15
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Yaramaz çocuklara alarmlı ayakkabı

Aymod 37’nci Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı’nda AB KOSGEB Ayakkabıcılık Eğitim Enstitüsü öğrencilerinin dizaynını yaptığı ayakkabılar büyük ilgi gördü.

Enstitü öğrencilerinin ürettiği ayakkabılar arasında, görme engelli kişilerin güvenli bir şekilde yürümesini sağlayan ve kalabalık yerlerde küçük çocukların kaybolmasını engelleyen ayakkabılar da var.

KUMANDALI: 

Küçük çocukların kaybolmasını engellemek için, uzaklaşınca alarmı çalan ayakkabıyı üreten enstitü öğrencisi Fatih Yumuk, ayakkabıya bir çip yerleştirdiklerini belirterek "Ayakkabıdaki çip elinizdeki kumanda sayesinde kontrol ediliyor. 20 metreye kadar çocuğunuzun uzaklaşmasına izin verebilirsiniz. Çocuğunuz, sınırı geçtiği zaman kumandada yer alan alarm ötmeye başlıyor ve kaybolmasını büyük ölçüde azaltıyor" dedi. Görme engellilerin sokaklarda rahatça yürüyebileceğini söyleyen enstitü öğrencisi Hanife Özdemir "Ayakkabının önüne bir çip yerleştirdik. Bu çip sayesinde görme engelli kişi yürürken önüne çıkabilecek engelleri sesli uyarı sayesinde fark edecek" diye konuştu. 

Sezin Dayı ve kardeşi Eylem Dayı ile arkadaşları Merve Saçu da Kültür Başkenti seçilmesinden esinlenerek İstanbul’un tarihi yerlerinin üzerine basıldığı ayakkabı ve çizme yaptı. Eylem Dayı "Biz şimdilik üzerine İstanbul’daki tarihi yerlerin fotoğraflarını koyduk. Ama isterse kullanan kişi istediği fotoğrafı çizmenin üzerine lazerle işletebilir" dedi. Enstitü öğrencilerinin standını gezen Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen "Çocuklarımızın hepsini tebrik ediyorum. Bu ürünler sayesinde Avrupa’da ve dünyada adımızı duyuracağız" dedi. Kürşat Tüzmen, 400 firmanın katıldığı fuarın 37’ncisinin düzenlendiğini belirterek "Artık deneyimliyiz. Avrupaya satacağımız deri ürünleriyle Türkiye’yi tanıtacağız" dedi. CNR’da başlayan fuar pazar gününe kadar devam edecek.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2007 Cuma 09:17:49
Güncelleme :25 Mayıs 2007 Cuma 13:59:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?