18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Yan sanayiciye PSA’dan müjde

Türk yan sanayiciye PSA’dan müjde: 2 milyar Euro’yu aşan alım yaparız
Fransız Peugeot-Citroen Grubu’nun Satın Alma Direktörü Jean Christophe Quemard, "Türkiye’den 2008’de 2 milyar Euro’luk parça aldık. Şimdi Türkiye’ye bu konuda daha fazla önem veriyoruz" dedi.

FRANSIZ PSA (Peugeot-Citroen) Grubu, Türkiye’den tedarik ettiği yedek parça miktarını 2009 yılı için artıracağını açıkladı. Başta Avrupa olmak üzere tüm dünyadaki talep düşüşü nedeniyle zor günler geçiren Türk otomotiv yan sanayi, 2008’de PSA Grubu’na 2 milyar Euro’luk yedek parça satışı gerçekleştirdi. PSA Grubu’nun zorlu geçmesi beklenen 2009 yılıyla birlikte başka Türkiye olmak üzere maliyet avantajı sunan ülkelerden daha fazla yedek parça alımı yapacağı belirtildi.

30 milyar Euro harcıyor

PSA Grubu Satın Alma Direktörü Jean Christophe Quemard, Fransız üretici için yeni bir dönemin başladığına işaret ederek, "Eskiden yerel satın almaya konsantre oluyorduk. Şimdi ise maliyetin düşük olduğu ülkelerden küresel satın alma gerçekleştiriyoruz" dedi. Yılda 30 milyar Euro’luk satın alma gerçekleştiren bölümün başına Ocak 2008’de geçen Quemard, yeniden yapılanmaya gittiklerini belirterek, "2010 yılı itibariyle grup, ihtiyacı olan yedek parçaların en az yüzde 40’ını maliyet avantajı sunan gelişmekte olan ülkelerden tedarik eder hale gelecektir" dedi.

Türkiye’ye önemli görev

Görev yaptığı 1 yılda küresel satın alma ofislerinin sayısını 30’dan 100’e çıkaran Quemard, "Onaylanan ve uygulamaya konan proje doğrultusunda hedeflerimize ulaşmak için rekabetçi tedarikin önemini artıracağız" dedi. Grubun Türkiye’de 40 ayrı noktadan satın alma yaptığına dikkat çeken Quemard, "Bu ofisler aracılığıyla 2008’de 2 milyar Euro’luk satın alma gerçekleştirdik. Hedeflerimize ulaşmak için Türkiye’ye önemli bir sorumluluk veriyoruz" diye konuştu.

1 yılda 5 katına çıktı

Türkiye’den 2007 yılında 400 milyon Euro’luk parça alan PSA Grubu, 2008’de bu rakamı 5 katına çıkardı. PSA Grubu yeniden yapılanma doğrultusunda başta Türkiye olmak üzere Brezilya, Çin, Slovakya, Hindistan ve Meksika’da yeni satın alma ofisleri açtı. PSA Grubu’nun toplam yedek parça tedarikinde gelişmekte olan ülkelerin aldığı payı yüzde 13’ten yüzde 40’ın üzerine çıkarma hedefinin, Türk otomotiv yan sanayine kriz ortamında ilaç gibi geleceği yorumu yapıldı.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2009 Perşembe 21:20:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?