20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

BUZDAĞININ GÖRÜNEN KISMI: 15 BİN DAVA

Son günlerde özellikle çocuklara karşı artan saldırı olayları ve küçük yaştaki bir kızı cinsel istismardan yargılanan Vakit gazetesi yazarı Hüseyin Üzmez’in davası, “cinsel saldırı” konusunu bir kez daha Türkiye’nin gündemine taşıdı. Verilere göre, Türkiye’de cinsel saldırı nedeniyle yılda ortalama 15 bin dava açılıyor. Ancak cinsel saldırı olaylarının yalnızca yüzde 5’i ila 10’u ortaya çıkıyor. Cinsel saldırıya maruz kalanların yarısını çocuklar oluşturuyor.
İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Fatih Yavuz, cinsel saldırı olaylarında değil, bu tür olayların ortaya çıkışında artış olduğunu, saldırganın çocukta yüzde 90, kadınlarda da yüzde 75 oranında tanıdık olduğunu söyledi.

Ensest yaygın


Saldırıdan 48 saat sonraki süre içerisinde yapılacak tetkiklerle bu suçların ortaya çıkarılabildiğini ifade eden Yavuz şunları söyledi:
“Eskiden ensest kavramı kabul edilmezdi. Hâkimlere ensestin varlığını ‘burası muhafazakâr ülke, burada olmaz’ diye kabul ettiremezdik. Ama ne yazık ki ensestin en sık rastlandığı ülkeler arasındayız. En son, bir cezaevinde cinsel saldırı nedeniyle hüküm giymiş 100 mahkûm üzerinde yapmış olduğumuz araştırmada ensest oranı yüzde 15 çıktı. Verilere göre, cinsel saldırı noktasında yılda ortalama 15 bin dolayında dava açılıyor ancak gerçek rakama ulaşmak için 15 bini 10’a veya 20’ye çarpmak lazım.”

Yaşlara göre belirtiler


Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı, cinsel istismara uğrayan çocuklarda intihar düşünceleri ve girişimlerinin sık görüldüğünü belirterek, yaşlara göre yaşanan bozuklukları şöyle sıraladı:
“0-3 yaş arası, yeme ve uyku bozuklukları, yabancılardan korkma, üzerini giyip çıkarırken sorun çıkarmaya başlama, 3-6 yaş arası bebeklik dönemine geri dönüş, içe kapanma, anneye daha fazla bağlı olma, idrar ve kakasını kaçırma, cinsel oyun, 6-12 yaş arası sosyal içe kapanma ve tek başınalık, evden okuldan kaçma, yeme ve uyku bozuklukları, öğrenme bozukluğu, kendinden küçüklere cinsel istismarda bulunma, karın ve baş ağrıları, 13-18 yaş arası fobi, bağımlılık yapan maddelere düşkünlük, yeme bozukluğu, rasgele cinsel ilişkide bulunma, enfeksiyonlar ve intihar görülebiliyor.”

İstismar meydana geldiğinde ne yapmalı?


İstanbul Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şevki Sözen de, istismar sonrası yapılması gerekenleri şöyle anlattı:
“İstismar hemen fark edildiyse çocuk yıkanmadan, üzerindeki giysiler değiştirilmeden polise gidilip savcılık işlemleri başlatılmalı. Ancak tıbbi bulgular yok olacaksa hemen bir hekime başvurmak gerekiyor. İstanbul’dalarsa üniversitelerin adli tıp anabilim dallarına başvurabilirler. Geç dönemde fark edilmiş ve fiziksel bulgular yoksa ruhsal bulgulara dikkat edilmeli” dedi. Sözen, istismara uğrayan çocuğun uzun yıllar sonra, insani, duygusal ve cinsel ilişkilerde sağlıklı bir birey olma olasılığının azaldığını ifade etti. Herkesin istismara uğrayabileceğini altını çizen Sözen, “Erkek çocuklar da istismara uğrarken, kadınlar da istismarcı olabiliyor” dedi.

Tecavüz olayları gündemden düşmüyorİzmir’in Konak ilçesinde 20 yaşındaki Emine Akay, kendisine elle tacizde bulunduğu için polise şikâyette bulunduğu babası Hamit Akay tarafından bıçakla boğazı kesilerek öldürüldü.

İzmir Kemalpaşa’da ilköğretim öğrencisi 13 yaşındaki F.H.Y.’ye tecavüz ettikleri ileri sürülen 5 kişi yakalandı. Küçük çocuk bir yıl içinde 9 kişinin daha tecavüzüne uğradığını söyledi.

İzmir’de akıl hastası olan annesiyle kaçırılarak işkence gören 5 yaşındaki Ö.C.K.’nın cinsel istismara uğradığı belirlendi. Bedeninde işkence izlerine rastlanan küçük çocuk koruma altına alındı.

Küçükçekmece’de 16 yaşındaki E.K.’nın, 9 yıl boyunca öz babasının tecavüzüne uğradığı ve 3 kez de kürtaj yaptırdığı ortaya çıktı. 16 yaşındaki kızın ifadesi üzerine baba gözaltına alındı.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi tenorlarından Şahin Öğüt, Ankara’da aralarında 18 yaşından küçük 8 kız çocuğu-nun da bulunduğu 10 ayrı tecavüz olayının faili olduğu iddiasıyla gözaltına alındı. “Kasklı tecavüzcü” olarak bilinen Öğüt’ün 2007’de de İstanbul’da üç kız çocuğuna tecavüz ettiği DNA testiyle kanıtlandı.

Çocuklar için rehber


Adli Tıp Kurumu eski Başkanı Prof. Dr. Oğuz Polat’ın başkanı olduğu “0 - 18 Vurursun Kırılır Koordinasyonu” öncülüğünde hazırlanan “Çocuk Bilgilendirme Broşürü”nde çocukları cinsel taciz ve istismardan korumak için şu öneriler sıralanıyor:

Bir büyük bana yol veya saat sormak için yaklaşırsa hemen uzaklaşırım. Büyükler bir çocuğa soru sormamaları gerektiğini bilirler.

Beni arabasına almak isteyen veya takip eden olursa hemen yönümü değiştirip kalabalığa karışırım. Bu durumdan ailemi haberdar ederim.

Bana para veya hediye vermek isteyen olursa ailemin iznini almadan kabul etmem. Yalnızsam hemen oradan uzaklaşırım.

Kimse beni ’acil durum var’ diyerek kandıramaz. Acil durum olsa dahi bir büyüğüme nereye gideceğimi muhakkak haber verir, onlara danışırım.

Rahatsız olacağım şekilde, mayo giydiğim yerlerime dokunulmasına izin vermem, kimseye bu şekilde dokunmam. Dokunan olursa bu benim suçum değildir. Hemen kaçıp güvendiğim bir kişiye haber veririm.

Sır saklamak zorunda değilim. Kimse beni bir sır saklamaya zorlayamaz. Zorlayan olursa hemen güvendiğim kişilere haber veririm.

Tanıdığım bir kişi dahi olsa birisinin arabasına bineceksem muhakkak ailemden veya benden sorumlu olan kişiden izin alırım.

Her zaman güvendiğim bir arkadaşım veya ailemden biriyle birlikte hareket ederim. Evimin dışında yalnız kalmamaya dikkat ederim.

Beni inciten en sevdiğim dahi olsa muhakkak bir başkasına bu durumu haber verip yardım isterim.

“Anlamıyorum, işin içinden tek başıma çıkamam, utanıyorum, korkuyorum... Kime Anlatmalıyım?” Ailemde güvendiğim bir kişiye, en sevdiğim komşumuza, öğretmenime veya okul müdürüme, polise.
Aynı derneğin “Ağlamak yetmez/ Çocuk istismarını bildirin” başlıklı broşürlerde, çocukların istismar durumunda (0216) 450 54 54 numaralı telefonu aramaları isteniyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2008 Pazartesi 15:45:54
Güncelleme :3 Kasım 2008 Pazartesi 15:48:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?