16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Yumurtacılar krizden birleşerek çıktı

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Derya Pala, kuş gribi vakalarının ortaya çıkmasıyla yaşanan krizi, birleşerek aştıklarını vurgularken, kurulan birlik aracılığıyla Ağustos 2006'dan bu yana kesintisiz şekilde ihracat yaptıklarını bildirdi.

Antalya'da düzenlenen Uluslararası Kuş Gribi Kongresine katılan Derya Pala, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yumurta üreticileri arasındaki örgütlü yapının kuş gribi vakalarının ortaya çıkmasının ardından oluştuğuna dikkati çekti. Kuş gribinin, sektörde bu kadar hızlı örgütlenmenin yapılabilmesine faydası olduğunu belirten Pala, sektördeki firmaların özellikle biyogüvenlik konusuna ağırlık verdiğini söyledi.

Derya Pala, kuş gribinin ardından halkın verdiği tepkinin de aşırı olduğuna işaret ederken, ''Kuş gribinin tesislere bulaşmamış olması, hastalığın hem büyük bir şans hem de üreticiler olarak üzerimize düşen görevi yapabildiğimizin göstergesi'' dedi.

Kuş gribinin ardından yumurta tüketimiyle ilgili tüketim alışkanlıklarının da değiştiğini belirten Pala, ambalajlı ürünlere eğilimin arttığını söyledi. Geçmişte vatandaşların ''köy yumurtası'' adıyla satılan ürünleri tercih ettiğini vurgulayan Pala, ''Halbuki tüketicinin köy yumurtası diye yediği yumurtanın yüzde 80'i yine işletmelerde yetiştiriliyordu. Kuş gribinin ardından bu ortadan kalktı'' diye konuştu. Pala ayrıca kuş gribinden önce yıllık kişi başı 120-130 civarında olan yumurta tüketiminin, kuş gribinin ardından ilk kez 150-160 rakamlarına çıktığını belirtti.

TEK MARKA ALTINDA BİRLEŞME
Derya Pala, kuş gribinin ardından başlayan örgütlenme çalışmalarının devamında 'tek marka' altında, birlik güvencesiyle yumurta pazarlaması çalışmalarına başladıklarını anlattı. Pazarlamada ortak hareket etmenin hem üretici, hem de tüketici için avantaj sağlayacağını vurgulayan Pala, şöyle konuştu:

''Merkez birliğine bağlı 16 birlik var. Bu birliklere bağlı üreticilerin bir araya gelip, iç piyasada tek bir marka altında pazarlama yapması için çalışmalara başlandı. Birlikteliğin en büyük getirisi ihracat oldu. İç piyasada kuş gribiyle birlikte tüketimin daralmasıyla üretim fazlası oluşmuştu. Biz de dış pazarlarda arayışa geçtik. Ağustos 2006'dan bu yana kesintisiz şekilde ihracat yapıyoruz. İhracatımızın yüzde 90'ı Irak'a, yüzde 10'luk kısmı da Kıbrıs, İsrail ve Suriye'ye yapılıyor.''

İHRACAT, FİYAT İSTİKRARI GETİRDİ
Pala, yumurta ihracatının artmasının ülkeye fiyat istikrarı da getirdiğini belirtirken, ''Şirketler olarak ihracat yapıldığında ülkede yumurta azaldığı için fiyat yükselirdi. Fiyat yükselince de ihracat fiyatı düşük kaldığı için o firmalar ihracattan geri adım atar, iç piyasaya ürün vermeyi tercih ederlerdi. O zaman da yine mal fazlası olup fiyat düşerdi'' diye konuştu.

Birlikler aracılığıyla yapılan ihracatın kesintisiz olduğuna değinen Derya Pala, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Çünkü ihracata verilen yumurta, birliklerin üretimlerinin ancak yüzde 10'u kadar. İhracat fiyatı iç piyasadan daha düşük ama ihracata ayrılan yüzde 10'luk bölüm hiç kimseyi zor durumda bırakmıyor. Çok küçük birlikler haricinde Bursa, Bandırma, Afyon, Kayseri gibi illerdeki birliklerden ihracat yapıyoruz.'' Derya Pala, Türkiye'nin yumurta üretiminde dünyada ilk 10'un içinde olmasına rağmen, batı ülkelerine ihracatta istenen rakamlara ulaşılamadığını söyledi. Pala, Avrupa'daki pek çok üreticiye göre daha modern tesislerde üretim yapıldığını vurgularken, ''Ancak bu ülkelerin maliyetleri bize göre çok düşük. Devlet de bu sektörü ciddi anlamda destekliyor. Onların söylediği rakamlar, bizim maliyetlerimizin bile altında'' dedi.

YUMURTAYA FINDIK BENZERİ TANITIM
Öte yandan son dönemde yumurta tüketimini artırmaya yönelik çalışmalara başladıklarına değinen Derya Pala, fındık için yapılan tanıtım çalışmasının bir benzerinin yumurta için de yapılacağını belirtti. Pala, tanıtım çalışmaları için ajanslarla görüşüldüğünü ve şu anda finansmana yönelik çalışmalar yapıldığını ifade eden Pala, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'ndan da tanıtım çalışmalarına destek isteyeceklerini kaydetti.

AA
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2007 Salı 11:52:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?