20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Yıllık 1 dolara çalışacak

Krizin etkisiyle özellikle finans dünyasında işten çıkarılanların sayısı rekor düzeylere ulaşırken CEO’lar da sorumluluğu paylaşmak üzere harekete geçti. ABD’nin iflastan kurtarılan sigorta devi AIG’nin CEO’su Edward Liddy yıllık maaşını 1 dolara düşürdü. UBS ’in Başkanı Marcel Ospel ve iki yönetici 21 milyon dolarlık primden vazgeçti.

KÜRESEL krizin şirketler üzerinde yarattığı etki CEO’ların maaşlarını etkilemeye devam ediyor. ABD’nin iflas etmek üzereyken 150 milyar dolarlık yardımla kurtardığı sigorta devi AIG’nin CEO’su Edward Liddy yıllık maaşını 1 dolara düşürdü. UBS ’in Başkanı Marcel Ospel ve iki yönetici de 21 milyon dolarlık primlerini almaktan vazgeçti. UBS yöneticilerinin bu açıklaması geçtiğimiz hafta eski CEO Peter Wuffli’nin 10 milyon dolara yakın primi geri verme kararının hemen ardından geldi.

Yıllık maaş 1 dolar


CEO’su yılda 1 dolar karşılığında çalıişacak olan AIG’de tepe yöneticiler de bu yıl primlerden feragat etmek zorunda kalacak. Ayrıca yine tepe yönetim için 2009 yılında herhangi bir maaş zammı yapılmayacak. Liddy 2008 ve 2009 yılları boyunca sadece 2 dolar kazaacak. Bu yıllar içinde herhangi bir prim de almayacak olan Liddy 2010 yılına geldiğinde tüm ödemeleri yeniden almaya hak kazanacak. AIG’de yeniden yapılandırmadan sorumlu yönetici Paula Reynolds da 2008 yılında herhangi bir prim ya da maaş almayacak. 2009 yılındaki kazacını ise AIG’nin durumu belirleyecek.

UBS’de 3 yöneticinin uyguladığı primi bırakma kararı tüm bankayı harekete geçirdi. Banka yöneticiler ile tek tek görüşerek maaşlarda nasıl bir yapılandırmata gideceğini görüşmeye başladı. Bu görüşmeler de gözlerin İsviçrekli bankanın eski yöneticilerine dönmesine yol açtı. Bankanın eski CFO’su Clive Standish, Yatırım Bankacılığı bölümünün eski yöneticisi Huw Jenkins, ve bankanın kendi içinde bir hedge fon kurma kararı almasında etkili olan isimlerden John Costas’dan da benzer bir adım beklenmeye başlandı.

Bazıları benimsemedi

UBS ve AIG’de tepe yöneticilerin bu tavrı kriz döneminde birçok CEO tarafından benmimsenmedi. ABD Hazinesi’nin 300 milyar dolara kurtardığı Citigroup’un eski CEO’su Charles Prince geçtiğimiz yıl Kasım ayında görevi bırakırken 12 milyon dolarlık tazminatını da yanında götürdü. Yeni CEO Vikram Pandit de şimdidem 162 milyon dolarlık geliri garantiledi. Citi’nin CFO’su 14 milyon dolar prim alırken AIG eski CEO’su Maurice Greenberg de hálá rahat bir yaşam sürdürmeye devam ediyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2008 Perşembe 18:04:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?