16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Yiğit bulut OGER'e 'helal olsun' diyecek

Referans gazetesi köşe yazarı Yiğit Bulut, Telekom  için ödeyeceği paranın tamanını ödemesi halinde OGER'e helal olsun diyeceğini yazdı... Yazısınıı aynen aktarıyoruz..

Değerli dostlar, bu köşede Türk Telekom’un yeni tarifesini eleştirmiş ve uygulanan yeni sistem ile doğabilecek değişiklikleri sorgularken şöyle de bir soruyu ortaya atmıştım: “Acaba alıcı firma olan OGER Telekom’un yeterli kaynağı mı yok ve bu tip bir düzenleme ile ödeyeceği taksitleri yaratacağı gelir ile sağlamak mı” istiyor.

Bu yazımdan hemen sonra ve son olarak geçtiğimiz hafta sonu, şirketten üst düzey bir yetkili beni aradı ve “yaklaşımım ve kullandığım dilin kendilerini üzdüğünü” belirterek, bazı noktaları aktardı. Görüşlerine tam olarak katılmadığım detaylar olsa da saygı duyuyorum. Aramızda geçen konuşmanın bir özetini ve özellikle hepimizi ilgilendiren ve çok önemli olan bölümü, sizlere aynen aktarıyorum

1- OGER ve Türk Telekom yetkilisi internette yaptıkları yeni düzenleme ile dünya standartları ile aynı hızı ve aynı fiyatlamayı hedeflediklerini belirtti. Detayları belirtti, bakış açısına göre uzun ve tartışmalı bir konu. Sadece beyanı aktarıyorum. Aksini iddia edenlerin de olduğu bir ortamda tartışmaya açabiliriz.

2- Yapılan zam düzenlemesi ile rekabetçi bir sisteme geçtiklerini savunurken, “zam yapıldı böyle oldu” algılamasının rakipleri tarafından yayıldığının altını çizdi. Özellikle “pazarda rekabet etmek istemeyenler” olduğunu söyledi ama cevap hakkı doğmaması açısından isim vermiyorum.

4.3 milyar dolar ödenecek

3- Ve en önemlisi bence Türkiye’nin menfaati açısından “güzel haber” olan kısmı burası. Ana meblağın geriye kalan kısmı olan 4.3 milyar dolar civarındaki borçlarını nisan ayı içinde taksite gerek kalamayacak şekilde Türk Hazinesi'ne ödeyeceklerini söyledi. Evet, tekrar etmek istiyorum, OGER, Türk Telekom’u almasından kaynaklanan ve ödenen kısım düştükten sonra kalan bölümü nisan ayı içinde peşin ödeyeceğini yetkili bir ağız tarafından yaptığımız görüşmede aktardı.

Sonuç: Böyle büyük bir meblağın peşin ödenmesi Türkiye açısından şüphesiz ki önemli bir gelişme ve özellikle iç siyasi riskin arttığı bir dönemde piyasaların rahatlaması açısından ülke menfaatine. Olaya bu açıdan bakarak diyorum ki; zam yapıldığı zaman nasıl “paranız mı yok” diye eleştirmiş isem bu beyan hayata geçtiği zaman yani bu para peşin ödendiği zaman da “helal olsun” diyeceğimi de buradan aktarıyorum. Ödeyin, bu para, kasamıza girsin, “zam mı, değil mi, kaynak mı yaratıldı” gibi tartışmalar son bulsun. En çok eleştiren olarak, şimdiden beyan ediyorum, “en çok tebrik eden” yine ben olacağım.

Tartışmalar sona erer

Son söz: Bazı okuyucularımız özellikle Türk Telekom’un satışı sonrasında kaleme aldığımız eleştirileri “sadece yabancı olmasına mı” dayanarak ortaya attığımızı soran mesajlar göndermişlerdi. Birçok okuyucumuz da eleştirileri eksik bulmuş, dozunun artması gerektiğini savunmuştu. Değerli dostlar, sorun yerli veya yabancı olmak değil. Türk Telekom bu halkın en değerli malı ve böyle bir alım sonrası “taksitle ödendi, kârından ödendi” gibi tartışmalar özellikle tarifelerin de değiştiği bir ortamda kamuoyunda herkesin kafasını bulandırıyor.
Bu noktada yapılacak bir peşin ödeme bütün tartışmaları bitirecek ve hem Türk Telekom yönetimi hem de dikkatle konuyu takip eden herkes rahatlayacak. Umarım bu konuşma hayata geçer ve bu para peşin ödenir. Böyle bir yapı içinde kazanan hem Türkiye, hem de alıcı firma olur. Son olarak tekrar ederek bitirmek istiyorum: 4.3 milyarı biraz aşan bu meblağı ödeyin, eleştirdiğimiz gibi ilk kutlamayı biz yapalım. Bekliyoruz...

Yiğit Bulut / referans
Yayın Tarihi : 27 Mart 2007 Salı 13:58:18
Güncelleme :27 Mart 2007 Salı 16:09:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?