22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Yeni tarifeler el yakacak!

Türk Telekom'un açıkladığı yeni tarifelerin detayları netleşmeye başladı.

Tüketiciye zam olarak yansıyacak

Türk Telekom'un açıkladığı yeni tarifeler, toplam ülke trafiğinin yüzde 9'unu oluşturan şehirlerarası ve yüzde 1'ini oluşturan uluslararası tarifelerde ortalama yüzde 55 oranında indirim içermesine rağmen, toplam ülke trafiğinin yüzde 86'sını oluşturan şehiriçi tarifelerde ise yüzde 27 zam içermektedir. Özetle bu durum, sanıldığının aksine tüketiciye indirim olarak değil, fiyat artışı olarak yansıyacaktır.

Dünyanın en pahalı şehiriçi görüşmesi Türkiye'de

Türk Telekom, geçen hafta Telekomünikasyon Kurumu'nun beklettiği yeni ücret tarifesini açıkladı. Şehirlerarası, uluslararası ve GSM aramalarında büyük oranda fiyat indirimine gidilirken, toplam ülke trafiğinin yüzde 86'sını oluşturan şehiriçi telefon ücretlerine ve sabit ücrete zam yapıldı.

Türk Telekom'un 1 Mart 2007 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni fiyat tarifesine göre, şehirlerarası, uluslararası ve GSM aramalarında büyük oranda fiyat indirimine gidilirken, şehriçi ve sabit ücrete zam yapıldı. Yeni tarifeyle, İstanbul-Ankara veya Edirne-Ardahan arasında yapılan telefon konuşmalarının da şehiriçi tarifeden ücretlendirileceği açıklandı.

Dünyanın en pahalı interneti, en pahalı benzini ve şimdi de en pahalı şehiriçi görüşmesinin yapılacağı tek ülke yine Türkiye olacak.

En son 7 temmuz 2004'de "Yüzde 80'e varan İndirimler" gerekçesi ile tarife değişikliği yapan Türk Telekom, iki yıldır fiyat tarifesinde değişiklik yapmıyordu. Bu nedenle sabit ücretlerin zamlanmasına neden olarak enflasyon gösterildi. Bu fiyat artışının 2007 enflasyon oranlarına ne kadar etki edeceği de merak konusu.

Tüketici cezalandırılıyor mu?

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Şube Başkanı Üstün Bol, "Bu zam, tüketicilerin mecburiyetlerinin kötüye kullanılması, aynı zamanda Telekomünikasyon Kurumu'nun yeni tarifeleri onaması, şehiriçi aramalarda tüketicilerin cezalandırılması anlamına gelmektedir" dedi.

Rekabete açık olan şehirlerarası, milletlerarası ve GSM telefon hizmetlerinde, Türk Telekom iddia ettiği enflasyona rağmen indirim yapıyor. Bu da, sektöre yeni giren oyuncuların "rekabet" açısından itirazlarına neden oluyor. 2004 başında serbestleşmenin başlaması sonrasında sektöre giren özel telekom firmaları, Türk Telekom'un bu tarife değişikliğini şüpheli buluyor. Firmalar tarifelerin rekabete konu olmayan " şehiriçi ve sabit ücret" kısmında zam, rekabete konu olan "uzak mesafe" kısmında indirim yapılmasını, buna karşın kendi ödedikleri "arabağlantı" fiyatlarında ise çok düşük düzeyde değişiklik yapılmış olmasını şiddetle eleştiriyor.

İptal davaları yolda

Tüketiciler Birliği'nin, Türk Telekomun yeni fiyat tarifelerinin iptali istemiyle Bölge İdare Mahkemesinde açtığı dava haberlerinin duyulmasından hemen sonra, UMTH firmaları, ilgili derneklerin dava açmaya hazırlandıkları gelen haberler arasında.

Türk Telekom'un kamu kuruluşu olduğu dönemde UMTH ve ISS firmaları tarafından açılan haksız rekabet davaları henüz sonuçlanmamışken, 14 Kasım 2005 tarihinden itibaren kamu kuruluşu özelliğini yitirerek özelleşen Türk Telekom ile sektörün diğer firmaları arasında haksız rekabet davalarının çoğalarak süreceği ve bu durumdan da hem sektörün hem de nihai tüketicinin etkileneceği endişelerine yol açtı. Sektörün ileri gelen temsilcileri yeni tarifenin, özel tekel yaratıldı diye özetlemekteler.

Telekomünikasyon Kurumu neden sessiz?

Sektörü ve nihai tüketiciyi olumsuz etkilemesi beklenen tarifelerle ilgili, son söz sahibi olan Telekomünikasyon Kurumu'ndan herhangi bir açıklama gelmez iken, UMTH firmaları bu durumun piyasaya yeni giren oyuncular açısından büyük rekabet engeli yaratacağı konusunda endişe taşımaktalar.

Tüketiciler ne yapacak?

14 Kasım 2005 tarihine kadar kamu kuruluşu niteliğinde olan Türk Telekom, bu tarihten itibaren hisse çoğunluğu Öger Telekom'a devredilen özel bir telekom şirketidir. Dünya genelinde telefon görüşme ücretleri düşme, hatta birçok alanda ücretsiz olma eğilimi göstermekte iken, henüz özelleştirmesi üzerinden 1 yıl kadar bir süre geçmiş olan bir şirketin, rekabetin henüz olmadığı (tekel olduğu) Şehiriçi görüşme ücretlerine yaptığı zamma tüketicilerin büyük tepki vermesi bekleniyor.


aa
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2007 Çarşamba 11:16:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
cumhur IP: 88.241.120.xxx Tarih : 17.01.2007 13:27:23
7 liralık telefon görüşmesine 21 lira fatura geliyor.14 lira vergi,düşünebiliyormusunuz... Bunu yapanlar sonra YETİM HAKKI dedirmem diye konuşuyor.Benim hakkımı yiyorsun ama,ve bu hakkım haram olsun size...