19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

EV KİRASINI GECİKTİREN YANDI, BORCU İKİ KATINA ÇIKACAK

Borçlar Yasa Tasarısı kapsamında ev sahibi-kiracı ilişkileri yeniden düzenleniyor. Kira artış oranı ÜFE'ye endekslenirken, kiraların geciktirilmesi halinde, biriken kira borcunun iki katıyla ödenmesinin yolu açıldı..

Meclis Adalet Komisyonu, toplumu yakından ilgilendiren kiracı-ev sahibi ilişkilerini yeniden belirleyen Borçlar Yasa Tasarısı'nda dara düşen kiracıları üzecek bir değişiklik yaptı ve geciken kiraların iki katı ödenmesinin yolunu açtı. Oysa tasarı, geciken kira bedelleri ile ilgili ev sahiplerine ceza ödenmesini yasaklıyordu.

KİRACILARA BÜYÜK DARBE

Adalet Komisyonu, Borçlar Yasa Tasarısının kiracı-ev sahibi ilişkilerini belirleyen maddelerini kabul etti. Tasarı, sözleşmeye konulacak bir hüküm ile kiracının, kiraları geciktirmesi halinde sözleşme cezası ya da sonraki ayların kiralarını toplu ödemesini yasaklayan bir hüküm içeriyordu. Düzenleme, halen uygulanmak olan ve kiracıyı zor durumda bırakan cezaların ya da toplu kira ödenmesinin önüne geçmeye yönelikti . Görüşmeler sırasında Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya ceza yasağını düzenleyen maddeye itiraz etti. Tasarıyı hazırlayan alt komisyonun AK Partili Başkanı Veysi Kaynak'ın imzası ile kiranın gecikmesi halinde sonraki ayların kiralarının toplu ödenmesini sağlayacak bir önerge verildi. Bu önerge reddedilince,AK Partili vekiller bu kez de başka bir önerge getirdi. Önerge kabul edildi ve kiracılara büyük bir darbe indirildi. Tasarı yasalaştığında, kiracılar, geciktirdikleri kiraları iki katı ödemek zorunda kalacak.

DÖVİZ KİRASINA FREN


Komisyon, kira artışları ile ilgili maddenin görüşmeleri ise önümüzdeki günlere bırakıldı. Bu madde ile yıllık kira artış oranları üretici fiyat endeksine (ÜFE) sabitlenecek. Ev sahipleri, bir önceki yılın ÜFE'sinin üstünde bir artış talep edemeyecek. Komisyon, bu maddede kiracı lehine bir değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Tasarıya göre bir daire ya da işyeri dövizle kiralanmışsa 5 yıl geçmeden kirada bir değişiklik yapılamıyor. Bugünlerde olduğu gibi dövizdeki hızlı tırmanışlarda kiracılar biranda iki katına yakın kira ödemek zorunda kalıyor. Komisyon yapacağı bir değişiklik ile 5 yıllık süreyi kaldırmayı ya da kısaltmayı planlıyor.

Kira tarihi en geç ay sonu

YENİ KİRACI SÖZLEŞMENİN TARAFI: Kiralanan yer herhangi bir nedenle el değiştirirse, yeni kiracı sözleşmenin tarafı olacak. Kiracı, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödeyecek. Kiracı ödemezse, mal sahibi bir süre verecek. Yine ödenmezse sözleşme feshi bildirilecek.

Ev sahibi 'enflasyon arttı' deyip zam isteyebilecek


* ELEKTRİK SUYU ÖDEMEYEN ATILACAK: Ev sahibi, sadece kira bedelini değil, elektrik ve su gibi yan giderleri de ödemeyen kiracıya tahliye davası açabilecekler.

* EKONOMİK KRİZDE KİRA BELİRLENECEK: Kira sözleşmesinin kurulmasından sonra, başlangıçta belirlenen kira bedeli, ekonomik koşullara bağlı olarak değiştirilebilecek. Ev sahipleri, enflasyonun çok artması ve aldığı kiranın düşük kalması halinde artış isteyebilecek.

* YAPTIRMAM DİYEMEYECEK: Kiracı, ev ya da işyerini kiraladıktan sonra binada herhangi bir hasar, sorun görürse ev sahibinden bunun yaptırılmasını isteyecek. Ev sahibi yapmazsa kiracı yaptırıp, harcamaları kiradan kesecek.

Sabah
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2008 Salı 14:21:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
oviraptor IP: 88.245.245.xxx Tarih : 25.12.2008 01:31:30

şu andaki kıriz sebebi ile kiracıların çoğu issiz zaten işi gücü düzgün olsa ev sahibi olur değil iki katını ödemek kira ödüyecek kiracı bulunacakmı acaba