16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Yeni zamlar geliyor!


2008 bütçesinde faiz dışı fazlanın yüzde 6.5’ten yüzde 5.5’e düşürülmesine karşı çıkan, bazı gelir kalemlerine de şüphe ile yaklaşan IMF, hükümetten radikal kararlar almasını istedi. Washington’dan dönen Bakan Mehmet Şimşek ayağının tozuyla havaalanında yaptığı açıklamada zamların sinyalini verdi. Zam yağmuru öncelikle elektrik ve sigara ile başlıyor. Elektriğe önce yüzde 15’e varan zam gelecek, ardından da otomatik fiyatlamaya geçilecek. Sigarada ise ÖTV 15 kuruş artıyor. Maliye önceki gün ve dün sigara üreticilerini sıkı markaja alarak, “Daha önceki gibi zammı fiyatlarınıza yansıtmamazlık etmeyin” dedi

VARAN 1

Sigaracılar görüşme odasına alındı, ÖTV zammı hazırlandı

Maliye Bakanlığı sigara üreticileri ile tek tek görüşmelere başladı. Önceki gün BAT ile görüşen Maliye dün de JTI’ın kapısını çaldı. Sigarada 1.4 YTL’lik ÖTV’nin 1.55 YTL’ye çıkarılması planlanıyor

Bütçe gelirlerini artırmayı hedefleyen hükümet yeni kaynak arayışında sona geldi. Maliye Bakanlığı’nın sarıldığı vergi artışı planına bağlı olarak zam kararnamesi hazırlanıyor. Böylece Maliye Bakanlığı koordinasyonunda Hazine ve DPT müsteşarlıklarının yürüttüğü ‘ek kaynak’ çalışmalarının da ilk adımı atılmış olacak.
Bu kapsamda hükümet, sigaradan alınan maktu vergiyi paket başına 155 kuruşa çıkartıyor. Bu nedenle Maliye Bakanlığı, önceki günden itibaren sigara üreticilerini çağırarak bir dizi görüşme başlattı. Görüşme kapsamında sigara firmalarının yapılacak vergi artışını sigara fiyatlarına doğrudan yansıtmaları istendi.
Sigara firmaları, geçmişte Maliye’nin yaptığı vergi artışlarını, pazar payını korumak için maliyet olarak yüklenip sigara fiyatlarını artırmamıştı. Bakanlık bu kez de benzer bir deneyim yaşamak istemiyor. Bu kapsamda önceki gün BAT ile görüşen bakanlık, dün de JTI ile temasa geçti. 

Yüzde 10.7 vergi artışı

Mevcut ÖTV düzenlemesine göre sigara başına 0.07 YTL asgari ÖTV alınırken, paket başına bu tutar 1.40 YTL’ye denk geliyor. Yeni düzenlemede ise paket başına ÖTV tutarının 1.55 YTL’ye çıkarılması benimsendi. Buna göre maktu vergideki artış oranı da yüzde 10.7 olacak. Ancak vergi artışından sağlanacak gelirin bu oranın da üzerinde olması hesaplanıyor. Çünkü Maliye, gelir artışını, ÖTV’deki maktu vergi artışından değil, bunun yükselmesine bağlı olarak artacak KDV gelirinden sağlamayı hedefliyor. Bu nedenle de Maliye için firmaların sigara fiyatlarını artırması önem taşıyor.

Maliye’nin daha önceki yıllarda yaptığı ÖTV artışlarında fiyat değişikliği pazar payı kaybına neden olabildiği için firmalar sigara fiyatlarını değiştirmemiş, birbirinin artış yapmasını beklemiş ve bu durum gerilime yol açmıştı. Maliye bu kez firmalara, “Birbirinizi kollamayın, hepiniz bu zammı fiyatlarınıza yansıtın. Ben de KDV gelirinden olmayayım” mesajı verdi.

Tekel’de ihale süreci başlıyor

ÖzelleŞtİrme İdaresi Başkanlığı, bugün Tekel’in Sigara İşletmeleri’nin satışı için ilana çıkıyor. Varlık satışı yöntemiyle gerçekleştirilecek ihalede, son teklif verme tarihi ise 25 Ocak 2008 olacak. İhalede geçici teminat tutarı 30 milyon dolar olarak belirlenirken, özelleştirme kapsamında, İstanbul, Adana, Ballıca, Bitlis, Malatya ve Tokat sigara fabrikaları satılacak. Tekel’e teklif vermeye hazırlananlar arasında Fenerbahçe’nin eski başkanı Ali Şen, JTI, British American Tabacco, Korean Tobacco ve Imperial Tobacco firmalarının adı geçiyor.

VARAN2

5 yıllık ertelemenin faturası vatandaşa

Elektriğe öncelikle yüzde 15 zam yapılacak. Ardından zamlar otomatiğe alınacak. Elektrikte hem evlerde oturanların hem de sanayicinin canını yakacak formülü Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, IMF ile görüşmeden döndükten sonra havaalanında açıkladı

Elektrikte son 5 yıldır ertelenen fiyat artışlarının faturası yine vatandaşa çıkıyor. Enerji KİT’lerinin artan zararları ve bozulan bütçe dengelerinin ardından ertelenme şansı kalmayan elektrik zammında can yakacak formülü dün Bakan Mehmet Şimşek resmen açıkladı. Son 5 yıldır elektrik fiyatında artış yapılmadığını hatırlatan Devlet Bakanı Şimşek, elektrik fiyatlarına maliyetleri karşılayacak oranda zam yapılacağını ve ardından 2008’in ilk yarısında otomatik fiyat sistemine geçileceğini söyledi. Elektrikte otomatik fiyat sistemi, üretim maliyetlerinin artması halinde elektrik fiyatının da otomatik olarak artması anlamına geliyor.

5 yılın ağır faturası

Hükümet enerjide üç ayaklı bir plan hazırladı. ABD’deki temasları sonrasında yurda dönen Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. Şimşek elektrik fiyatları konusunda “Biz geldiğimizde büyük resme baktık. Daha rasyonel bir fiyat gerektiği sonucuna vardık” diye konuştu. Şimşek şunları söyledi: “Birinci adımda fiyat artışı gerekecek. Son beş yıldır zam yapılmadı. Artan maliyetleri karşılayacak çerçevede bunun mutlaka fiyatlara yansıtılması lazım. İkinci adım otomatik fiyat mekanizmasına geçiş olacak. Biz KİT’lerin maliyetlerini karşılayacak, yatırım ihtiyacını karşılayacak bir gelir elde etmesini bekliyoruz. Otomatik fiyat sistemine 2008’in ilk yarısında geçmeyi hedefliyoruz. Üçüncü olarak da arz güvenliği için atmamız gereken adımlar var. Sektöre yatırım çekmemiz gerekiyor.”
Aralık ayının başında bundan sonraki üç yıla ilişkin perspektif açıklayacaklarını belirten Şimşek, bütçede gelir artırıcı bazı adımlar atılabileceğini ifade etti. Şimşek, harcamaları öngörülere göre aşağı çektiklerini kaydetti. Devlet Bakanı Şimşek, IMF ile ABD’de yapılan görüşmelerde çalışmaları daha ileri noktaya taşıdıklarını belirterek, “Gözden geçirme çalışmaları önümüzdeki günlerde Türkiye’de devam edecek. Henüz tarih belirlemedik” dedi. Şimşek, Halkbank’ın özelleştirilmesi konusunda önümüzdeki günlerde bir strateji oluşturulacağını kaydetti.

VARAN3

Sosyal Güvenlik reformu 2008’in ikinci yarısına mutlaka yetişecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sosyal güvenlik reformunun Kasım sonu itibariyle komisyonda görüşüleceğini belirterek, reformun Aralık ayının ilk haftasında Mecli Genel Kurulu’na geleceğini söyledi.Çelik “Yürürlülük tarihi ise teknik gerekçelerle 4’üncü ayın sonu 5’inci ayın başı gibi olacağını tahmin ediyoruz” dedi. Bakan Çelik, işveren sendikaları ile bir araya geldi. Çelik, sosyal güvenlik reformunun Anayasa Mahkemesi tarafından kısmen iptalinden sonra taslak oluşturduklarını ifade ederek sosyal güvenlik reformunun yasallaşması için sivil toplum örgütleri ile elbirliği içinde olacakların kaydetti. Bugün Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun toplanacağının altını çizen Çelik, bakanlığın ve diğer kamu kuruluşlarının istihdam ile ilgili çalışmamlarını sunacağını ifade etti. Toplantı sonrasında basının sosyal güvenlik reformu ile ilgili sorularını Çelik şöyle yanıtladı:
“Sosyal güvenlik reformu taslağı gün yüzüne çıkmaya başladı. İçeriğinin en önemli bölümü Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği konulardır. Değerlendirmeler taslağa ciddi katkılar sağlayacak. Sosyal güvenlik reformu kasım ayının ikinci yarısı komisyona sevk edilecek. Komisyonda da kasım sonu ele alınır. Aralık ayının ilk haftasında Meclis Genel Kurulu’na gelir. Yürürlülük tarihi ise 4’üncü ayın sonu 5’inci ayın başı gibi olacağını tahmin ediyoruz.”

Kaçak sigara içen, PKK’ya 2.5 milyar $ kazandırıyor

Emniyet Genel Müdürlüğü raporlarına göre, Türkiye’de satılan her 6 sigaradan 1’i kaçak. Kuzey Irak’tan katır sırtında Türkiye’ye yasa dışı yollarla sokulan ’kaçak ya da sahte’ sigaranın yıllık kazanç büyüklüğü 2.5 milyar doları bulurken, bu gelirin önemli kısmı terör örgütlerinin kasasına giriyor.
Geçen yıl tütün, tütün mamulleri yakalanmasında 1 milyon 650 bin paketle Van, şehirler arasında birinci sırada yer alırken, bunu 752 bin paketle Hatay, 744 bin paketle Mersin, 597 bin paketle Şırnak, 535 bin paketle Gaziantep takip ediyor. Raporlarda, yurt içinde tüketilen ’6 paket sigaradan birinin’ kaçak ve sahte olduğu kaydediliyor.
Tek Gıda-İş Sendikası Güney Anadolu Bölge Şube Başkanı Gürsel Diliçıkık, ihraç ediliyormuş gibi yurt dışına çıkarılan Türk tütününün, Irak’ın kuzeyinde talaş ve kuru otlarla karıştırılarak sigara yapımına hazır hale getirildiğini öne sürdü. Diliçıkık, sigaraların Irak’ın kuzeyinde sınır bölgesine yakın yerlerde tır kasalarında oluşturulan çok sayıdaki seyyar fabrika ile Dohuk ve Erbil’de bulunduğu tespit edilen 2 fabrikada, Samsun, Maltepe, Tekel 2000 ve Tekel 2001 marka sigara rulolarına paketlendiğini söyledi.

Gülümhan GÜLTEN -Vatan
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2007 Cuma 14:56:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?