27
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Yüksek enflasyon uyarısı

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz,yıllık enflasyondaki yükselişin son çeyrekte duracağını, ancak yine de enflasyonun yılsonunda önceden açıklanan belirsizlik aralığının üzerinde gerçekleşeceğini söyledi

Yılmaz, yılsonu enflasyonunun yüzde 70 ihtimalle yüzde 9.2-10.6 aralığında gerçekleşeğini belirtti. Yılmaz'a göre enflasyondaki düşüş 2007 ikinci çeyrekten itibaren belirginleşecek.

Merkez Bankası, yedi bölümden oluşan enflasyon raporunun dördüncü sayısını yayımladı. Raporla ilgili bir açıklama yapan MB Başkanı Durmuş Yılmaz, enflasyon rakamlarının üçüncü çeyrek sonunda daha önce açıklanan belirsizlik aralığının üzerinde kaldığını söyledi. Yılmaz, bunun nedenlerini ise şöyle sıraladı:

YTL'deki değer kaybının gecikmeli etkisi

İşlenmemiş gıda fiyatlarındaki yüksek seyir

Hizmet grubu fiyatlarındaki katılık

İşlenmemiş gıda ürünler grubundaki yüksek seyrin sürdüğünü belirten Yılmaz, şunları söyledi:

"Taze meyve ve sebze fiyatlarındaki artış arz yönlü unsurlardan kaynaklandı. 2005 ilk dokuz ayın sonunda bir önceki seneye göre gerileyen taze meyve fiyatları, bu sene ise yüzde 35.2 arttı. Üçüncü çeyrekteki işlenmiş gıda fiyatlarının artışında döviz kurundaki gelişmelerinin gecikmiş etkisi görülüyor. Ayrıca ramazan ayı da etkili oldu."

Petrol ve altın fiyatlarındaki düşüşün ise enflasyonu olumlu etkilediğine işaret eden Yılmaz, şöyle devam etti:

"ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte yavaşlaması ile emtia fiyatları düştü. Petrol fiyatları iki ayda yüzde 14 geriledi. Ancak kı aylarında talebin canlanacak olması ve OPEC'in petrol arzında kesinti ihtimali, fiyatlarının aşağı gitmesini engelleyebilir."


Yılmaz, son çeyrekte YTL'deki değer kaybının gecikmeli etkisinin ortadan kalkacağını ve petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisinin hissedileceğini belirterek, yıllık enflasyondaki yükselişin son çeyrekte duracağını kaydetti. Ancak yine de enflasyonun yıl sonunda önceden açıklanan belirsizlik aralığının üzerinde gerçekleşeceğini söyleyen Yılmaz, yılsonu enflasyonunun yüzde 70 ihtimalle yüzde 9.2-10.6 aralığında gerçekleşeğini belirtti.

Enflasyondaki düşüşün 2007 ikinci çeyrekten itibaren belirginleşeceğinin altını çizen Yılmaz, 2008 ilk çeyrek sonu itibariyle enflayonun yüzde 1.7-5.2 arasında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildirdi. Yılmaz, "Enflasyonun 1.5 yılda hedef patikaya yakınsayacağı tahmin ediliyor" diye konuştu.

aa
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2006 Salı 12:39:16
Güncelleme :31 Ekim 2006 Salı 17:13:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?