19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Zengine hitap eden kazandı

Türkiye'de nüfusun üçte birini oluşturan üst gelir grubu hazır giyim alımlarının beşte birini yaparken, bu grubu alışveriş miktarı artıyor, diğerlerininki düşüyor. Orta-orta altına hitap eden markalar için pazarın gelişmediği, üst gelir grubuna hitap eden markalar için ise pazarın büyüdüğü görülüyor. Harcamaların yüzde 14.8’inin gerçekleştiği Doğu ve Güneydoğu Anadolu ise dikkat çekiyor.

TÜRKİYE’de nüfusun üçte birini oluşturan üst gelir grubu hazır giyim alımların beşte birini yapıyor. Üst gelir grubunun alışveriş miktarı artarken, diğerlerininki düşüyor. Orta ve orta altına hitap eden markalar için pazarın gelişmediği, üst gelir grubuna hitap eden markalar için ise pazarın büyüdüğü görülüyor. Retailing Institute’nün yaptığı bir araştırmaya göre Türkiye’de hazır giyim harcamalarının yüzde 14,8’inin gerçekleştiği Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da 2005-2006 kış döneminde 900 milyon dolar harcandı. Retailing Institute Başkanı Renan Burduroğlu "Yaklaşık olarak nüfusun yüzde 60’ının payı az da olsa düşüyor. Pazarda daha büyük yer tutan orta ve orta alt sosyo-ekonomik grubuna hitap eden markalar için hazır giyim pazarı gelişmiyor. Üst gelir grubu için ise pazar büyüyor" diye konuştu.

PAZAR BÜYÜDÜ:

Türkiye hazır giyim ürünleri harcamaları 2005-2006 kış döneminde 6.1 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2005 yaz dönemine göre hazır giyim harcamaları yüzde 36.5 oranında, bir önceki kış sezonuna (2004-2005) göre ise yüzde 7.2 oranında arttı. Burduroğlu, hazır giyim sektöründe alımların kışları arttığını, yazları ise azaldığını hatırlatarak "Geriye dönük bir yıllık verilere göre ise yıllık toplam Türkiye hazır giyim pazarı yaklaşık 10.6 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştı" dedi.

DOĞU ÜÇÜNCÜ SIRADA:

Hazır giyim harcamalarının yüzde 36.9’luk kısmını Marmara Bölgesi yaptı. 6.1 milyar dolarlık harcamanın 2.2 milyar dolarlık kısmı Marmara’da, 1 milyar dolarlık kısmı ise İç Anadolu’da gerçekleşti. Doğu ve Güneydoğu Anadolu ise harcamaların yüzde 14.8’inin gerçekleştiği bölge oldu. Üçüncü sıradaki bölgede harcamaların tutarı 900 milyon doları buldu.

KADININ PAYI % 56:

Sözü geçen dönemde Türkiye’de gerçekleşen hazır giyim harcamalarının yüzde 56’sını kadınlar yaptı. Kadın giyim alışverişinde 2004-2005 dönemine göre dolar bazında yüzde 8.6’lık, erkek giyim alışverişlerinde ise yüzde 5.3’lük bir artış yaşandı. 6.1 milyar dolarlık hazır giyim alışverişlerinin yaklaşık 3.5 milyar dolarlık kısmını kadın, 2.7 milyar dolarlık kısmını da erkek giyim alışverişleri oluşturuyor. 14 yaş üzeri için kadın segmenti alışverişleri yaz sezonlarında, erkek segmenti ise kış sezonlarında artıyor. Kadın segmenti alışverişlerinde 46 yaş üzeri gruptaki düzenli artış dikkat çekiyor.

Son 3 dönemde payını düzenli artıranlar *

Adidas

Collezione

LCWaikiki

Leke

Levis

Mavi Jeans

Network-Fabrika

Nike

Rodi

Sarar

* Alfabetik sırayla ilk 10
Hürriyet
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2006 Cuma 03:38:06
Güncelleme :30 Haziran 2006 Cuma 09:26:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?