22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Yeni iktidarda kadro değişecek mi?

Akşam gazetesi ekonomi müdürü Volkan Akı'nın bugünkü yazısı:

Ekonominin nabzı şimdi Ankara’da atıyor 

Türkiye’nin gündemi siyasete endekslendi. Tüm gözler Ankara’dan gelecek haberlere odaklanmış görünüyor. Her konuya adeta Ankara üzerinden bakar durumdayız.

Bu nedenle İstanbul’da odamdaki masadan ekonomiye bakmak da, biraz sıkıcı olmaya başladı. Böylece, geçen hafta neredeyse masayı Ankara taşıdık. Önümüzdeki dönem için Türkiye ekonomisindeki “kritik faktör”, seçimin ekonomiyi nasıl etkileyeceğinden çok, yeni dönemin ekonomide nasıl değişiklikler yapabileceği yönünde.

Bu nedenle yatırım bankları ardı ardına seçim anketleri yapıyor, seçim formülleri üzerinde çalışıyor. Biraz da endişeleri, siyasi partilerin ekonomi konusunda neler düşündüklerini çok da iyi bilmemelerinden kaynaklanıyor. Özellikle bazı partilerin 2002 yılından önceki söylemlerine bakınca bunu anlamak hiç de zor değil.

Ekonomi turuna çıktık

Siyasi partilerin seçime giderken ekonomi için de neler düşündüğünü anlayabilmek için, Ankara’da adeta bir “ekonomi turu” yaptık. AKŞAM Gazetesi Ankara Temsilcisi İsmail Küçükkaya ve Ankara büromuzun tecrübeli muhabirlerinden Hüseyin Özay ile birlikte, partilerin ekonomi kurmaylarıyla görüştük. Konular üzerinde tek tek partilerin görüşlerini ortaya çıkarmaya, ipuçları elde etmeye çalıştık. Çünkü partilerin bugünlerde verecekleri mesajlar, gelecek için, Türkiye’ye yönelik kararlarda çok etkili olacak diyebiliriz.

Bugün AKP’den başladık...

Bu görüşmelerimizi bugünden itibaren yayınlamaya, iktidar partisi AKP’den, Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli’den başlıyoruz. Maliye kökenli Gedikli, AKP’nin ekonomiyle ilgili kurmayları arasında yer alıyor. Partinin etkin isimlerinden biri. Bülent Gedikli ile AKP merkezinde, milletvekilleri aday adayları ile görüşmeleri arasında konuşma fırsatı bulduk. AKP bu adaylar için komisyonlar oluşturmuş. 4 bine yakın adayın hepsiyle bu görüşmeler yapılıyor. Parti bu konuda çok sistemli bir biçimde çalışıyor. Bülent Gedikli’nin başkanlığını yürüttüğü komisyon 320 kişi ile görüşüyor.

Yaptıklarımız yapacaklarımızın...

AKP’de ekonomi üzerindeki genel hava “yaptıklarımız, yapacaklarımızın teminatıdır” ekseninde birleşiyor. Ankara’da pazar günü katıldığım TOBB Genel Kurulu’nda da, Başbakan Tayyip Erdoğan, dünya gerçekleriyle bağdaşan ekonomi politikalarını Türkiye’de sadece AKP’nin uygulayabileceği yönünde bir söylem ortaya koydu. Tabii bu, özellikle muhalefet liderlerinin tepkisini çekti.

Yeni program hazırlanıyor

AKP bu görüşleri savunuyor ama bir yandan da yeni bir ekonomi programının da hazırlığını yapıyor. İkinci dönem AKP iktidarında neleri ortaya koyacaklarını çalışıyor. Gedikli, bu programın ana temasını “mikro ekonomi”de atılım olarak aktardı. Üretime yöneleceklerini, yeni bir denge programı hazırlayacaklarını söylüyor.

Gedikli’ye içinde kayıtdışının önlenmesi, bir sanayi politikası oluşturulamaması gibi konuların olduğu bazı noktalarda çok eleştiri aldıklarını, bu konularda neden adım atılmadığını da sorduk.

Bülent Gedikli, AKP’nin 4.5 yıllık dönemini “istikrar ve restorasyon” süreci olarak değerlendiriyor. Önceliğin makro ekonomide olduğunu, bundan sonrasında özellikle üretime dayalı politikaların AKP’nin gündeminde olacağını belirtiyor.

Ekonomi yönetiminde sorun yok

İktidar partisi olarak icraatlar ortada olduğu için, eleştirileri sıralamak da doğal. İşte bir konuyu daha Bülent Gedikli’ye yönelttik. Ekonomi yönetiminde bir koordinasyon sorunu var mı? Kemal Unakıtan, Ali Babacan ve Abdüllatif Şener’den oluşan üç sac ayaklı bir yapının olması, ne derece iyi yürüyebildi? Bülent Gedikli, bir koordinasyon sorunu olduğu görüşlerine hiç katılmadı. Ekonomi kararlarından böyle bir durumun söz konu olmadığının görülebileceğini vurguladı. Özellikle, hükümette Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun da işte bu nedenden kurulduğunu ve bu zemin üzerinde gerekli koordinasyonun yapıldığı görünüşü savundu.

Dönüşüm projeleri hazırlanıyor

Bülent Gedikli, AKP’nin ikinci dönem için, önemli dönüşüm projeleri hazırladığına da dikkat çekti. Özellikle bunlar da öne çıkan iki projenin “Esnaf Dönüşüm Projesi” ve “Çiftçi Dönüşüm Projesi” olduğunu söyledi. Gedikli, konuya felsefi açıdan bakılması görüşünde. Bu konuların Türkiye’de yeniden ele alınma ihtiyacı olduğunu belirtiyor. KOBİ’lerin ise hazırladıkları “mikro reformlar” süreci içinde ilk adımı oluşturduğunu söylüyor. Ar-Ge ise Bülent Gedikli’nin geleceğe dönük mesaj verdiği önemli konulardan biri oldu. Son dönemde bu konu üzerinde çalışmalar başlattıklarını, yeni dönemde programlarında bu konunun özel bir önemle devam ettirileceğini belirtiyor.

Altyapı hamlesi başlattık

Gedikli’ye göre Turgut Özal’dan sonra en büyük altyapı hamlesi de AKP iktidarı tarafından başlatıldı. Gerek belediyeler, gerekse merkezi hükümetin kararlarıyla son yıllardaki önemli hamlelerden birinin yapıldığı görüşünde. Gedikli, “Kamuoyu önünde çok gündeme gelmese de duble yollar, içme suları gibi konularda büyük atılımlar yaptık. Biz altyapı konusuna oldukça fazla eğildik” diyor.

Vergiye devam edeceğiz

Vergi oranlarının düşürülmesi konusunda önemli adımların atıldığını söyleyen Gedikli, “Türkiye’de vergi oranlarının düşürülmesi konusunda ilk adımı biz attık. Gelir İdaresi’ni yeniden yapılandırdık. Onun sonuçlarını yeni yeni alacağız. Ancak vergi reformu, uzun vadeli bir iş. Bundan sonra bunun tabana yayılmasını gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bizim yeni programınızda bunlar var” diyor.

Cari açıkda hammadde etkisi

Bülent Gedikli, dünya ekonomisinde de büyük bir dönüşüm olduğuna dikkat çekiyor. Önümüzdeki dönemde, buna göre Türkiye’nin de yeniden yapılanması yönünden adımlar atılması görüşünde. Hammadde fiyatlarının yükselmesinin cari açığın en önemli nedeni olarak gösteriyor. Enflasyonist etkiye dikkat çekiyor. Gedikli, “Hindistan, Çin gibi ülkelerdeki gelişmeler, dünya ekonomisindeki yeni trendler dikkatle takip edilmeli” diyor.

--------------------------------------------------------------------------------

Düello çetin geçecek

Evet genel olarak bakıldığında, şu an için AKP’nin ekonomide biraz geçmişin sermayesini yediğini söylemek gerekli. Ancak muhalefet partileri önümüzdeki günlerde AKŞAM’da yaptığımız görüşmelerde de okuyacağınız gibi, ekonomide önemli çıkışlar ve eleştirileri gündeme getirecekler. Belki de önümüzdeki seçim, kürsülerden “ekonomi” ile ilgili konuların en fazla gündeme geldiği seçimler olacak. Başbakan Erdoğan yine 62. TOBB Genel Kurulu’nda ekonomide herkesin elinde projeleriyle gelmesi gerektiğini söyledi. AKP’de bu konudaki 2. dönem hazırlığı da devam ediyor. Anlayacağınız ekonomide seçim düellosu çok çetin geçecek.
Akşam
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2007 Salı 11:45:28
Güncelleme :29 Mayıs 2007 Salı 11:56:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?