20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Yerli viski ve brendi geliyor

İçki pazarının yerli oyuncularından Burgaz, 100 milyon dolar yatırım yaptı. Şirketin şimdiki hedefi rakı, cin, votka, ve likörün ardından viski, brendi ve şarap da üretmek.

2004 yılında Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde kurulan Burgaz Alkollü İçkiler şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sinan Katnaş, halihazırda süren yatırımların ardından yıl sonuna doğru yerli viski ve brendi üretiminde önemli yol katetmeyi planladıklarını söyledi. 

Katnaş, Burgaz’ın üreteceği brendinin 2009 yılında, viskinin ise 2012’de raflarda yerini almasını hedeflediklerini ifade etti. Viskinin zor bir içki olup üç yıl meşe fıçılarında eskitilmesi gerektiği için 2012 tarihini beklediklerine değinen Katnaş şöyle konuştu: “Türkiye’nin ilk yerli viskisi Tekel Ankara’ydı. 

Meyİçki’nin Tekel’i almasının ardından birkaç yıl marka pazarda kaldı, ardından da kaldırıldı. Biz şu anda özel sektörün ilk yerli viskisini üretiyoruz.” 

Burgaz, şu anda rakı, votka, likör ve cin üretimi yapıyor. Portföylerine katmayı planladıkları bu iki alanın yanı sıra, bir dönem rafa kaldırdıkları şarap alanına önümüzdeki yıllarda yeniden odaklanmayı planladıklarını açıklayan Katnaş, bira üretimini ise düşünmediklerini aktardı.

Yerel tadlar öne çıkacak
Yabancı içkilerin karşısına yerli içkiyle çıkmayı hedeflediklerine değinen Katnaş şöyle konuştu: 

“Hedeflerimizden biride ithal içkinin önün kesmek. Bu nedenle sevilerek tüketilen içkilerin muadillerini geliştirerek aynı kalitede daha uygun fiyatla markamızın çatısı altında toplamayı planlıyoruz. 

Bailey’s muadili Krema likörü, Safari muadili Tropikal likör, Votka-melon muadili Kavun likörü, Archers muadili Şeftali likörü, Campari muadili Turunç-Baharat Likörü bunlardan birkaçına örnek.”

Burgaz altı çeşit rakıyla yüzde 20’yi hedefliyor
Türkiye’de yılda 68 milyon litre alkol cinsinden tüketimin olduğuna değinen Sinan Katnaş, “Bir litre rakıda 45 cc alkol varken bu bir litre birada 5 cc olarak karşımıza çıkıyor. Yani biz kaç litre ya da şişe içki içildiğine değilde tüketilen alköl miktarına bakıyoruz” diye konuştu. 

Türkiye’deki rakı pazarının yıllık birkaç milyon litrelik oynamalarla 45 milyon litre olduğunu söyleyen Katnaş, distile içkiler pazarının yüzde 86’sını rakının oluşturduğunu vurguladı. 

Katnaş, rakı pazarı hakkında şunları söyledi: “Bu yıl itibariyle 7 rakı firması var. Firmalara 14 tesiste üretim yapılıyor. 83 firmanın da ithalat izni var. Biz Burgaz olarak 6 çeşit rakıyla pazardayız. Yılı yüzde 20 payla kapatmayı hedefledikliyoruz.”

Votkanın yükselişi
Klasik ve ithal kategorilerinde 22 çeşit likörleri olduğuna değinen Sinan Katnaş, Türkiye’de en çok naneli çeşidin tüketildiğini yurt dışına ise en çok kremalı ve şeftalili çeşitlerin ihraç edildiğini belirtti. 3 yıl öncesine kadar 1 milyon 800 bin litre seviyelerinde olan ithal votkanın 900 bin litrelere kadar dşütüğünü söyleyen Katnaş, “Rakıdan sonra en çok tüketilen ikinci distile içli votka. İthallerde dahil 150’nin üzerinde votka markası var” diye konuştu.

milliyet
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2008 Çarşamba 22:49:55
Güncelleme :6 Ağustos 2008 Çarşamba 23:00:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?