19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Zenginlik parolası: Laiklik

'Para doktoru' Mark Mobius'un, laik eğitim ve laikliğin devamına aşırı vurgusu dikkat çekti. Gelişen piyasalarda 30 milyar dolarlık fon yöneten Mobius, zengin olmanın parolasının laiklikten geçtiğini söyledi.

Gelişmekte olan piyasalara yaptığı yatırımlarla tanınan ünlü fon yöneticisi Mark Mobius, Türkiye'nin zenginleşmesi için laik kalması gerektiğinin parolanın bu olduğunu söyledi. 3 günlük bir iş ziyareti için geldiği İstanbul'da, dün Papa'nın uçağının Ankara'ya indiği saatlerde Türk gazetecilerle buluştu. Arkasındaki plazma TV'den Papa'yı izleyen ve "Bu ziyaret Türkiye için iyi" diyen Mobius, laiklik ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri konusunda yabancı yatırımcı cephesinden ilginç uyarılarda bulundu.

Seçim risk yaratıyor 

Mobius, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Nisan 2007'deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylık tartışmasının iş dünyasında 'ciddi endişe' yarattığı izlenimi edindiğini söyledi. Laik eğitimin ve laikliğin devamına "aşırı" vurgusuyla çeken Mobius, "Erdoğan Cumhurbaşkanlığı'na aday olursa, bu bir risk oluşturur mu?" sorusuna, "Bence piyasalar bekliyor ve endişelerini ifade ediyor. İş dünyasının çok endişeli olduğunu duyuyorum. Yine de asıl izlenmesi gereken şey, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olursa neler yapacağı. Tepkiler ona göre değişir" dedi.

3 milyar $ yatırdık 

Mobius, "Zengin olmak istiyorsanız, laikliğe devam edin mi diyorsunuz?" sorusuna, "Evet parola bu" yanıtını verdi. Dünyanın en büyük varlık yönetim şirketlerinden Franklin Templeton'ın 30 milyar dolarlık gelişen piyasalar fonunu yöneten Mark Mobius, Türk şirketlerine neredeyse 15 yıldır yatırım yaptığını anlattı. Mobius, "Türkiye'de şu anda 3 milyar dolar yatırımımız var. Bu bizim yönetimimizdeki gelişmekte olan varlıkların aşağı yukarı yüzde 10'unu oluşturuyor. Sabit gelirli araçlara yatırım yapan bölümler de var. Bunu 3 milyar dolara dahil etmiyorum" dedi. Kendileri için Türkiye'de en kritik şeyin din ve devlet işlerinin ayrılması olduğunu belirten Mobius, "Laik devlet, piyasaların gelişmesi için çok önemli. Eğitimin laik düzeyde geliştirilmeye devam etmesi de piyasalar açısından çok önemli. Bu çok kritik, çünkü siz Hıristiyanların da Müslümanları da Musevilerin de yaşadığı bir bölgedesiniz. Rusya'ya gittiğiniz zaman, Rus Ortodoks kilisesini anlamalısınız" dedi.
sabah
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2006 Çarşamba 10:32:08
Güncelleme :29 Kasım 2006 Çarşamba 10:39:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?