29
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Yüzen sarayları Türkler kapıştı

Avrasya Boat Show'a gösterilen ilgi, yatçıları bile şaşırttı. Stand açan 300 firma, yaklaşık 200 yat satarak, 2 milyar euro gelir elde etti. Yüzen saraylara en yoğun talep Türklerden geldi.


Dünyanın en büyük ikinci yat fuarı olan Avrasya Boat Show önceki gün sona erdi. Fuarda ortaya çıkan bilânço, yatçıları bile şaşırttı. Stand açan 300 firma, yatların yüzde 75'ini (yaklaşık 200 yat) satarak, en az 2 milyar euroluk gelir elde etti. 'Yüzen Sarayların' yarısını Türkler satın alırken yarısı ise yabancılara satıldı. Yabancılara yapılan satışlarda en iyi müşteriler Yunanlılar oldu. Yabancı satışların yüzde 15'i komşuya yapıldı.

İŞ ADAMLARINDAN TALEP

Dünyanın en büyük üçüncü yat üreten ülkesi olan Türkiye, dünyanın en büyük ikinci yat fuarına da ev sahipliği yaptı. Yat Fuarı Grup Direktörü Murat Arslan, Türklerde son yıllarda yat merakının oluştuğunu belirterek, 'Son yıllarda bir tekne üretim üssü haline gelen Türkiye'de yabancılar tekne ve yat yaptırmaya başladı. Öte yandan ekonomik rahatlamayla beraber, Türklerde yat merakı başladı' dedi. Türklere yapılan satışta ilk sırada işadamlarının geldiğini söyleyen Arslan, ikinci sırada sanatçıların yer aldığını dile getirdi. Arslan, ilk kez Türk işadamlarının bu denli yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını ifade etti. Numarine Denizcilik Pazarlama Müdürü Game Kemahlı, fuar süresince 11 milyon euroluk satış anlaşması yaptıklarını söyledi.

YERLİ MALI YATLAR

6 adet 17 metre, bir adet 31 metre ve 3 adet de 23 metrelik yatlardan sattıklarını açıklayan Kemahlı, tüm üretimlerinin yerli olduğunu dile getirdi. Modellerini Tuzla Tersanesi'nde 500 işçi ile yaptıklarını söyleyen Kemahlı, '14 ülkede bayimiz bulunuyor. Türkiye yatçılıkta mesafe aldı. Hem ekonomik göstergeler, hem de Türkiye'nin stratejik konumu nedeniyle bu alanda yol aldık. Üretim ve satış açısından patlama yaşanıyor' dedi. Deniz Yatçılık Müdürü Mehmet Soydan ise daha önce Yunanistan'ın elinde olan trandil ve gulet üretiminin de (yelkenli ve motorlu tekne) Türklerin eline geçtiğini belirterek, 'Bu teknelerin tescilini Bodrum aldı. Daha önce Yunanistan sektör lideriydi, şimdi işi bize kaptırmakla kalmayıp yatları da bizden alıyorlar" dedi.


Otomobil fiyatına deniz sefası

Avrasya Boat Fuarı'nda, sadece yüksek bütçelere değil orta gelir grubu için de ürünler yer aldı. 7 metreden 40 metreye kadar farklı ölçüleri bulunan tekne ve yatların fiyatları, 25 bin eurodan başlayarak, 1.3 milyon euroya kadar çıkıyor. Fiyatları etkileyen ilk unsur ise boy ve donanım. 'Cebimde param var ve rahatıma düşkünüm' diyenler için tasarlanan yatların içinde, çift yatak odası, klozetli tuvalet, oturma odası, salon, mutfak, banyo dahil bir villada olması gereken tüm özellikler var. Bu araçların fiyatı ise 350 bin eurodan 1.3 milyon euroya kadar değişiyor. Öte yandan 25 bin euroya da tekne bulunabiliyor. 6-7 metre boy ve iki kişilik yatma bölümünün yanı sıra motorlu ve kapalı araçlar, banka kredisiyle daha kolay satın alınabiliyor.

Yeni Şafak
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2008 Salı 05:10:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?