28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

'Yeni vergi yasa tasarısı hazır'

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde, vergi dairesi müdürlerinin toplantısında yaptığı konuşmada, Gelir ve Kurumlar Vergisi Yasa Tasarısı'nın hazır olduğunu, kısa zamanda TBMM'den çıkacağını söyledi.

Kürsü yüksek gelince step sehpasına çıkıp konuşan Bakan Unakıtan, vergi yasasında köklü, AB standartlarında, çağdaş değişiklikler yaptıklarını söyledi, vergi dairesi müdürlerine “Artık vergiyi korkutarak değil vatandaştan güle oynaya alın” dedi.

Bodrum'un Göltürkbükü Beldesi'ndeki İber Princess Otel'de düzenlenen ‘Gelir İdaresi Başkanlığı Vergi Dairesi Başkanları Toplantısı' bu sabah başladı. Toplantıya Bakan Unakıtan'ın yanısıra, Muğla Valisi Temel Koçaklar, AKP Muğla Milletvekili Seyfi Terzibaşıoğlu, Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu ve 29 ilin vergi dairesi müdürü ile gelir idaresi başkanları katıldı.

STEP TAHTASINA ÇIKTI

Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu'nun konuşmasından sonra Bakan Kemal Unakıtan kürsüye geldi. Kürsü yüksek gelince, personel tarafından Unakıtan'ın ayağının altına step-aerobik sehpası konularak çözüm bulundu. Konuşmasına, “Vergiyi vatandaştan güle güle toplayın” diyerek başlayan Bakan Unakıtan Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunu'nun AB'ye uyumlu ve çağdaş bir hale getirilerek Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunulduğunu, en kısa zamanda TBMM'den çıkarak bu yıl içinde yürürlüğe gireceğini söyledi.

Unakıtan vergi dairesi müdürlerine, “Vergi toplamada çağdaş ve modern yasaların yanında artık kurumsal kimlik ve davranışlarımızda da büyük gelişmeler olması gerekir. Vatandaştan vergiyi korkutarak, asık yüzle değil, güle güle toplamanız gerek. Bu nedenle vatandaş vergiyi ödemeye, kendi işyerine gelir gibi gelmeli, güleryüzle vergisini ödedikten sonra gülerek daireden ayrılmalı. Hepiniz genç ve dinamik müdürlersiniz. Bunu sağlayacağınıza inanıyorum. Türkiye'de gelir idaresi dairesini tanımayan vatandaş kalmayacak” dedi. Unakıtan yeni yasa ile kurumlar vergisindeki oranların yüzde 30-40'lardan yüzde 20'lere düşürüleceğini, yasa çıktıktan sonra, daha önce alınan fazla vergilerin mahsup edileceğini söyledi.

Yeni çıkacak Gelir ve Kurumlar Vergisi Yasası ile vergi kaçağınının büyük bir bölümünün de kontrol altına alınacağını belirten Unakıtan 2002 yılından bu yana ekonomide ve siyasetteki istikrar nedeniyle kişi başına milli gelirin 2 bin 500 dolardan 5 bin dolara çıktığını söyledi. Unakıtan konuşması şöyle sürdürdü:

“Türkiye artık eski Türkiye değil. Her bakımdan büyük değişiklikler olmasını bekleyebilirsiniz. Yeni yasalarla kayıt dışı vergileri de toplayarak Türkiye'nin birçok önemli sorununu rahatlıkla çözebileceğiz. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez dört yıl üst üste büyümeyi sağlayarak bir ilki gerçekleştirdi. Bu yıl beşinci kez büyüyerek rekor kıracağız. AB ülkelerinde dahi büyüme oranı yüzde 3'lerdeyken Türkiye geçen yıl yüzde 7'nin üzerinde büyüme sağlayarak kendini gösterdi. İkinci seçimden sonra ekonomi ve siyasette istikrar devam ettirilirse kişi başına milli gelirimiz birkaç yıl içerisinde 10 bin dolar civarına çıkar.”
.
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2006 Pazar 16:28:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?