16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Yeni bir küresel dalga mı geliyor

Yurtdışı kaynaklı stes piyasalarda havayı bozdu. Borsa'da satışlar sürüyor. Dolar 1,36 YTL'nin üzerine çıktı. Uzmanlar, gelişmeleri hurriyet.com.tr okurları için değerlendirdi. 

Yiğit Bulut
Piyasa yorumu

Uzak Doğu borsalarında düşüşler, doların diğer para birimleri karşısındaki kan kaybı ve carry-trade (düşük faizli ülkeden borçlanıp yüksek faizli ülkeye yatırım) riski küresel ekonomiyi sarsarken yurtiçindede paralel bir seyir izleniyor.

BORSA 44 BİN PUANI DA GÖRDÜ

Güne satışla başlayan Borsa, bir ara 45 puanında altını gördü. İMKB Ulusal-100 Endeksi 144 puanlık düşüşle birinci seansı 45 bin 489 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 0,3 oranında değer yitirdi. Endeks, en düşük olarak 44 bin 843 puana gerilerken, en yüksek olarak kapanıştaki 45 bin 489 puanı gördü. Birinci seansta işlem gören toplam 318 hisse senedinden 86'sı değer kazandı, 80'i değer kaybetti, 152 hissenin fiyatında ise değişiklik olmadı. Birinci seansta 570 milyon 650 bin 722 YTL'lik işlem hacmi oluştu. En çok işlem gören hisse senetleri GSD Holding, Yapı ve Kredi Bankası, İş Bankası (C), Tekstilbank ve Garanti Bankası oldu.

DOLAR 1,36 YTL'YE ÇIKTI

Dün 1,34 YTL'ye inerek son bir yılın en düşük seviyelerini test eden dolar yükselişe geçti. İstanbul serbest piyasada dolar 1,3580 YTL, Euro 1,8430 YTL'den güne başladı. Bankalararası piyasada dolar kotasyonlarında fiyat, alışta en düşük 1,3560 YTL, en yüksek 1,3605 YTL, satışta en düşük 1,3610 YTL, en yüksek 1,3660 YTL olarak belirlendi.

Bono faizinde de yükseliş yaşanıyor. En çok işlem gören 26 Kasım 2008 vadeli tahvilin basit faizi yüzde 20,59'a, bileşik faizi yüzde 19,14'e çıktı.Bu tahvilin dünkü kapanışında basit faizi yüzde 20,27, bileşik faizi yüzde 18,86 olarak gerçekleşmişti.

UZMAN YORUMLARI

Erkin IŞIK / Fortis Bank Ekonomist
'Düzeltme hareketi yaşanıyor' 

Yaşananları sınırlı bir hareket olarak buluyorum. Yurtiçinde piyasalar çok iyi gidiyordu. O naktalarda olumsuz haberlere hassasiyet biraz daha artıyor. Teknik olarakda direnç noklarına gelindi, düzeltme hareketleri geliyor.

Şimdilik küresel bir dalga riski görmüyorum. Ama süreci yakından takip etmekte de fayda var. Global bozulma olunca Türkiye daha olumsuz etkileniyor. Türkiye'nin kendine özgü riskleri dalgalanmalardan daha fazla etkilenmesine neden oluyor. Şu aşama piyasada çok fazla bozulma yok. Ekonomik göstergelerde çok büyük bozulma olmazsa bu dalgalanmalar geçici olacak.

İbrahim USUL/TEB Yatırım Araştırma Yetkilisi
Riski gözardı etmemeliyiz 

Piyasa üzerinde satış baskısı var. Dış piyasalardaki zayflık, S&P'nin Türkiye ile ilgili değerlendirmeleri bunda etkili oluyor. Bugün global piyasalarda özellikle borsalardaki düşüş devam ediyor. Doların, Japon Yeni karşısında önemli değer kayıpları var ve Çin Merkez Bankası'ndan gelen 'ekonomiyi soğutabileriz' açıklamaları da baskı yaratıyor.

Bu dalgalanma uzun süreli olmazsa stres de uzun sürmez. Dalganın boyu artarsa bizimde daha fazla risklerle karşılaşmamıza sebep olabilir. Yurtiçinde Cumhurbaşkanlığı konusunda gelişmeler de önem taşıyor. Küresel gelişmelere bakınca daha hareketin başındayız. Özellikle doların değer kaybı daha fazla sürmezde dalganın boyu kısa olabilir. Küresel dalgalanma ihtimali düşük bile olsa bunu gözardı etmemeliyiz.


hürriyet internet
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2007 Perşembe 14:21:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?