25
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Yatırımcı ABD'ye gidiyor

Türkiye'de faizler geriledikçe yatırımcıların İMKB ve uluslararası piyasalara yöneldiğini söyleyen İş Yatırım'dan Can Pamir, 'Türkler ağırlıklı ABD'ye gidiyor. Dow 6500'e indiğinde banka hissesi alanlar ciddi para kazandı' dedi

Türkiye’de getiriler düşmeye başladıkça Türk yatırımcıların uluslararası piyasalara ilgisi de artmaya başladı. ABD, Londra, hatta Rusya, Dubai’den hisse senedi, tahvil, türev ürünler, petrol, buğday gibi emtia kontratları satın alan Türklerin sayısı hergeçen gün artıyor.

Özellikle son yıllarda faizlerdeki hızlı düşüşle birlikte önce İMKB’ye olan ilginin ardından uluslararası piyasalara yönelimin arttığını söyleyen İş Yatırım Pazarlama Müdürü Can Pamir, ‘Son olarak ABD’de Dow Jones endeksi 6500’e düştüğünde banka hissesi satın alan Türk yatırımcılarımız çok ciddi paralar kazandı. Ve hala bu piyasadalar. Türkiye’de getiriler azaldıkça İMKB’ye ve uluslararası piyasalara olan ilgi hergeçen gün daha da artıyor” dedi.

Pamir’in verdiği bilgiye göre Türk yatırımcılar tüm dünyada olduğu gibi ağırlıklı olarak ABD’ye yatırım yapmayı tercih ediyor.

Minimum 250 bin TL
En az 250 bin TL tasarrufu bulunanlara bu hizmeti sunduklarını ancak aşağı doğru bu tutarı esnetebildiklerini de söyleyen Can Pamir Türkiye’de tüm dünya piyasalarından her tip finansal ürüne yatırım imkanı sağlayan tek Türk şirketinin İş Yatırım olduğunu vurgulayarak şu bilgileri veriyor:

“Tüm dünya piyasalarında işlem yapabiliyoruz. Yatırımcılarımız hisse, tahvil dışında türev ürünler, altın, petrol buğday gibi çeşitli emtialar, emtialar üzerine yazılmış enstrümanlara yatırım yapabiliyor. Ancak Türk yatırımcılar gördüğümüz kadarıyla emtialardan altın, petrol, buğday, doğalgaza yatırımı tercih ediyor. Bunların içinde emtiaya dayalı fonlarda var.

Hisse yerine Dow alıyor
Ayrıca Türk yatırımcısı tek hisse senedine yatırım yerine Dax veya Dow’a yatırım yapmayı tercih ediyor. Böylece riski dağıtıyor. Bunun dışında hisse senetlerinde de büyük hisseler ve büyük banka hisseleri tercih ediliyor. Ancak örneğin bir yerlerde pirinç fiyatları artıyor diye bir haber çıkarsa pirinç kontratına olan ilgide artış gözlemliyoruz.

Sırada Asya var
Bir de bu piyasaları şirketler hedge amaçlı (riskini azaltmak amacıyla) kullanıyorlar. Türkiye’de bakır, alüminyum, çinko en fazla hedge amaçlı kullanılan emtialar arasında.”

Pamir’in verdiği bilgiye göre İş Yatırım önümüzdeki dönem Asya borsalarında da işlem yapmak için çalışma yapıyor. Ancak şu anda Türk yatırımcısının bu piyasalara talebi çok düşük.

ABD’yi bekliyoruz
Pamir, ikinci hizmetlerinin ise ise sürekli bilgi akışı sağlamak olduğnu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Gece 23’e kadar yani ABD piyasaları kapanana kadar müşterilerimize danışmanlık hizmeti verip aynı zamanda alım satım işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Bu anlamda Trade Master International çok faydalı bir elektronik platform oldu. Yatırımcılarımız 24 saat piyasa hareketlerini izleme işlem yapma imkanına kavuştu. Buradan neredeyse tüm dünya piyasalarına ulaşmak ve işlem yapmak mümkün.

‘Cepten hisse al’ devri
Müşterilerimize ayrıca cep telefonlarından da işlem yapma imkanı sağladık. Önce BlackBerry şimdi ise iPhone telefonlarıyla işlem yapabiliyorlar. Bu arada sağladığımız imkanlardan biri de bilgisayarlarına yükledikleri yazılımla analiz yapma imkanıdır.

İki binin üzerinde müşterimiz Trade Master yani bu elektronik platformu kullanarak işlem yapıyor. Ancak uluslararası piyasalarda işlem yapan müşteri sayımız bunun çok üzerinde.”

Tuhaf işlemlere uyarı
Uluslararası piyasalarda yatırımcılar 1 Lirası ile 10 liralık işlem yapma şansı buluyor. Buna kaldıraç adı veriliyor ve kaldıraç yüzünden uluslararası piyasalarda yapılan işlemlerin riski artıyor. Bu yüzden hiç bilmeyen yatırımcıları uyardıklarını söyleyen Can Pamir, “Biz hiç bilmeyen bir yatırımcıya petrol al, altın al diyerek ısrar etmiyoruz. Çünkü tahminlerimizin yüzde 100 çıkması imkansız. Burada bu ürünleri bilen, biraz aşina olan ve ne tip risk aldığının farkında olan yatırımcılara bu ürünleri önermek lazım.

Çünkü bu piyasalarda çok riskli işlemler yapılabilir. Yurtdışı piyasalar yatırımcılara çok yüksek kaldıraç imkanı sağlıyor. Bu konuda mümkün olduğu kadar bilgilendirmeye çalışıyoruz. Mutlaka kendi işlemini yapma imkanı sağlayan Trade Master International elektronik platformunu verip yatırımcıyı sistemle başbaşa bırakmıyoruz. Bilinçli davranmalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Çok tuhaf hareketler işlemler görürsek doğru işlem yapmadıklarını söyleyip uyarıda bulunuyoruz” dedi.”


‘Yurtdışında 100’ü aşkın kurum ile çalışıyoruz’

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Dalkılıç, ‘Yurtdışında 100’ü aşkın kurumla çalışıyoruz. Bu sayede tüm dünyada işlem yapabiliyoruz’ dedi

Yurtdışında 100’ü aşkın kuruluşla çalıştıklarını ve bu sayede tüm dünya piyasalarından hisse senedi tahvil, vadeli işlem yapabildiklerini söyleyen İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü İlkay Dalkılıç, “Bildiğiniz gibi Türkiye’de faizlerin düşmesi yatırımcıları diğer piyasalardaki yatırım alternatiflerini aramaya itti. Türkiye’de faizlerin çok yüksek olduğu dönemlerde bu iş daha ziyade yan faaliyetlerimizden biriydi ancak son 5 senedir yurtdışı piyasa işlemleri ana faaliyet konularımızdan biri haline geldi.

Son 10 yılda yurtdışı piyasa işlemleri için çalıştığımız kurum sayısı 100’ü aştı. Bu kurumlarla tüm dünyada hisse, tahvil, vadeli işlemler yapabiliyoruz. Geldiğimiz noktada Avrupa ve ABD piyasalarındaki işlemlerimizi bu ülkelerdeki kurumlar ile; Dubai, Kuveyt, Brezilya, Rusya vb piyasalarındaki işlemlerimizi de bu ülkelerdeki yerel kurumlar ile gerçekleştiriyoruz.

Saat 23.00’e kadar işlem yapıyoruz
Artık gelişmekte olan ülke finans kurumları ciddi önem kazandı ve kendini geliştirdi. Bu anlamda dünya da finans merkezlerinin sayısı artıyor ve çeşitleniyor. İstanbul’un çevremizdeki ülkeler için bir finans merkezi olma özelliğinin kuvvetlendiğini de belirteyim.

Yurtdışı piyasalara ilgi duyan ve işlem yapan yatırımcılarımızın sayısı her geçen gün artıyor. Ancak dönem, yatırım kararlarında çok titiz olma dönemi. Piyasa dalgalanmaları öngörülebilir olmaktan çıktı. İş Yatırım’da saat 23:00’e yani ABD piyasaları kapanana kadar yatırımcılarımıza hizmet veriyoruz, anlık gelişmelerden yatırımcılarımızı haberdar ediyoruz. ‘Trade Master International’ bu anlamda çok faydalı bir elektronik platform. Yatırımcılarımız 24 saat piyasa hareketlerini izleme, neredeyse tüm dünyada piyasalarında işlem yapma imkanına sahip.
Cep telefonu ile ABD’den hisse alın

ABD ve Avrupa’dan hisse alıp satabilir, yine altın, petrol, endeks vadeli kontratlarında anlık işlem yapabilirsiniz. Bu platformların dikkatli kullanılması ve özellikle kaldıraçlı kontratlarda aşırı riskli işlemler yapılmaması gerekiyor. Alınan pozisyonlarda ‘stop loss’ olarak tabir edilen zararı sınırlama amaçlı emirlerin mutlaka kullanılması gerekiyor. İçinden geçtiğimiz dönemde hem yurt içi piyasalarda hem de yurtdışı piyasalarda yatırım disiplini çok önemli.”

2010’da altına dikkat!
Dalkılıç, yurtdışı piyasaların seyrine ilişkinse şu tahminde bulundu: “Yılbaşında Avrupa ve ABD endekslerinde yüzde 10 civarı bir düşüş ve doların güçlenmesini öngörmüştük, bu öngörü tahminimizden önce gerçekleşti. ABD’li şirketlerin performansı ekonomik büyüme hedeflerini yakalamanın zor olacağına işaret ediyor. Altın alım seviyelerine geliyor. Uzun süre ABD ekonomisinin problemleri piyasaları meşgul etti, bir süre Avrupa ekonomileri problemleri ön plana çıkacak. Tam bir ayrışma mümkün olmasada az kaldıraçlı gelişmekte olan ekonomiler ön plana çıkıyor.”

‘2010’da emtialara yatırım cazip olacak’
Kurum olarak yatırım danışmanlığı hizmeti de verdiklerini söyleyen Can Pamir, ekonomik araştırmalar biriminin bu konuda çalıştığını ve yatırımcılara tavsiyelerde bulunduğunu belirterek 2010 yılına ilişkin kurumun beklentilerini ise şöyle özetledi:

“Araştırma sonuçlarımıza göre dünya ve Türkiye ekonomisi büyüyecek. Enflasyonist baskı artacak. Bu da emtia fiyatlarını yükseltecek. Tabii bu süreçte her emtia farklı etkilenecek.

Yani emtia ile uğraşan şirketler ve emtialar öne çıkabilir.
ABD ekonomisinden toparlanma sinyali geliyor. Ama dalgalanma olacaktır krizdeki gibi fiyatlarda şişmeler yaşanıyor. Önümüzdeki dönemde ABD piyasaları ve diğer tüm borsalar açısından duraklamalar ve kâr satışları olası gözüküyor ancak bu aynı zamanda çok daha sağlıklı olacaktır.

Krizde W beklemiyoruz. Yani ikinci bir dip beklentimiz yok. Biz bazı analistelere göre o kadar da kötümser değiliz.

Esin Çetinel - Radikal
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2010 Pazar 17:01:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?