22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Zam yağmuru başladı

Sıkıntılı günler yaşayan hükümet, IMF'nin de önerisiyle zamların önünü açtı. İşte zamlar...

Bir süredir zam yapmayan, seçim harcamaları nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan hükümet, IMF'nin de önerisiyle zamların önünü açtı. İstanbul'da su ve ulaşım Ankara'da ekmek ve simit zamlandı. Sırada akaryakıt, sigara ve elektrik var...

Halkın ikinci iktidar olma fırsatı verdiği AKP'yi tercih etmesindeki en önemli etkenlerden biri ekonomideki iyileşmeydi. Hükümet seçim öncesi ve sonrasında bu iyileşmenin süreceğini ve buna bağlı olarak hem halkı hem de işverenleri rahatlatacak vergi indirimleri yapacağını açıklamıştı. Ancak Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in ABD'de yaptığı IMF görüşmelerinin ardından vergi indirimlerinin değil, zamların geleceği belli oldu.

IMF'nin “harcamalarınız arttı, kemer sıkıp, gelirinizi artırın” önerisinin ardından devlet ve özel sektör zam hazırlığına başladı. Hükümet özel iletişim vergisi ve SSK primleri üzerindeki vergi yükünü azaltmayı “bir başka bahara” erteledi.

İlk zam, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından içme suyuna yapıldı, belediye ulaşım ücretlerini artırdı. Daha sonra ise Ankara ve İstanbul'da simit fiyatları arttı, sırada ise ekmek, elektrik ve sigara var.

İLK ARTIŞ EKMEĞE

Ankaralılar simidin ardından ekmeği de daha pahalı alacak. Ankara Fırıncılar Odası Başkanı Orhan Yaralı, ekmek fiyatlarındaki artış yönündeki tarife değişikliğinin bugün yürürlüğe gireceğini söyledi. Ankara'da fiyatı 50 YKr olan 300 gram ekmek 60 YKr'dan satılacak.

ULAŞIMA GİZLİ ZAM

Kısa bir süre önce Ankaralı simitçilerin yaptığı zamma İstanbullular da katılınca her iki ilde de simide yaklaşık yüzde 50 oranında zam yapıldı. Ankara Simitçiler, Pideciler ve Çörekçiler Odası 40 Ykr olan simidin fiyatı, 50 Ykr'ye yükselti. Bir gün sonra da İstanbul'daki simitçiler, 50 Ykr olan simidi 75 Ykr'tan satmaya başladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz hafta toplu ulaşıma kademeli olarak yüzde 16-50 zam yaptı. Yeni tarifede, akbilli yolculuklarda daha önce ücretsiz olan ilk aktarma, 62 yeni kuruş olarak ücretlendirildi. Ayrıca toplu ulaşım ücretlerinde otomatik fiyatlandırmaya geçildi. Buna göre ücretler, 6 ayda bir veya senelik olarak enflasyon oranında artırılacak.

İSKİ de 12 Ekim tarihinde İstanbulluların kullandığı suya zam yaptığını açıkladı. Bugünden itibaren geçerli olacak zam kullanım miktarı ve kullanılan yere göre değişik oranlar faturaya yansıtılacak.

ELEKTRİK

Geçen yıldan bu yana kamu ve özel sektör ve IMF arasında tartışma konusu olan elektrik de zam kuyruğunda. TEDAŞ Yönetim Kurulu, beş yıl aradan sonra aldığı elektriğe sanayide yüzde 10, konutlarda da yüzde 15 zam kararını Bakanlar Kurulu'na gönderdi, karar bekleniyor.

AKARYAKIT

Hükümetİn vergi gelirlerini artırmak için gözüne kestirdiği bir diğer ürün ise akaryakıt. Akaryakıtta ÖTV'nin 5 ila 10 Ykr arasında artırılması planlanıyor. Artış 5 Ykr olursa benzin fiyatı yüzde 1.79, motorin fiyatı ise 2.63 artacak. 10 Ykr da ise benzinde 3.58, motorinde ise yüzde 5.26 artış olacak.

GÖRÜŞME SÜRÜYOR

Zam kuyruğunda olan bir diğer ürün ise sigara. TEKEL ürünleriyle birlikte özel sektöründe sigara fiyatlarını artırmasını isteyen hükümet, sigara üreticileriyle yoğun görüşmeler yapıyor. Bazı büyük üreticilerin sigara zammına yanaşmaması üzerine ikna çalışmalarını sürdüren hükümet, sigara üzerindeki ÖTV tutarını en az 15 Ykr artırmayı planlıyor. Bu da yüzde 10'luk artış anlamına geliyor.

Esin Gedik/Akşam
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2007 Perşembe 12:16:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?