31
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

EMNİYETİMİ GERİ İSTİYORUM

D100 (E5), emniyet şeridinin kaldırılmasıyla Türkiye’nin en tehlikeli yolu haline geldi

Adı üstünde emniyet şeridi; bir sığınak. Bazı ülkelerin bazı yollarında, sağda ve solda çift emniyet şeridi var.

Ve İstanbul trafiğini yöneten beyinler, kent trafiği tarihinde en çok kazanın gerçekleştiği ve en çok insanın öldüğü D100’ün (eski E5) büyük bölümünde emniyet şeridini kaldırdı.

Hafta içinde Mehmet Y. Yılmaz, Hürriyet’teki köşesinde bir kazayı örnekleyerek durumun vahametini vurguladı.

D100’de bir kamyon arızalanmış ve en sağ şeritte durmuştu. Suçun kimde olduğu hiç önemli değil; bir motosikletçi de arkadan kamyona çarparak ölmüştü. Kamyonun bir saat önce çevirmede yük haddini aştığı için ruhsatına el konulmasına rağmen trafiğe tekrar salınması ve bunun sorumlularının ceza alıp almayacakları da ayrı bir yazı konusu.

Metrobüsü eleştirmiyorum ancak bu sistemi saçma bulanları, neden metro ya da raylı sistemler denenmediğini sorgulayanları da hatırlatmadan geçemeyeceğim.
Şu an derdimiz ortadan yok olan emniyet şeridi!

Geçen pazar periyodik 29 Ekim provası yüzünden yollar kapatılmış ve yine fazladan 15 km yapmıştım; büyük bölümünü genellikle uzak durduğum D100’den kat ederek... Çukurlarla bezeli yol boyunca emniyet şeridi görememek bile en azından benim kanımı donduruyor.

Mehmet Y. Yılmaz diyor ki, “Otoyolda emniyet şeridini yok ettiğini bilen bir otorite, bu yoldaki olası tehlikeli durumları önlemek için arızalara anında müdahale edecek çekici araçları da hazır bulundurmalıydı.”

Öyle metrobüs yollarında artistik pozlar vererek hava atmaya benzemez bu iş. Söz konusu olan benim canım.

Eski MOTED, şu an “Harley Sahipleri Cemiyeti” (HOG) Başkanı Ferruh Tanay’ın bu ay Motorbike’ta yayımlanan yazısı da aynı konuya dikkat çekiyor. Tanay bana yazdığı mektupta da daha birkaç ay önce emniyet şeridine yerleştirilen EDS kameralarının bu kez kaldırılmasını hatırlatıyor ve metrobüs yolunu işaret ederek “Hızla, plansız bir şekilde köprüye doğru ilerliyor” diyor.

Trafik böyle yönetilince, motosiklet şeridi gibi fikirler hayal anlamına mı geliyor?
Bu arada Tanay, birkaç hafta önce yazımda yer verdiğim Emrah Soyuer’in Fransa’daki motosiklet şeridi örneğinin kökenine inerek, motosikletçilerin bu hattı zorla elde ettiğini, ikinci ve üçüncü şerit arasını motosiklet şeridi ilan ettiklerini söylüyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2008 Pazar 18:48:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?