28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Yatırımda iç karartan tablo

Yerli ve yabancı yatırımcı için Türkiye, dünyada en pahalı enerjiye, en yüksek vergi artışına, en katı çalışma mevzuatına, en pahalı internete, en hızlı büyüyen kayıt dışına, en ağır kıdem tazminatına, en elverişsiz yatırım ortamına, en işlevsiz bankacılık sistemine sahip ülke.

Türkiye İşverenler Sendikası Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, OECD ve Avrupa Birliği (AB) kapsamında en elverişsiz yatırım ortamı sıralamasında Türkiye’nin 93’üncü sırada olduğunu belirterek, yerli ve yabancı yatırımcıları caydıran “En”leri sıraladı.

Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası tarafından Marmaris Martı Otel’de düzenlenen “Tekstil sektöründe derinleşen kriz ve çıkış yolları” seminerinde konuşan Kudatgobilik, TİSK tarafından hazırlanan, “İşsizliğin çözümü: Girişim odaklı yaklaşım” kitabında yer alan yerli ve yabancı yatırımcıları caydıran ana nedenleri yani Türkiye’nin “En”lerini şöyle sıraladı:

En katı çalışma mevzuatı

En ağır kıdem tazminatı

En hızlı büyüyen kayıt dışı

En yüksek vergi artışı

En ağır istihdam vergileri

En elverişsiz yatırım ortamı

En zayıf ücret-verimlilik ilişkisi

En pahalı enerji

En pahalı internet

En işlevsiz bankacılık

Türkiye’nin en önemli sorununun işsizlik olduğuna ve gerçek işsiz sayısının 5 milyonu aştığına dikkat çeken TİSK Başkanı, Türkiye’nin AB istihdam oranını yakalayabilmesi için 2010 yılına kadar 10 milyon yeni iş yaratması gerektiğini vurguladı.

Avrupa’nın altı yılda yüzde 1 büyüme hızında kaldığını belirten Kudatgobilik, “Avrupa duruyorsa, Türkiye’nin fırlaması lazım. Oysa İstihdam maliyetleri Türkiye’de yüzde 44, diğer ülkelerde ise en fazla yüzde 22 artmış. Önce, istihdamı artıracak yatırımcıları caydıran bu ‘En’leri yok etmek lazım. Sonra da, girişimciliği özendiren , yüreklendiren, onun yarattığı işletmeleri katma değer ve istihdam ürettiği için koruyup kollamayı ulusal bir politika olarak benimseyen anlayış devrimine ihtiyaç vardır” dedi.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2006 Pazar 16:21:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?