16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Yüksek vergi şarabın belini büküyor

Türkiye’de şarap üretimi artmasına rağmen resmi tüketim rakamlarında düşüş göründüğüne dikkat çeken Mey İçki Şarap Bölümü Direktörü Bülent Özfırat, "Gerçekte şarap pazarı büyüyor, bu rakamlar sektörde kayıt dışına kayışın büyüklüğünü gösteriyor" dedi.

Özfırat, Türkiye’de toplam 100 milyon şişe şarap üretildiğini, bunun da 60 milyonunun kayıtdışı üretimden oluştuğunu söyledi.

YÜKSEK VERGİ YÜZÜNDEN: 

Şarap bölümünü ’Kayra’ adıyla yeniden yapılandıran Mey İçki’nin Fransa’da yerel bağcılarla birlikte ’Terra de France’ markalı şarap üretimine başlaması nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Bülent Özfırat, bu konuda şöyle konuştu: "Vergiler nedeniyle kayıtdışı şarap üretimi büyüdüğü için resmi tüketim rakamlarında düşüş görünüyor. Türkiye’deki yüksek vergiyi herkes öderse sorun yok, ama ödemezse haksız rekabet doğar. Vergiler nedeniyle kayıtdışı şarap üretimi büyüdüğü için resmi tüketim rakamlarında düşüş görünüyor. Halbuki Türkiye’de şarap tüketiminin arttığı kesin. Kayıtdışı üretim denetimden kaçtığı için devletin vergi gelirleri de azaldı. Güçlü olmayan markalar da bu ucuz fiyatlarla rekabet edebilmek için kayıtdışına kayıyor ve gerçek tüketim de bu nedenle düşmüş görünüyor."

FRANSA’DA ŞARAP ÜRETMEYE BAŞLADIK: 

"Kayıt dışı üretim yüzünden hayatta kalabilmemiz için ihracat yapmamız zorunlu hale geldi" diyen Bülent Özfırat, 1 milyar 250 bin dolar cirolu Mey İçki’nin cirosunun yüzde 3-4’ünün şaraptan geldiğini belirtti. Mey İçki’nin bir Türk şarap firması olarak ilk kez Fransa’da şarap üreteceğini belirten Bülent Özfırat, şöyle konuştu: "Fransa’da Terra de France’ markasıyla şarap üretimine başladık. İkisi beyaz, 5’i kırmızı olmak üzere 7 çeşit üretilen Terra de France Türkiye’de 30-32 YTL’den satılacak. Fransız üzümlerini yerinde işleyerek, Türk şarapçılık tarihinde yeni bir sayfa açıyoruz. Terra de France, global bir marka yaratmanın ilk adımı."

FRANSA’DA 2008’DE SATILACAK: 

Türkiye’nin kaliteli ’Öküzgözü, Kalecik karası’ üzümlerinin bir İngiliz ya da bir Alman için birşey ifade etmediğini söyleyen Bülent Özfırat, "Terra de France’ı önce Türkiye’de, 2008’de de Fransa’da satışa sunacağız" dedi.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2007 Perşembe 09:53:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?