önemli oldu. Bölgeler ve kıtalar arası ticaret çok arttı. Başta da deniz lojistiği ve gemi inşası geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yabancıya aksiyon verilmeli
Türkiye birçok ülkeye göre çok daha iyi durumda olduğunu ama bugüne kadar bölgeler arası dengesizliğin giderilip, gelir dağılımının sağlanamadığını belirten Akkurt, "Ama şimdi bunun adımları atılıyor. Bazı yabancı yatırımlar artık doğuya doğru kaymaya başladı. Erzurum'da, Trabzon'da yer bakıyorlar. Batıda bazı şeyler tamamlandı ve bu içeriye kayıyor artık. Bu da bir süre sonra gelir dengesini getirecek" diye konuştu. Bu noktada her şeyi yabancılardan beklememek gerektiğini vurgulayan Akkurt, "Önemli olan yerli sermaye. Yerli sermaye de yabancı kadar teşvik edilmeli. Bölgesel teşvik olmalı ki önce yerliler gitsin ve orada canlılık yaratsın. Yabancı sermaye şu anda alışveriş merkezlerine bakıyor. Demek ki beklentileri var. Yerli sermayenin de buna aksiyon vermeli" diye konuştu.

Ekonomik model değişiyor
Bütün dünyanın içinde olduğu bir sıkıntının ilk kez yaşandığını, bugüne kadar krizlerin ülke ya da bölge bazında olduğunu ifade eden Akkurt, "Tüm dünya aynı sıkıntıyı yaşadığı için çözümlerin de daha hızlı üretileceğine inanıyorum" dedi. Bugüne kadar Avrupa ve Kuzey Amerika'da biriken sermayenin şimdi Rusya, Ortadoğu, Çin, Güneydoğu Asya'ya kaydığını vurgulayan Akkurt şu bilgileri verdi: "Yani zenginlik ve refah dengelenmeye başladı. Bu da beraberinde yapısal değişiklik getiriyor. Refah belli yerlerde kümüle olmak yerine yayılmaya başlıyor, belli grupların tahakkümünden çıkıyor."

Avrupa kadar gayrimüslim, Araplar kadar Müslüman değiliz
AK Parti'ye açılan kapatma davası ile yükselen siyasi tansiyona rağmen Türkiye'nin kökünde yüzyıllardır devam eden bir devlet kültürü ve geleneği olduğuna dikkat çeken Ziya Akkurt, şu değerlendirmelerde bulundu: "Yani Türkiye yeni kurulmuş bir ülke değil. Temelinde de köklü bir anayasa var. Bunun taşlarıyla çok oynandığı zaman da rahatsızlık duyuluyor. Bu temel taşları çok zorlamamak gerekir. Sonuçta ne Arap ülkelerinin benimsediği kadar Müslüman, ne de batılı ülkelerin benimsediği kadar gayrimüslimiz. Biz dünyanın şartlarına uyum sağlayabilen bir ülkeyiz. Burada dünyanın gelişimine ters düşecek sosyal yapıları oluşturmanın bir anlamı yok."

Yatırım bankacılığında liderliğe oynayacağız
Ziya Akkurt, Akbank'ta kurumsal ve ticari bankacılık alanında uzun süredir yaptığı görevlerin ardından Ak Yatırım'ın Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı oldu. Ak Yatırım'daki yeni görevine başlamadan önce başında bulunduğu Akbank Kurumsal Bankacılık bölümünü sıfır sorunlu kredi ve pazar lideri olarak devretti. Şimdi onu Akbank'tayken "Ak Yatırım'la yatırım bankacılığı yapsak" hayallerini gerçekleştirmek bekliyor. Sektörün hızla yatırım bankacılığına kaydığını, rekabetin de bu alanda artacağını ifade eden Akkurt, yeni yapılanmanın ardından bu alanda hızlı büyümeyi hedeflediklerini söyledi. Sektördeki deneyiminin de etkisiyle kısa vadede Akbank ile yatırım bankacılığı alananda kestirme yollar bulacağını belirten Akkurt, "Satın alma, sıfırdan yatırımlar gibi projelerde finansman hariç her işi biz yapacağız. Finansmanda ise Akbank'ı devreye sokacağız. Yatırım bankacılığında trendleri takip edeceğiz ama rutinlerin dışına da çıkacağız. Ayrıca Akbank'ın müşteri havuzundan da yararlanacağız" dedi. Ak Yatırım'ı hem Türkiye'de hem de bölgede belli bir oyuncu haline getireceklerini kaydeden Akkurt, "Hedefimiz ilk etapta ilk üçe girip, ardından liderlik" dedi

Elif Batu Yener /referans
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2008 Pazartesi 09:37:37
Güncelleme :14 Nisan 2008 Pazartesi 16:56:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?