18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

YTL banka kartı kullanımını körükleyecek

1 Ocak 2005’ten itibaren YTL uygulamasına geçişin, Türkiye’de yaygın olmayan banka kartı kullanımını artırması bekleniyor.

MasterCard Banka Kartlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Luke Olbrich, Türkiye’deki 42 milyon banka kartının 23.6 milyonunu Maestro kartın oluşturduğunu söyledi.

Olbrich, Türkiye’de banka kartı kullanımının Avrupa ülkelerine oranla çok düşük olduğunu vurgulayanak, "YTL uygulaması, enflasyonun düşmesi ve GSMH’nin yükselmesi Türkiye’de banka kartı kullanımının artması için en doğru zamanda olduğumuzu gösteriyor" dedi.

Olbrich, YTL’ye geçişin Avrupa’da euroya geçişle benzerlik taşıdığını da kaydederek, "İlk başta insanlar yeni paraya dokunmak isteyeceklerdir. Ama Avrupa’da euro zamanında ne olduğuna baktığımızda ATM’den para çekmelerin düştüğünü, POS kullanımlarının inanılmaz derecede arttığını görüyoruz" dedi.

Olbrich, YTL’ye geçişle birlikte iş yerlerinin, çok fazla miktarda bozuk para tutmak zorunda kalacağını belirterek, banka kartı kullanımının işyerleri için kolaylık ve güven getireceğine, dolandırıcılık, hırsızlık gibi olayların bu sayede azalacağına işaret etti.

Türkiye’deki Maestro kartların yüzde 97’sinin ATM’den para çekmek için, yüzde 3’ünün POS’dan geçirilerek kullanıldığını kaydeden Olbrich, alışverişlerin yüzde 87’sinin hala nakit para ile yapıldığını söyledi.
AA
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2004 Cumartesi 10:32:43
Güncelleme :1 Kasım 2004 Pazartesi 09:37:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?