19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Zam rötar yaptı

Toplu sözleşmeye yasası geciktiği için memur maaşlarına yapılacak zam oranı 2012 yılına sarktı. Yaklaşık 2,5 milyon memurun önümüzdeki yıl alacağı zam tutarı netliğe kavuşmadı.

Her yıl toplu görüşme ile ağustos ayında belirlenen zam oranı, bu sene toplu sözleşmeye geçildiği için tespit edilemedi.

Sendikalar, toplu sözleşmenin bir an önce yapılarak zamlı maaşın belirlenmesini istiyor.

Ancak henüz toplu sözleşme yasası bile çıkmadı.

TBMM'nin açılmasının ardından öncelikli olarak çıkarılması gereken yasa, Başbakanlık'ta bekliyor. Bu durum, zamlı maaşların 15 Ocak'a yetişmeme ihtimalini güçlendirdi.

Memurların 15 Ocak'ta zamlı maaş alabilmesi için toplu sözleşme yasasının öncelikli olarak Meclis'e sevk edilmesi, ardından TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi daha sonra ise Genel Kurul'a gelerek yasalaşması gerekiyor.

Daha sonra da çıkacak kanun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunulacak. Gül'ün onayının ardından sendikalar ile hükümet toplu sözleşme masasına oturarak zam oranını belirlemeye çalışacak. Anlaşma sağlanması halinde uzlaşılan oran, memur maaşlarına yansıyacak.

Uzlaşma olmaması halinde Hakem Heyeti devreye girecek. Sendikaların başvurusu üzerine Sayıştay Başkanı Recai Akyel başkanlığında oluşacak Hakem Heyeti, gelecek yıl için geçerli olacak memur maaş zammını belirleyecek.

Bütün bu sürecin en geç 10 Ocak 2012 tarihine kadar tamamlanması gerekiyor.

Çünkü kurumların mutemetlerinin zamlı maaşları hesaplayabilmesi için en az 5 günlük süreye ihtiyacı var.

Ancak uzmanlar, 40 günlük zaman diliminde yasanın çıkmasının ve toplu sözleşmenin tamamlanmasının imkânsız olduğunu belirtiyor.

Bu nedenle öne çıkan senaryoya göre, memur 15 Ocak'ta toplu sözleşmeden gelecek zammı alamayacak. Bunun yerine bütçede öngörülen yüzde 3'lük zammı alacak.

Toplu sözleşmenin tamamlanmasının ardından ise ortaya çıkacak zamlı maaşa göre geriye dönük fark ödemesi yapılacak.

Örneğin toplu sözleşme şubat ayına yetişirse 2 aylık, mart ayına yetişirse 3 aylık zam farkı ödenecek.

Memura zamlı maaş açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, memurların zamlı maaşlarının 15 Ocak'a yetiştirilmesiyle ilgili, “Eğer yetişirse toplu sözleşme ne zaman yaparsanız yapın kanun hükmünde olduğu için direkt devreye girecektir, ama yetişmezse Bütçe Kanunu'nda ilgili madde var. Bundan dolayı bir mağduriyet söz konusu olamaz” dedi..Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB Koordinasyon Dairesi Başkanlığı binasının açılışını yaptı.

Programın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik, bir gazetecinin, “Memurların zamlı maaşları 15 Ocak'a yetişecek mi? Yasa ne zaman çıkar, bir öngörünüz var mı?” sorusu üzerine, yasanın Bakanlar Kurulunda olduğunu, ilk Bakanlar Kurulunda imzalanıp Meclis'e gelmesini beklediklerini söyledi.

Çelik, “Eğer yetişmezse bildiğiniz gibi Bütçe Kanunu'nda ilgili madde var. Bu konuda boşluk oluşturmayacak bir madde var. Eğer yetişirse toplu sözleşme, ne zaman yaparsanız yapın kanun hükmünde olduğu için direkt devreye girecektir ama yetişmezse Bütçe Kanunu'nda ilgili madde var. Bundan dolayı bir mağduriyet söz konusu olamaz” dedi.

Sorunun, “Zamlı maaşlar 15 Ocak'a yetişiyor mu?” şeklinde tekrarlanması üzerine Çelik, “Yetişir, iki türlü. Toplu sözleşme yaparsanız, toplu sözleşme kanun niteliğinde olduğu için uygulamaya girer. Eğer toplu sözleşmenin yetişmeme durumu söz konusu olursa o zaman da Bütçe Kanunu'ndaki madde Bakanlar Kuruluna yetki veriyor oradan devreye girmiş olur” diye konuştu.

İstanbul'da meydana gelen saldırının sorulması üzerine Çelik, “Saldırganın yabancı uyruklu olduğu bilgisini aldık, doğruluk derecesini bilemiyorum. Onun tahlil edilmesi gerekiyor, bilgi sahibi olmadığım için bir şey söylemek çok zor” dedi.

İntibak Yasası'nda gelinen son aşamanın sorulması üzerine Çelik, “Emekli dernekleriyle görüşüleceğini söylemiştim, herhalde ikinci bir toplantıyı yapacaklar ve bizim açımızdan İntibak Yasası da bitmiş olacak” diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2011 Çarşamba 09:28:35
Güncelleme :30 Kasım 2011 Çarşamba 18:36:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?