18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

YTL görücüye çıkıyor

Türkiye’nin 1 ocak 2005 itibaiyle tanışacağı Yeni Türk Lirası (YTL) bugün tanıtılacak. Tanıtım başbakanlık yeni binada Başbakan Erdoğan tarafından yapılacak.

Türkiye’yi sıfır enflasyonundan kurtaracak olan ve Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Şükrü Binay’ın deyimiyle "milli gururu geri getirecek" olan YTL bugün görücüye çıkacak.

Türkiye YTL ile yeni yılda yeni bir döneme girerken, çok eskilerde kalan kuruşlar da tekrar hayatımıza girecek.

Muhasebecileri rahatlatacak

YTL’nin paranın itibarını geri kazandıracağını belirten uzmanlar, bunun özellikle muhasebe işlemlerini kolaylaştıracağını belirtiyorlar. Bunun yanında vatandaşlar da yabancı para yerine elde Türk Lirası tutma eğilimini de kuvvetlendireceği belirtiliyor.

YTL ile ilgili yapılan tartışmaların en önemlisi enflasyona yol açıp açmayacağı. Fiyatların bir anda küçülmesi ile yuvarlama etkisinin fiyatları yukarı çekebileceği endişesi kamuoyunda dile getirilirken, uzmanlar bunun olası etkisinin çok ufak olmasını bekliyorlar.

Harcamalara dikkat

Ancak gözleri bol sıfıra alışan vatandaşların bir anda küçülen fiyatların cazibesine kanarak tüketimlerini aşırı artırmaması gerektiği konusunda da uyarılar yapılıyor.

Yılbaşından itibaren kullanılmaya başlanacak Yeni Türk Lirası’nın kuruşları için Darphane’deki çalışma süresi 24 saate, çalışma günü de altıya çıkarıldı.

Büyükkaymaz: "Hazırlıklar geçtiğimiz yıl başladı"

Yeni madeni para hazırlıklarının geçtiğimiz yıl başladığını vurgulayan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Ahmet Büyükkaymaz, yasal zemin çerçevesinde belirledikleri yatırım programı ile gerekli araç-gereçleri temin ettiklerini ifade etti.

"Yeni kuruş basımı için daha fazla personele ihtiyaç duyduk"

Büyükkaymaz, Darphane’de yeni kuruş basımı nedeniyle daha fazla personele ihtiyaç duyduklarını ve bu ihtiyacı gidermek için 25’i vasıflı eleman, beşi düz işçi statüsünde olmak üzere 30 kişiyi işe aldıklarını söyledi.

24 saat üzerinden günde üç vardiya ve haftada altıgün olmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz diyen Büyükkaymaz, vardiya çalışmalarını yıl sonuna kadar bu şekilde devam ettireceklerini açıkladı.

"Madeni para basımını 15 aralıkta bitirmek istiyoruz"

Büyükkaymaz, para basımının zamanında yetişmesi için programı aksatmadan yürüttüklerini, 1 milyar 200 milyon adet madeni paranın basımının 15 aralıkta sonuçlanmasını planladıklarını vurguladı.

’’3 bin 500 ton hammadde ithal edildi’’

Büyükkaymaz, 1 ocak 2005 itibarıyla piyasaya sunulacak 1 milyar 200 milyon adet madeni paranın toplam ağırlığının 6 bin 356 ton olduğunu, bir lira ve 50 kuruşların basımı için 3 bin 500 ton hammadde ithalatı gerçekleştirdiklerini, değer kuruşların hammaddesinin ise yurtiçinden sağlandığını bildirdi.

’’2005’te eski ve yenilerin toplam değeri 552 trilyon lira’’

Büyükkaymaz, ’’1 milyar 200 milyon adet yeni madeni paranın yeni TL cinsinden toplam değeri 424 milyon 950 bin lira olacak. Bunun önüne 6 sıfır ilave edildiğinde günümüzdeki değeri 424 trilyon 950 milyar lira oluyor. 2005 yılında her ikisi de tedavülde bulunacağından, toplam değer 552 trilyon lirayı bulacaktır’’ şeklinde konuştu.
ekonomi dergisi
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2004 Perşembe 10:15:03
Güncelleme :16 Eylül 2004 Perşembe 10:37:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?