19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Yeni patronun babası da esnaf ama o da şikayetçi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Banka Meclisi'nce Başkan Vekilliği'ne getirilen Erdem Başçı da tıpkı çocukluk arkadaşı Devlet Bakanı Ali Babacan gibi esnaf bir aileden geliyor. Başçı'nın esnaf babası, esnaf olarak ekonomideki iyileşmeyi hissetmediğini söyledi.

Erdem Başçı da tıpkı çocukluk arkadaşı Devlet Bakanı Ali Babacan gibi esnaf bir aileden geliyor. Kimya Yüksek Mühendisi olan ve Makina Kimya Endüstrisi Gazi Fişek Fabrikası Müdür Yardımcılığı görevinden 1983 yılında emekli olan Baba Ahmet Uğur Başçı, 23 yıldır Çıkrıkçılar Yokuşu'nda esnaflık yapıyor. Kendisine ait Öz-Me Ticaret'te kırtasiye, temizlik ve ambalaj malzemeleri satan Baba Ahmet Uğur Başçı'nın ikisi kız olmak üzere üç çocuğu var.

Erdem Başçı'ya ilişkin soruları yanıtlayan Ahmet Uğur Başçı, Oğlu'nun “çok akıllı, eğitim hayatı başarılarla dolu ve fazla yaramaz olmayan bir çocukluk yaşadığını” anlattı. Kendisinin Öz-Me Ticaret'i 1983 yılında kurduğunu belirten Baba Başçı, bu yüzden oğlunun kendisi ile orada pek çalışma imkanı bulamadığını, sadece boş zamanlarında, satışların yoğun olduğu durumlarda ve kendisinden yardım istediğinde dükkana geldiğini anlattı.

SEZER NEDEN VETO EDEBİLİR
Cumhurbaşkanı Sezer ile bugün saat 15.30'da görüşecek Devlet Bakanı Ali Babacan, Merkez Bankası Başkanlığı'na atama ile ilgili kararnameyi Köşk'e sunacak. Erdem Başçı'nın eşinin türbanlı olması nedeniyle Sezer'in bu atamaya sıcak bakmadığı önü sürülüyor.

Oğlunun iyi para hesabı yapıp yapmadığına ilişkin bir soruya baba Başçı, şu yanıtı verdi: “Bu işlere benim aklım Erdem'den daha çok erer. Ticaret işinde. Neden diyeceksiniz? O iktisatçı. Ama benim de babam tüccardı. Eskiden manifaturacı idi. Beni de babam çalıştırırdı bazen. Şu yokuşta idi mağazası. Onun için benim bu ticaret işine biraz aklım iyi erer. Çünkü Allah Rahmet eylesin babam bana yazları yanında yardım ettirirdi. Ondan dolayı Erdem'in tecrübesi yok o kadar, o konularda. Neden ama? Pazarlama ayrı bir konudur, iktisat ayrı bir konudur. Bunları ayırmak lazım. Pazarlamayı ben biliyorum. Ha şöyle yardım ederdi... Paket yaparken falan yardım ederdi. Gayet doğal. Benim kızlarım da yardım ederdi.”

Oğlu Erdem Başçı ile Devlet Bakanı Ali Babacan'ın çocukluk arkadaşı olduğunu da söyleyen Baba Başçı, şu anda faaliyet gösterdiği yerde daha önce Devlet Bakanı Ali Babacan'ın babasının dükkanın bulunduğunu belirtti. Baba Başçı, “onlar buradan ayrıldıktan sonra dükkanı ben kiraladım” dedi. Başçı, Devlet Bakanı Ali Babacan ile oğlunun halen görüştüklerini kaydetti.

“EKONOMİDEKİ İYİLEŞMEYİ ESNAF OLARAK HİSSETMİYORUZ”

Türkiye'nin şu anki ekonomik durumunu nasıl gördüğüne ilişkin bir soruyu da baba Başçı, şöyle yanıtladı:
“Benim onu görecek çapım yok. Ama iyiye gidiyor gibi geliyor bana. Bunu söylerken de aslında kanıtlayacak şeyler de var. Değerlendirme kurulları var. Dün radyoda, televizyonda da vardı. (Artı) diyor adamlar. Bunlar tarafsız değerlendirmeler. Enflasyon diye bir şey yok. Ancak esnaf olarak biz ekonomideki bu iyileşmeyi hissetmiyoruz. Ama Türkiye bu şekilde ekonomisini düzeltiyor. Yoksa bizim durumumuz parlak değil. İşte görüyorsunuz 1,5 liralık bir satış yaptık. Siz bir saattir oturuyorsunuz. Esnaf aslında şikayetçi. Yeterince müşteri gelmiyor. Satış yok.

Türkiye, şu anda bir çıkış yolunda. Türkiye çıkıyor. Ben inanıyorum ki iyiye gidiyor. Bu benim samimi inancım.”
Merkez Bankası Başkan Vekilliği'ne getirilen oğlundan beklentilerine ilişkin bir soru üzerine Baba Başçı, “oğlundan dürüst olmasını, çok çalışmasını, memleket için fedakarlık etmesini” istedi. Baba Başçı, “O benden çok iyi biliyor zaten şu anda. Bunları da her baba söyler herhalde çocuğuna” diye konuştu.

“PARTİ TUTMADIM, DEMİREL'İ, DERVİŞ'İ SEVERİM”

Bir soru üzerine hayatında belirli bir partiyi tutmadığını söyleyen Baba Başçı, “Şöyle söyleyeyim. CHP'den tutun da en sağdaki partilere kadar seçim devresinde kanaatim ne ise oy verdim. Ve bunun içine CHP de, diğerleri de dahildir. Süleyman Demirel'i severim. Bazıları kızar. Ama ben severim. İyi bir devlet adamı olarak görürüm. Hakikaten de çok hizmetleri vardır. Yaptığı hatalar da vardır ama hizmeti çok ağırdır. Onları kapatır” dedi.
AK Parti'yi nasıl değerlendirdiğine ilişkin bir diğer soru üzerine de Baba Başçı, AK Parti'yi iyi ve başarılı gördüğünü söyledi.

Ekonominin düzelmesinde Devlet Eski Bakanı Kemal Derviş'in payı olduğunu söyleyen Baba Başçı, şunları kaydetti:
“Ama şunu da söyleyeyim. Herkesin hakkını şey yapmamak lazım. Kemal Derviş'in tabanıdır bu politika. Krizden kim çıkardı Türkiye'yi Kemal Derviş çıkardı. Olabilir, sol görüşlü olabilir. Çok severim kendisini. Ama doğru olduğu için bugünkü idare de benimsemiş vaziyettedir. Doğru olduğuna inanmış ve oradan gidiyor. O yolu açmış. Bunlar da oradan gidiyor. Ve çok da doğru yapıyorlar. Allah razı olsun Kemal Derviş'ten.”

Oğlu Erdem Başçı'nın tuttuğu bir parti olmadığını belirten Baba Başçı, oğlunun da kendi kafa yapısında olduğunu kaydetti. Oğlunun değişik partilere oy verip vermediğine ilişkin bir bilgisi bulunmadığını anlatan Baba Başçı, “Ama ölçer, biçer de verir reyini” dedi.

aa
Yayın Tarihi : 15 Mart 2006 Çarşamba 15:30:15
Güncelleme :15 Mart 2006 Çarşamba 15:53:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?