28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Yabancıya mülk satılacak bölgeleri asker belirleyecek

Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye'de yabancılara mülk satışında, hangi bölgelerin kapsam dışında kalacağını, 7 Nisan'a kadar belirleyecek

Yabancıların, ülkesinde de Türklere aynı hakkın veriliyor olması durumunda, Türkiye'de işyeri veya mesken edinebilmesine olanak sağlayan yasa değişikliği yürürlüğe girdi. Yasaya göre Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 7 Nisan'a kadar tüm askeri ve özel güvenlik bölgeleri, yasak bölgeler ile stratejik bölgelere ilişkin kararlara ait harita ve koordinatları ilgili Devlet Bakanlığı'na iletecek.
Anayasa Mahkemesi'nin yabancılara taşınmaz satışını öngören düzenlemeyi iptal etmesinin ardından, gerekçeli kararda yer alan uyarılara göre hazırlanan 5444 sayılı yasa dün Resmi Gazete'de yayımlandı. Tapu Kanunu'nda değişiklik öngören yasa özetle şu hükümleri içeriyor:
n Yabancı uyruklu gerçek kişiler, karşılıklı olmak ve yasal sınırlara uyulmak kaydıyla, Türkiye'de işyeri veya mesken olarak kullanmak üzere taşınmaz edinebilecek.

2.5 hektar sınırı

Yabancı uyruklu birisinin ülke genelinde edinebileceği taşınmazların toplam yüzölçümü 2.5 hektarı geçemeyecek. Ancak Bakanlar Kurulu bunu 30 hektara kadar artırmaya yetkili olacak.
Yabancı uyruklu gerçek kişiler ile yabancı şirketlerin kamu yararı ve ülke güvenliği bakımından taşınmaz edinemeyecekleri alanları belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Bakanlar Kurulu, kamu kurumlarının teklifi üzerine yabancılara il yüzölçümünün binde 5'ini geçmeyecek büyüklükteki alanların satışına izin verebilecek.
Bu nedenle MSB, yurt genelindeki tüm askeri yasak bölgeler, askeri ve özel güvenlik bölgeleri ile stratejik bölgelere ilişkin kararlara ait harita ve koordinatları 7 Nisan'a kadar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün bağlı olduğu Devlet Bakanlığı'na gönderecek. Yeni belirlenecek aynı nitelikteki yerlerin haritaları da yine bakanlığa iletilecek.
MSB, TBMM'deki görüşmelerde bu düzenlemeye karşı çekinceleri bulunduğu görüşünü iletmiş ancak sonuç alamamıştı.
.
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2006 Pazar 12:16:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Abdullah Aydin IP: 85.72.63.xxx Tarih : 9.01.2006 01:44:38
Almanyada bir emlak bürosunun ilan bölümünde bir gazete haberi eklenmis okudum türkiyede yabanciya mülk satmak yasak diye.Türkiye avrupa birligine girmege calisiyor ama böyle adaletsizlikler olmamasi lazim mesela Almanyada biz istedigimiz ev isyeri cami yapmak icin bina arsa alabiliyoruz bu neden Türkiyemizde olmasin yine bu toprak türk topragi kalacak götürelecek hal yok.Burada bircok vatandasimizin evi hatta evleri isyerleri var