16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Yumurtayı sevdirme kampanyası

Türkiye Yumurta Üreticileri Merkez Birliği, Eylül ayında başlatacağı tanıtım kampanyası ile ülkedeki kişi başına düşen yumurta tüketimini ilk etapta yüzde 10 artırmayı hedefliyor. Kampanyanın uzun vadeli hedefi ise tüketim oranın dünya ortalamalarına çekmek. Birlik yapacağı kampanya ile halka yumurtanın faydalarını anlatarak Türkiye'de düşük olan yumurta tüketimini artırmayı planlıyor.

Türkiye Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Derya Pala, Türkiye'de yılda kişi başına düşen yumurta tüketiminin yaklaşık 140 adet olduğunu, ancak hala tüketimin beklenen seviyeye gelmediğini Pala, Avrupa’da yıllık tüketimin 250, Amerika’da ise 270, Japonya'da 330, İsrail’de 300 olduğu bilgisini verdi.

Pala, tüketimin Avrupa ülkeleri ve ABD ortalamasının çok altında olduğunu dikkat çekerek, "Tüketimin artırılması için uzun yıllar sektörde bu yönde çalışma yapılması planladı ama örgütlü bir yapı olmadığı için gerçekleşmedi. Merkezin kurulmasıyla birlikte ilk yapılması gerekenin tanıtım olduğuna karar verdik. Bizim amacımız öncelikle yumurta tüketimini artırmaya yönelik kampanyalar yapmak. Yumurtanın gerçek değerinin anlaşılmasını sağlamak ve ona bağlı olarak üretimin artış planlamasını yapmak. Yumurtanın gerçek değerinin anlaşılmadığı fikrindeyiz” diye konuştu.

Kampanya ile yumurtayla ilgili bilinen yanlışları, bilinmeyen faydaları anlatmayı hedeflediklerini dile getiren Pala, projede hedef kitlenin anne ve çocuk olduğunu kaydetti. Milli Eğitim Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın da projede yer alacağını söyleyen Pala, “Kampanya çerçevesinde reklamlar, yumurtanın konu olduğunu programlar ve okullarda bilgilendirme toplantıları gibi çalışmalarımız olacak. Eylül'de başlayacak kampanya 13 Ekim Dünya Yumurta Günü’nü de içine alarak bir dizi çalışma olacak. 3-4 gün sürecek sempozyum yapılacak. Kampanya ile ilk etapta tüketimde yüzde 10’luk bur artış öngörüyoruz. Bu artışla üretim ile tüketim başa baş olacak. Sonraki hedefimiz ise tüketimi dünya ortalamasına çekebilmek” dedi.

Ayda 90 milyon yumurta ihraç ediliyor

Türkiye'de üretilen yumurta miktarının, tüketilenden fazla olduğunu kaydeden Pala, “Bu üretim fazlasının sektörde fiyat düşüşlerine yol açmaması için ihraç ediyoruz. Kuzey Irak, Azerbaycan, Gürcistan ve dönem dönem İsrail'e yumurta gönderdik. Farklı pazar arayışındayız. Ayda 90 milyon civarında yumurta ihracata gidiyor” dedi. 2006 yılını değerlendiren Pala, sıkıntılardan dolayı üretimin azaldığını, ancak yıl sonunda sektörde bir toparlanmanın yaşandığını aktardı.

Son 4-5 aydır kötü geçen bir yılın yaralarının sarıldığını belirten Pala, kuş gribi öncesinde sektörde 40 milyon yumurtlayan tavuk adedinin bugün 35 milyon olduğunu söyledi. Sektörde üretim planlamasının önemine değinen Pala, Türkiye'de yüzde 10-15'lik bir üretim fazlasının olduğunu, bu doğrultuda tüketimden fazla üretim yapılmasını yasal bir takım çalışmalarla kontrol altına alınmasını istediklerin kaydetti. Pala, "Gelişmiş ülkelerde bu böyle. Bu aslında bir tarım politikası. Tüketimden fazla üretim varsa yeni yapılacak kümeslerin yapımındaki ruhsatlandırmada çok yüksek fiyat belirleniyor. İhracat zorunluğu ile kapasite artırabiliyorsunuz. Bizde ülkemizde bu tür yaptırımlar elde etmek istiyoruz" dedi.

Kanunda değişiklik gerekiyor

Sektörün son 1 yılda örgütlü bir yapıya kavuştuğunu anlatan Pala, birliğe bağlı işletmelerin ülke yumurta üretiminin yüzde 80'ini karşıladığını dile getirdi. Merkeze bağlı 16 birliğin bulunduğunu belirten Pala, "Birlik kuramayan üreticilerimiz var. Kanun gereği birlik kurulması için en az 16 üretici olması gerekiyor. Ayrıca kanun gereği yan ilin birliğine de dahil olamıyorsunuz. Herkes bir şekilde bu örgütün içinde olmak istiyor. Bu doğrultuda kanunda bir değişiklik yapılması gerekiyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bu değişikliye şu anda sıcak bakmıyor. Bir taraftan üretici birliklerin yardımlaşması ve kayıt altına alınması amaçlanıyor. Bu şekilde birlik kurmayan bölgelerle ilgili olarakta kayıt altına alınmaması mümkün değil. Amasya'da 500 bin üretim kapasitesi olan bir üretici var. Denizli'de bulunan 5 üreticinin toplam 2,5- milyon kapasitesi bulunuyor. Aydın, Nevşehir ve Van'da da bu tür üreticiler var. Ama yeterli sayı olmadığı için birlik kuramıyor buradaki üreticiler" şeklinde konuştu.


Türkiye'deki birlikler

Afyon

Ankara

Bandırma

Bursa

Başmakçı

İzmir

Manisa

Konya

Karaman

Kayseri

Çorum

Sorgun

Tavşanlı

Bolu

Balıkesir

Samsun


Kişi başına yumurta tüketimi (Adet / Kişi) 

YILLAR TÜKETİM 

1997 105
1998 177
1999 144
2000 106
2001 116
2002 111
2003 137
2004 115
2005 122
Kaynak: Yumurtacılar Derneği



Referans
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2007 Salı 11:04:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?