16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Zam yapılması gerekiyorsa gecikilmemeli

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun AKP’li üyelerinin "Faizlerin indirilmesi lazım, reel sektör gelişmiyor, yatırım yapılmıyor" yakınmasına "Faizleri şimdi indirirsek Hazine’ye maliyeti ağır olur" karşılığını verdi.

Yılmaz, CHP’lilerin IMF’ye verilen son niyet mektubunun aksine hükümetin seçim nedeniyle zam yapmadığı yorumlarını ise "zam yapılması gerekiyorsa gecikilmemeli, biz bunu her ortamda söylüyoruz" sözleriyle değerlendirdi.

BÜTÇE DENGESİ: 

Yılmaz, önceki gün TBMM’de, seçim döneminde bütçe dengesinin bozulmamasına dikkat edilmesi, sosyal güvenlik reformunun kesintiye uğramaması uyarılarında bulunurken, milletvekillerinin sorularına da yanıt verdi. Edinilen bilgiye göre Yılmaz, AKP’lilerin faiz, CHP’lilerin de zam ve kayıtdışı istihdam konularındaki meraklarını giderdi. Faizlerin yüksekliğini sorgulayan vekillere öncelikli hedeflerinin enflasyonu kontrol etmek olduğunu söyleyen Yılmaz, teknik gerekçeler oluşmadan yapılacak faiz indiriminin ekonomik dengeleri bozacağını, enflasyonla mücadeleye zarar vererek Türk parasının değerini düşüreceğini belirtti. Bunun geçmişte de görüldüğünü kaydeden Yılmaz, "Enflasyon düşmeden faizler düşürülürse tekrar yükselme riski olur. Hazine’nin borçlanma faizleri yükselir. Hedefimiz fiyat istikrarı. Bu olursa yatırımcının önü açılır" diye konuştu.

VERİMSİZ BÜROKRASİ: 

Merkez Bankası’nın dağıttığı TÜİK’in 2003-2006 yıllarında rekabeti olumsuz etkileyen unsurlara ilişkin tablosu vekillerin dikkatini çekti. 2003 yılında rekabetin önündeki engeller listesinde ilk iki sırayı enflasyon ve siyasi istikrarsızlık, 5’nci sırayı verimsiz bürokrasi, 7’nci sırayı ise yolsuzluk ve rüşvet aldı. 2006 yılında ise liste değişti. Verimsiz bürokrasi ilk sıraya, yolsuzluk ve rüşvet 8’nci sıraya, enflasyon ise 10’uncu sıraya oturdu. CHP’li vekillerin "Bu tablo AKP’lilerin liyakatsiz kadrolaştığını, yolsuzluk ve rüşvette yol alamadığını göstermiyor mu" sorusu Merkez Bankası Başkanı tarafından yanıtsız bırakıldı.

Rüşvet ve yolsuzluk en büyük sorun

DURMUŞ Yılmaz, Merkez Bankası tarafından hazırlanan bir raporu da milletvekillerine sundu. Rapora göre, AKP iktidara geldiği dönemde yolsuzluk ve rüşvet 7’nci temel sorunken, 2006’daki sıralamada da fazla değişiklik olmadı ve Türkiye’nin 8’inci sorunu haline geldi. Suç ve hırsızlık oranları ise son 3 yılda so14’üncü sıradaki yerini korudu. Yılmaz, CHP milletvekillerinin "Hükümet’i niye uyarmıyorsunuz?" sorusuna "Yaptığım açıklamalar uyarıdır. Bireysel uyarılarda bulunamam" karşılığını verdi. 

Şehriban OĞHAN/ ANKARA
Hürriyet
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2007 Perşembe 08:14:14
Güncelleme :24 Mayıs 2007 Perşembe 08:26:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?