19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Yeni vergiler alt ve orta sınıf araçları vuracak

Hükümetin ithalatı kısmak ve cari açığı frenlemek amacıyla otomotivde vergi yükünü artırması en çok düşük motorlu orta sınıf araçları etkileyecek.

1.600 motor hacmine kadar olan araçların fiyatı yeni vergi sistemiyle ortalama yüzde 20 oranında artacak.

Otomotiv Sanayii Derneği’nden (OSD) konuyla ilgili yapılan açıklamada, son bir yıl içinde yapılan vergi düzenlemelerinin pazardaki istikrarı ve üretimi olumsuz etkilediği, istihdamı riske attığı ve Türkiye’nin rekabet gücünü düşürdüğü bildirildi.

Açıklamasında özellikle motor hacmi 1.600 cc’nin altındaki araçlar üzerinde duran OSD’ye göre yeni vergi sistemi en çok bu araçları etkileyecek.

Pazarın yüzde 90’ını oluşturuyor

Bu otomobillerin fiyatı nedeni ile halkın en çok tercih ettiği araçlar olduğuna ve otomobil pazarının yüzde 90’ını oluşturduğuna dikkat çeken OSD, ek verginin getireceği vergi yükünün satış fiyatlarını yüzde 20.3 oranında artıracağını açıkladı.

Açıklamada, 2005 yılı başından sonra hurda araçlara yapılan ÖTV indiriminin de kalkmasıyla bu artış oranının yüzde 30’lar düzeyine yükseleceğine vurgu yapıldı.

Lüks araçlarda artış yüzde 5

OSD’ye göre, vergi artışının fiyata yansıması 1600 cc üzerindeki araçlarda ise sadece ortalama yüzde 5 olacak.

Vergi artışı nelere mal olacak?

Açıklamada yapılan vergi artışlarının otomotiv sektörünü çok olumsuz etkilediği belirtilerek sonuçları şöyle sıralandı:


Bu gibi uygulamalar istikrar ve güven isteyen yatırım ortamını zedeliyor ve yatırım fırsatlarının harcanmasına neden oluyor.


Bu aşırı vergi artışları talebi sınırlayarak, vergi artışının açıklanan makroekonomik temel amaçlarına yönelik bir yarar sağlamayacağı gibi, vergi adaleti sınırlarını da zorluyor.


Vergi artışına konu olan otomobiller ve eşya taşımaya mahsus araçlar içinde yer alan hafif ticari araçlar son yıllarda Türk otomotiv sanayinin geliştirdiği en önemli ürünleri oluştururken, büyük ihraç potansiyeline sahip bu ürünlerin iç pazarda aşırı vergilerle kısıtlanması, otomotiv sanayinin rekabet gücü açısından çok önemli bir darbe vuruyor.


Özellikle ülkemizde üretilen otomobil ve hafif ticari araçların üretimini tümü ile olumsuz etkileyecek olan bu artışlar sonucunda, bu yıl sağlanan ek istihdam artışının geleceği risk taşıyacak.


Küresel nitelikli otomotiv sanayi, kısa vadeli vergi politikaları nedeni ile büyük risk altına sokuluyor ve gelişmesi engelleniyor.


AB ile uyum için her türlü düzenlemenin yapıldığı günümüzde motorlu taşıt vergileri ile ilgili düzenlemelerde bu uyumun göz ardı edilmesi, sanayimizin geleceği açısından çok sakıncalı bir duruma yol açıyor.

kenthaber-ajanslar-istanbul
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2004 Çarşamba 18:35:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?