25
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

BİR MAÇ, İKİ GALİP TARAF: TARİH YAPTIK

Türkiye-Ermenistan maçı Gül ve Sarkisyan'ı ikinci kez yan yana getirdi. Gül tarihi maçı, 'Tarih yazmıyoruz tarih yapıyoruz' diye yorumladı. İki liderin de maç sırasında keyfi yerindeydi...

Asırlık düşmanlığın futbol sahasında eritilmeye çalıştığı Bursa, dün tarihi bir güne tanık oldu. Ermenistan-Türkiye maçı için Erivan’a giden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün jesti ve iki ülkenin imzaladığı protokolün ardından Ermeni Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ‘iade-i ziyaret’ için Bursa’daydı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün dün Yenişehir Havaalanı’na inmesinden 30 dakika sonra saat 16.25’te Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın uçağı indi. Uçağın havada görülmesinin hemen ardından gönlere Ermenistan bayrağı çekildi.

Cumhurbaşkanı Gül gibi uçağın merdivenlerinde çocuklar tarafından çiçek sunulan Sarkisyan’ı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Bursa Valisi Şahabettin Harput karşıladı. Daha sonra halk oyunları ekibinin ‘Bursa’nın ufak tefek taşları’ isimli halk oyununu izleyen Sarkisyan, Bursa’ya hareket etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Serj Sarkisyan’ın gelişi sırasında güvenlik görevlileri kuş uçurmadı. Güvenlik amacıyla frekans engelleyici jammer cıhazları kullanıldı. 12 tam donanımlı ciplerde yer alan koruma görevlileri Sarkisyan’a eşlik etti. Sarkisyan daha sonra Holiday Inn Otel’de kalan Ermenistan A Milli Futbol takımını ziyaret etti.

Gül ile Sarkisyan arasındaki ikinci tarihi buluşma Bursa Almira Oteli’nde gerçekleşti. Sarkisyan’ı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül otel kapısında karşıladı. Görüşmelerde geçen yıl Cumhurbaşkanı Gül’ün Erivan’a giderek atmış olduğu adımın ardından Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ın aynı cesur adımı atarak Bursa’ya geldiği ifade edildi. İki tarafın böylece bir büyük liderlik örneği gösterdiğinden söz edilen görüşmelerde, bu liderlik örneğinin gösterilmesiyle halkların önünün açıldığı vurgulandı. Gül, ‘çok önemli bir gelişme’ olarak nitelenen süreç için “Tarih yazmıyoruz, tarihi yapıyoruz” dedi.

Yaklaşık 40 dakika süren görüşmede iki taraf da ‘atılan adımların hiç kolay olmadığını, büyük zorluklara göğüs gerilerek bu noktaya gelindiğini, ancak bütün bu zorlukların da göze alınması gerektiğini’ belirtti. Gül’ün “Böylesine tarih yapmak bir günden ertesi güne mümkün olmuyor. Bu bir süreçtir. Nitekim, bu sürecin içinden geçerek zor meseleleri de ancak bu süreç içinde çözebileceğimizi beraberce gördük” dediği öğrenildi.

Sarkisyan: Çok zorlukla karşılaştım
Sarkisyan da geçilen süreçte atılan adımların önemine dikkati çekerek, özellikle 31 Ağustos’tan sonra başlayan bilgilendirme sürecinde büyük zorluklarla karşılaştığını, bu zorluklara göğüs gererek bilgilendirmeyi tamamladığını aktardı. Sarkisyan, “Bütün bu zorluklara karşın, bunları yaptım, ancak ben onlardan herhangi bir şekilde izin almak için değil onları bilgilendirmek maksadıyla bu görüşmeleri yaptım” dedi.

Maç öncesi stada Sarkisyan ve Gül için, tanesi 1250 avro olan swarovski taşlı, siyah renkte deri koltuklar getirildi. Kaas firmasının sahibi Süleyman Kara, koltukların cumhurbaşkanları için özel olarak rugan deriden yapıldığını ve taşlarla süslendiğini belirtti. İki lider maçı birlikte izlerken samimi görüntüler sergilediler. İmza törenine ev sahipliği yapan İsviçre’nin Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey de maça geldi. İsviçre’de birlikte olan üç Dışişleri Bakanı, maçı da bereber oturup izledi. Bakanlar, devre arasında gazetecilere selam verdi.

Serkan Ocak - Radikal
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2009 Perşembe 21:43:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?