20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Yakında petrol ihraç edeceğiz

Petrol ve doğalgaz rezervlerini geliştirmek ve üretimini artırmakla görevli kamu şirketi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Karadeniz'den oldukça umutlu.

Şirket, Orta Asya enerji kaynaklarına komşuluk eden hırçın denizin altında bulunan büyük miktardaki petrolü çıkarmak için projeler geliştiriyor. TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, bu konuda kendinden oldukça emin. Karadeniz'deki alan tam kapasite ile faaliyet göstermeye başladığında Türkiye'nin net petrol ihracatçısı hale geleceğini düşünüyor.

Mehmet Uysal, İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times'a Karadeniz'deki petrol varlığı ile ilgili iddialı konuştu. Genel Müdür Uysal'ın TPAO'nun iddialı büyüme planlarını aktaran İngiliz gazete, söz konusu planların gerçekleşmesi halinde Türk şirketin önemli bir Ortadoğu oyuncusu haline geleceği yorumunda bulundu. Uysal, Financial Times'a yaptığı değerlendirmede, Karadeniz'de büyük petrol rezervleri bulunduğunu ifade ederek, "Sismik araştırmalar, 10 milyar varillik rezervin olduğunu gösteriyor. İlk kuyuyu 2010'da açmayı ve 2015'ten sonra tam üretime ulaşmayı planlıyoruz." dedi. TPAO, Karadeniz'deki faaliyetlerini, derin suda arama ve kuyu açma faaliyetleri konusunda tecrübeli olan, Brezilya'nın Petrobras şirketi ile gerçekleştirecek. Uysal, Petrobras ile Karadeniz ile ilgili beş yıllık bir anlaşma yaptıklarını kaydetti. Anlaşma, Batı Karadeniz sahillerindeki iki bloku kapsıyor. Uysal, "Şimdiye kadar Petrobras, mevcut anlaşma çerçevesinde 400 milyon dolardan fazla bir yatırım yaptı ve anlaşma genişletildiğinde yatırımlarını artırmalarını bekliyoruz." diye konuştu.

TPAO daha önce Karadeniz'de başka petrol şirketleri ile de petrol arama çalışması yapmıştı. Bu duruma atıf yapan Financial Times, yeni durumun bölgede rezerv olmadığına inanarak, TPAO ile ortak çalışmalarından vazgeçen Chevron ve British Petroleum (BP)'a darbe olduğunu yazdı. Karadeniz'deki bulguların Hazar Denizi ve Ortadoğu bölgelerinde Türkiye'ye petrol satanları da etkilemesinin beklendiğini belirten gazete, "Sayın Uysal, yeni petrol alanının, tam kapasite ile çalıştığında, geçen yıl petrol ithalatı 33 milyon tonu bulan Türkiye'yi büyük bir petrol ithalatçısından net ihracatçısına dönüştüreceğini de tahmin etti." ifadelerini kullandı.

...
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2008 Çarşamba 02:32:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?