16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

'Yaşlı kurt'tan şok uyarılar!

Eski ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Alan Greenspan yaptığı açıklamalarla dünya ekonomisini etkilemeye devam ediyor.

Dün satışına başlanan "Türbülans Çağı: Yeni Dünyada Maceralar" adlı kitabıyla yeniden kameraların karşısına geçen Greenspan başta ABDli NBC, İngiliz Financial Times ve Alman Stern dergisi olmak üzere çok sayıda medya kuruluşuna piyasalarda yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.

Yaptığı açıklamada kendi başkanlık dönemimde enflasyonun çok düşük olduğu için faiz indirimine gitmenin kolay olduğunu söyleyen Greenspan, "Ancak artık durum çok farklı, aynı kararı almak kolay değil" dedi.

Faiz kararı çok hassas

2004 ve 2005'te faizleri artırdığımızda, uzun vadeli faiz oranları artacağına düştü. Bu arada siyasi otoritenin de düşük faiz yönünde isteği bulunuyordu. Fed olarak tamamen siyasetten bağımsız ve ayrı şekilde hareket ettiğimiz yönündeki düşünceler gerçeği yansıtmıyor. Şimdiki dönemde ise çok daha dikkatli olunması gerekiyor.

10 Spekülatörü hapse atın, bitsin

Konut piyasasında yaşanan olaylar rakamlarla değil, mortgage faizlerinin gerçek yönlerini müşterilerinden saklayan broker'ların işlediği suçlarla ilgili. Bu yapılanlara kısaca sahtekârlık, hırsızlık deniyor. Konu savcı ve mahkemelerle ilgili. Bu adamlardan 10'unu hapse atmanız çok büyük etki yapar.

Abd'de Faiz İki Haneye Çıkabilir
"BAŞTA Çin olmak üzere gelişmekte olan ülkelerde bir süre sonra tarımdan sanayie yönelik işçi geçişlerinde yavaşlama başlayacak. Bu da maaş ve maliyetlerin artmasına neden olacak. Yaşanacak bu sürecin etkileri ise küresel olacak. ABD'de gelişmelerden eninde sonunda etkilenecek. Eğer önlem alınmazsa önümüzdeki dönemde enflasyon önemli oranda yükselir. Hatta enflasyon en son 1980'li yıllarda olduğu gibi yeniden iki basamaklı hale gelebilir. Ancak bu uzun süreli olmaz. Bu dönemde enflasyonu düşürmek için faizleri de iki haneli artırmak gerekebilir. Fiyatların yükselmesi veya azalması artık globalleşmede yaşanacak değişim oranlarına bağlı olarak gelişecek. Buna bağlı olarak düşük faizle enflasyon mücadelesi de anlamını yitirecek. Resesyon ihtimali yüzde 30'dan fazla. "

Petrol 100 Doları görebilir

"MALİYETLERDEKİ artış son dönemlerde giderek hızlandı. Petrol fiyatları 100 dolara çıkacağa benziyor. Bu arada ABD ve diğer zengin ülke nüfusları hızla yaşlandığı için bütçelerde görülen açıklar giderek artıyor. Koşulların böyle geliştiği bir ortamda enflasyonist baskıların da artması kaçınılmaz. ABD ekonomisi, dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeler göz ardı edilerek anlaşılamaz. Gerçek şu ki küresel güçlerin etkinliği giderek artıyor. Bu güçleri anlamadan ABD ekonomisi ile ilgili olarak doğru tahminlerde bulunmamız mümkün değil. Bankaların rezerv ve kredilerinde de bir felaketin yaşanması an meselesi. Piyasaya sürülen her ürün tutmaz. "

Ajanslar
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2007 Salı 05:33:30
Güncelleme :18 Eylül 2007 Salı 05:38:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?